Az Apple hagyományosan úttörő volt a csúcs minőségű kódolási technológiák terén. QuickTime szoftvere már évtizedek óta alapvető szabványa az iparágnak, a cég komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy az MPEG-4, majd a H.264 szabványos tömörítési formátumok elterjedjenek, és a felhasználók dedikált hardveres gyorsítású videó visszajátszással olyan kis méretű eszközökön is csúcs minőségű videókat rögzíthessenek és játszhassanak vissza, mint egy iPhone vagy egy iPod touch.

A 4K formátum elterjedésével egyre komolyabb kihívást jelent a tárolás, hiszen egy 60 fps sűrűségű 4K felvétel akár több száz megabyte percenként. Az Apple ugyan növeli az iPhone készülékek kapacitását, de kétségtelen, hogy a videóanyagok 2016-ra meghaladták a H.264 szabvány lehetőségeit. Emellett a média felhasználásának módjai, területei is változtak: a közösségi oldalak, az Apple által elterjesztett élő fotók, a népszerű rövid videók, az aktív mobilinternet használat mind-mind igényelt egy újabb formátumot, amely gazdaságosabb.

Az Apple a macOS High Sierra rendszerben (és vele párhuzamban az iOS 11 mobil operációs rendszerben) mutatta be a H.265 szabványt, amelyet High Efficiency Video Coding (HEVC) névvel illetett, amely 40%-kal kisebb fájlt eredményez azonos minőségben, mint a H.264.

Megjegyzés: Ennek állóképes párja a High Efficiency Image Format (HEIF), kiterjesztése .HEIC, amely messze túlhaladja a JPEG minőséget, ám a mérete kisebb.

A HEVC videók támogatásához az Apple-nek frissítenie kellett a videófeldolgozó alkalmazásait, hiszen a kezdeti időkben volt pár hónap, amikor az iPhone által készített HEVC videót a Final Cut Pro vagy az iMovie nem tudta importálni. Az iMovie esetén a 10.1.8, a Final Cut Pro esetén a 10.4-es verzió lett az, amelyik már biztosítja a támogatást az ilyen minőségű videóanyagok visszajátszásához, szerkesztéséhez és a projektekben való szabad felhasználáshoz. A HEVC révén egy iPhone által rögzített, 60 fps sűrűségű videóanyag 400 MB percenként, vagyis több mint 50%-kal kisebb a H.264-es videók 680 MB/perc méreténél.

Az iOS eszközökön a rögzítést szabadon állíthatjuk, és a nagyobb kompatibilitás érdekében visszatérhetünk a H.264-es videókhoz és JPEG fotókhoz. Ezt a Settings / Beállítások alkalmazás Camera / Kamera felületén érjük el. Itt a Formats / Formátumok elemnél találjuk a High Efficiency / Nagy hatékonyságú és a Most Compatible / Leginkább kompatibilis opciókat. Előbbi a HEVC és HEIF kódolást használja, míg utóbbi a H.264 és JPEG kódolást.

A HEVC formátumú videóanyagok feldolgozásához mindenképpen macOS High Sierra rendszert használó Mac-re van szükségünk, és a videóvágó alkalmazásaink frissítésére is.

Unalmas technikai részletek
A High Efficiency Video Coding (HEVC) szabványt az ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) és az ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) szabványosítási szervezetek tagjai közösen dolgozták és fogadták el. Együttműködésük még egy izgalmas betűszó születéséhez is vezetett: ők a Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC).

A HEVC első változata még 2013. januárjában jelent meg, ám a videó formátumok olyan gyors fejlődést írtak le 2010-es évek közepén, hogy a szabvány nem jelent meg a piacokon, hanem bővült, növekedett a tudása. Fontos paraméter volt a mobil eszközökre optimalizálás, a 360°-os virtuális valóság tartalmak támogatása, valamint a különböző K felbontások támogatása, 2K, 4K, 8K és még csak elméletben létező nagyobb megfelelőik hatékony kódolására.

A szabvány kidolgozása után kezdődött az együttműködés a gyártókkal annak érdekében, hogy megjelenjen a hardveres támogatás a kódoláshoz. Ilyen mértékű tömörített anyag valós idejű visszajátszása csak akkor lehetséges, ha az eszközök maximálisan optimalizált módon tudják kódolni a formátumban készült felvételeket. Ahogyan a H.264 szabvány esetén, az Apple eszközök úgy a HEVC esetében is biztosítják a szükséges támogatást, így korábbi szériás iPhone, iPad és iPod touch modellek is képesek visszajátszani az ilyen videókat legalább 1080p felbontásban. Az iPhone 7 modellektől kezdődően, illetve az iPad Pro 10,5” és iPad Pro 12,9” (második generációstól) az iOS eszközök képesek arra is, hogy ilyen formában vegyék fel a videót, vagyis az A10 sorozatú processzoroktól rendelkeznek az eszközök ezzel a képességgel.

A HEVC 8-bites és 10-bites rögzítést is támogat: a visszajátszást hardveresen az A9 és újabb chipek támogatják hardveresen gyorsítva az iOS eszközöknél, míg az Intel processzorok esetén a 6. generációs és újabb példányok gyorsítják a grafikus chipjük segítségével a 8-bites, a 7. generációs példányok a 10-bites kódolású videókat. (Tetten érhető, hogy az Intel némi csúszásban van ezen a téren.) Az ennél régebbi rendszerek szoftveresen kódolják a HEVC videókat, amely általában gyengébb minőségű, a processzorokat sokkal jobban terhelő visszajátszást eredményez, illetve régebbi rendszerek esetén a visszajátszás egyszerűen nem támogatott.

A HEVC kódolású anyagok kiterjesztése .MOV vagy .MP4, mivel mindkét konténer formátum tartalmazhat ilyen videót. Maga MOV fájl tájékoztatja a rendszert arról, hogy a QuickTime által lejátszandó tartalomról van szó, illetve egyéb tartalmakat is magában hordozhat, mint például felirat, több hangsáv, stb., és természetesen magában foglalja a HEVC kódolású videóanyagot. A hvc1 típusú kodek háromféle profilt támogat: Main, Main Still Picture és Main 10 - ezek a tartalom típusára utaló szakkifejezések.

Az Apple az operációs rendszereiben az AVFoundation, a PhotoKit és a WebKit keretrendszerekben is biztosít hardveres támogatást a HEVC videók megjelenítéséhez és visszajátszásához. Ezek a rendszereken belül a média visszajátszó, fénykép és élő fotó megjelenítő, illetve a webes tartalmakat betöltő keretrendszerek.

A HEVC egyik fontos célja az is, hogy a web alapú tartalom szolgáltatást forradalmasítsa azáltal, hogy azonos vagy jobb minőséget kisebb méretű fájlok formájában kínál médiafolyamokként sugárzásra. Ezáltal a hálózat alapú videó lejátszás során jóval kisebb a sávszélesség terhelése, mint a korábbi formátumok esetén. Ezzel terhet vesznek le a folyamatosan határain teljesítő infrastruktúráról.

Forrás: Apple.com, Technicolor.com, Developer.Apple.com

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: