Üdvözli Önt a MacMag.hu iMovie 10.1 alkalmazást bemutató cikkeinek gyűjtőoldala, a kapocs a szoftverről megjelent írásaink között. Az iMovie az Apple 1999-ben bemutatott videószerkesztője, amelynek célja, hogy komolyabb szaktudás és tanulás nélkül is könnyedén használható legyen a színvonalas videó produkciók létrehozására. Az alkalmazás az évek alatt sokat változott, néhány évente teljesen újjászületett. A legfrissebb változat funkcióira és arculatára rányomja bélyegét az iOS-re elérhető változattal való jó együttműködési lehetőség célja. Cikkeink igyekeznek egy-egy területet nagy részletességgel bemutatni annak érdekében, hogy az alkalmazást a lehető leghamarabb és nagy hatékonysággal legyen mód használni.
Birincsik JĂłzsef
2013. november (FrissĂ­tve: 2015. november)


0. Felület - Az iMovie logikus felépítésű, könnyen tanulható felülete
A szoftver 10.1-es változatának megjelenése részletesen bemutatva.


1. Importálás - Forrásanyagok behozatala az iMovie felületére
Egyszerűsített funkciók, profi felület jellemzi az iMovie 10 import képességeit.
2. Alapvető szerkesztések
A forrásanyagok felhasználása, téma választás, vágás, csévélés.


3. Filmelőzetes létrehozása
Videószerkesztés, amelynek minden pillanata játék és kacagás: igényes témák, előre felépített sablonok, professzionális megjelenésű filmelőzetesek az iMovie segítségével.


4. Térképek alkalmazása a filmben
Az iMovie lenyűgöző szépségű térkép animációkkal képes feldobni a főcímet vagy a jelenetek közti átmenetet, amely kiválóan alkalmas utazási videók illusztrálására és grafikai tartalmának fokozására5. Címfeliratok alkalmazása
Az Apple páratlan tapasztalatokkal rendelkezik a látványos feliratok készítése terén. Az iMovie ennek igényes kivonatát kínálja mindenféle stílus és kreatív igény szerint.


6. Klipsebesség módosítása
Egy-egy részlet kiemelése vagy valamilyen kreatív cél érdekében lehetőségünk van gyorsítani és lassítani, vagy éppen kimerevíteni a képet.


7. Képjavítási megoldások az iMovie-ban
Cikkünk az iMovie Adjust / Beállítás funkciójának képességeit mutatja be nagyobb részletességgel, amely segítségével a mozgókép különféle javításait tudjuk elvégezni.


8. Műveletek hangokkal, hangsávok szerkesztése
A film kiemelten fontos eleme a hang, amelynek javítására, vágására, effektelésére egyaránt lehetőségünk van. Emellett az iMovie sok száz hangeffektusból képes válogatni, és hozzáfér az iTunes és a GarageBand tartalmaihoz is.


9. A produkció megosztása
Az iOS eszközeink vagy a Finderbe való fájlírás mellett a közösségi portálokra és az iCloudba is feltölthetjük


10. App Preview / Alkalmazás-előnézet
Az iOS alkalmazások működéséről könnyedén készíthetünk bemutatókat, oktatóanyagokat az iMovie segítségével dedikált felirat típusokkal a tájékoztatás szolgálatában.


11. Több iMovie Library használata
Tematika, méret vagy más igények szerint akár több iMovie Library mappát is létrehozhatunk és használhatunk


Az iOS eszközök egyre komolyabb tudását aknázza ki az iMovie alkalmazás, amely segítségével a legújabb készülékeken immáron 4K videót is vághatunk. Az iMovie használható az iPod touch, az iPhone és az iPad modelleken is.

1. Bevezető és áttekintő cikkünk bemutatja ennek a kiváló alkalmazásnak a használatát, trükkjeit és bújtatott tudását.
Felülete az iPod touch és iPhone készüléken, illetve az iPad mini, iPad Air és iPad Pro modelleken; Szerkesztés, vágás, effektelés az ujjaink használatával


2. Diabemutató létrehozása állóképekből az iMovie iOS változatában az iPad készüléken
Az iPad nagyobb felületén másféle elrendezésben érhetőek el ugyanazok a funkciók. A nagyobb méret révén precízebben tudunk szerkeszteni, de nem nyújt kevesebbett egy kisebb kijelzős eszköz sem, mint az iPad.


3. Megosztási képességek az iMovie iOS változatából
Az iMovie sokféle megosztási lehetőséget kínál mind más eszközök és a Mac irányába, mind az iCloud tárhelyre, mind pedig ismert és népszerű közösségi oldalakra, portálokra