Üdvözli Önt a MacMag.hu iMovie 10.1 alkalmazást bemutató cikkeinek gyűjtőoldala, a kapocs a szoftverről megjelent írásaink között. Az iMovie az Apple 1999-ben bemutatott videószerkesztője, amelynek célja, hogy komolyabb szaktudás és tanulás nélkül is könnyedén használható legyen a színvonalas videó produkciók létrehozására. Az alkalmazás az évek alatt sokat változott, néhány évente teljesen újjászületett. A legfrissebb változat funkcióira és arculatára rányomja bélyegét az iOS-re elérhető változattal való jó együttműködési lehetőség célja. Cikkeink igyekeznek egy-egy területet nagy részletességgel bemutatni annak érdekében, hogy az alkalmazást a lehető leghamarabb és nagy hatékonysággal legyen mód használni.
Birincsik JĂłzsef
2013. november (FrissĂ­tve: 2022. oktĂłber)


0. Felület - Az iMovie logikus felépítésű, könnyen tanulható felülete
A szoftver aktuális változatának megjelenése részletesen bemutatva.


1. Importálás - Forrásanyagok behozatala az iMovie felületére
Egyszerűsített funkciók, profi felület jellemzi az iMovie 10 import képességeit.


2. Filmszerű mód
Hardveres méylségélesség állítási lehetőség a modern iPhone készülékek
segítségével. Utólagos állítási lehetőséggel.


3. Alapvető szerkesztések
A forrásanyagok felhasználása, téma választás, vágás, csévélés.


4. Filmelőzetes létrehozása
Videószerkesztés, amelynek minden pillanata játék és kacagás: igényes témák, előre felépített sablonok, professzionális megjelenésű filmelőzetesek az iMovie segítségével.


5. Térképek alkalmazása a filmben
Az iMovie lenyűgöző szépségű térkép animációkkal képes feldobni a főcímet vagy a jelenetek közti átmenetet, amely kiválóan alkalmas utazási videók illusztrálására és grafikai tartalmának fokozására6. Címfeliratok alkalmazása
Az Apple páratlan tapasztalatokkal rendelkezik a látványos feliratok készítése terén. Az iMovie ennek igényes kivonatát kínálja mindenféle stílus és kreatív igény szerint.


7. Klipsebesség módosítása
Egy-egy részlet kiemelése vagy valamilyen kreatív cél érdekében lehetőségünk van gyorsítani és lassítani, vagy éppen kimerevíteni a képet.


8. Képjavítási megoldások az iMovie-ban
Cikkünk az iMovie Adjust / Beállítás funkciójának képességeit mutatja be nagyobb részletességgel, amely segítségével a mozgókép különféle javításait tudjuk elvégezni.


9. Műveletek hangokkal, hangsávok szerkesztése
A film kiemelten fontos eleme a hang, amelynek javítására, vágására, effektelésére egyaránt lehetőségünk van. Emellett az iMovie sok száz hangeffektusból képes válogatni, és hozzáfér a Music / Zene alkalmazás tartalmaihoz is, és más telepített programok, például a Final Cut Pro hanggyűjteményéhez.


10. A produkció megosztása
Az iOS eszközeink vagy a Finderbe való fájlírás mellett a közösségi portálokra és az iCloudba is feltölthetjük a kész alkotást.


11. App Preview / Alkalmazás-előnézet
Az iOS alkalmazások működéséről könnyedén készíthetünk bemutatókat, oktatóanyagokat az iMovie segítségével dedikált felirat típusokkal a tájékoztatás szolgálatában.


12. Több iMovie Library használata
Tematika, méret vagy más igények szerint akár több iMovie Library mappát is létrehozhatunk és használhatunk
iMovie 3 az iOS rendszerekre

Az iOS eszközök egyre komolyabb tudását aknázza ki az iMovie alkalmazás, amely segítségével a legújabb készülékeken immáron 4K videót is vághatunk. Az iMovie használható az iPod touch, az iPhone és az iPad modelleken is.

1. Bevezető és áttekintő cikkünk bemutatja ennek a kiváló alkalmazásnak a használatát, trükkjeit és bújtatott tudását.
Felülete az iPod touch és iPhone készüléken, illetve az iPad mini, iPad Air és iPad Pro modelleken; Szerkesztés, vágás, effektelés az ujjaink használatával


2. Diabemutató létrehozása állóképekből az iMovie iOS változatában az iPad készüléken
Az iPad nagyobb felületén másféle elrendezésben érhetőek el ugyanazok a funkciók. A nagyobb méret révén precízebben tudunk szerkeszteni, de nem nyújt kevesebbett egy kisebb kijelzős eszköz sem, mint az iPad.


3. Címfeliratok, szöveges információk használata
Ízléses felirat típusok, látványos címanimációk teszik teljessé az iMovie mobil változatának kreatív eszköztárát.


4. Kompozíciós módok használata az iMovie mobil változatában
Az iMovie kínál néhány kép a képben megoldást a kreatív céljainkhoz.


5. Magic Moive / Varázsfilm
Önműködően generált mozgóképes produkció háttérzenével rövid klipekből, célirányos szerkesztési megoldásokkal az iMovie mobil változatában.


6. Storyboard (Képes forgatókönyv) funkció
A képes forgatókönyv egyfajta szerkezetet biztosít ahhoz, hogy közösségi felületen való megjelenésre alkalmas, pörgős és stílusos mozgóképes produkciókat alkothassunk számos témában.7. Voiceover / Hangalámondás rögzítése
Többféle műfajú produkcióhoz is rögzíthetünk hangalámondást a mobil eszköz saját mikrofonjával vagy számos külső mikrofon termék használatával.


8. Megosztási képességek az iMovie iOS változatából
Az iMovie sokféle megosztási lehetőséget kínál mind más eszközök és a Mac irányába, mind az iCloud tárhelyre, mind pedig ismert és népszerű közösségi oldalakra, portálokra