A FireWire az Apple által alkotott márkanév az IEEE 1394 nagy teljesítményű soros csatoló felület piaci használatára. Az első FireWire csatlakozós személyi számítógépet a cég 1999-ben mutatta be egy iMac formájában, és az akkor villámgyorsnak számító külső csatoló az új generációs digitális videókamerák kiszolgálását célozta. Az Apple ennek megfelelően több számítógépét DV jelzéssel is illette, amely a Digital Video rövidítése volt.

A FireWire kapcsolat több kedvező paraméterrel rendelkezik, amelyek révén megjelenésekor a professzionális eszközök első számú csatoló felülete volt, és amelyek révén máig versenyképesnek számít több környezetben. Az egyik kedvező tulajdonsága, hogy láncba fűzhető: ha egy eszközön található a saját kapcsolata mellett szabad FireWire csatlakozó, arra további FireWire eszközök fűzhetőek. Mivel a kommunikációt a FireWire chip vezérli, így az nem terheli feleslegesen a rendszert, nem igényli a processzor közvetlen és folyamatos közreműködését.

A FireWire kapu képes egy eszköz számára 12 Volt feszültséget biztosítani hat vagy kilenc tűs változatával egyaránt. Ez alkalmas gyorsabb mobil meghajtók kiszolgálására is, de több professzionális hangkártya működik ezen megoldás révén. (A zenei kiegészítők esetén a FireWire 12 Voltos feszültsége alkalmas arra is, hogy akár 48 Voltos fantom tápot biztosítson például profi és félprofi mikrofonok számára.) A FireWire chipek maximális áramerőssége 1,5 Amper.A technológia akár 72 méterig elvezethető sokszorozók alkalmazásával. Ebből maximum 16 darabot lehet alkalmazni. Ebből következik, hogy a FireWire kábelek sokszorozó nélküli leghosszabb mérete 4,5 méter. Az ennél hosszabb kábelek beépített sokszorozót tartalmaznak, emiatt az áruk is jóval magasabb.

További hasznos képesség, hogy a FireWire támogatja az IP alapú kommunikációt, vagyis ha két számítógépet kapcsolunk össze egy FireWire kábellel, akkor azok egymás irányába kommunikálni képesek, adatokat tudnak cserélni a FireWire kapcsolat sebességével.

A FireWire szabványnak kétféle kiteljesedése van: a FireWire 400, amely nevének megfelelően 400 Mb/s maximális átvitelt kínál, illetve a FireWire 800, amely 800 Mb/s névleges sávszélességet biztosít. Az Apple hosszabb távon a FireWire 800 csatlakozót támogatja, amelynek szabvány jelölése IEEE 1394b. Ez a csatlakozó az utóbbi évek több termékén megtalálható, illetve az új villámgyors szabvány, a Thunderbolt irányába átalakítóval elérhető.
Bővebben az Apple Thunderbolt FireWire 800 Adapter termékéről…

A FireWire csatlakozót az macOS eszközönként egy-egy 64-bites cím tartományként kezeli, amely tartományból 16 bit a címeket hivatott azonosítani, míg 48 bitet az eszközök használnak a kommunikációra. Köszönhetően annak, hogy a FireWire a rendszer üzeme közben le- és felcsatolható, így dinamikus a címkiosztása: minden le- és felcsatolás esetén újraállítódik a csatlakozó, amely újraállítást szoftver is kezdeményezheti.

Kétféle adatátviteli metódust támogat a FireWire csatlakozó: a párhuzamos és az aszinkron átvitelt. Az aszinkron átvitel olyan esetekben használatos, amikor konkrétan megcímzett egység irányába küldünk adatot - például egy külső adattárolóra írunk tartalmat. Ilyen esetben ellenőrzött és sérülésmentes írás történik az aszinkron átvitel révén.

A párhuzamos átvitel ezzel szemben egyfajta adatsugárzásnak fogható fel egy eszköz irányából egy eszköz irányába, vagy egy eszköz irányából több eszköz irányába. Az adatátvitel kezdete előtt a küldő felméri a sávszélességet: adatot küld és fogad, majd kiosztja az egyidejű csatornákat. A párhuzamos átvitel lehetőséget ad az adatok ellenőrzésére és újraküldésére, de ettől függetlenül valós időben, folyamatosan küldi az adatot, amíg a végére nem ér. Amikor idővel összefüggésben lévő adatokat másolunk, mint egy videó adatfolyam, a párhuzamos, egyidejű átviteli metódus az ideális.

A FireWire nem határoz meg adatátviteli protokollt, azt fejlesztői szintre hagyja, de alapvetően kettőféle protokollt támogat: SBP-2 és AV/C.

Az SBP-2 a Serial Bus Protocol 2 nevű protokoll rövidítése: ez egy nagy sebességű technológia nagy méretű adatok gyors átvitelére. A FireWire csatlakozós külső adattárolók, szkennerek és nyomtatók az SBP-2 protokollt használják. Ez a technológia az adatokat és a hozzájuk tartozó utasításokat úgynevezett Operation Request Block csomagokba tagolja, és aszinkron módon továbbítja.

Az AV/C protokoll az Audio/Video Control rögzítése, amely a videó felvevők, digitális kamerák által használatos technológia. Alapértelmezés szerint az AV/C protokoll is aszinkron átvitelt használ, ám az adatcsomagokat egy Function Control Protocol keretbe szervezi. Ezt követően az SBP-2 technológiához hasonlatosan kommunikálnak az eszközök.

Az Apple a QuickTime API fejlesztői csomagokban kínál programozói hozzáférést a fejlesztők számára a FireWire AV/C protokoll programozására, a digitális videó eszközök kiszolgálására.

A FireWire szabvány alkalmazását az Apple a Thunderbolt technológia megjelenésével finoman kivezette a számítógépiről, de adapter segítségével még hosszú időre használati lehetőséget biztosít a régebbi eszközeink számára.

Forrás: Apple Developer

© MacMag.hu 2003. Oláh Zoltán
Frissítve: 2014. IIII. 03. Birincsik József


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: