A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder alapismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 187 oldal hosszúságú elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületrőlÜdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.

Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények MacBook Pro 15" 2016 és 2017 akku csere program részletei… 

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


Az LG-n keresztül hódítana az Apple Koreában (június 17.)

Az Apple igen szorosan működik együtt az LG-vel: számos termékében alkalmaz LG kijelző paneleket, sőt, néha az LG-nek sikerül néhány ezer 4K-s és 5K-s kijelzőt is legyártania, amelyet az Apple szintén lelkesen ajánl saját termék híján a vásárlóinak. Most még szorosabbra fűznék az együttműködést annak érdekében, hogy az Apple kiskereskedelmi jelenléte erősödjön Dél-Koreában: Az LG saját bolthálózatát használná fel az Apple arra a célra, hogy a termékei szélesebb körben jussanak el a vásárlókhoz abban az országban, amelyben a hazai Samsung az uralkodó. Az üzlet az LG-nek is kapóra jön, hiszen épp a közelmúltban hagyta fel az okostelefon gyártást, amely révén az országban több mint 400 olyan üzlete maradt kihasználatlanul, amelyeknek fő profilja az LG telefonok bemutatása és értékesítése volt. Az Apple számára ez páratlan lehetőség, hogy széles kört elérő üzlethálózata álljon rendelkezésre nagyon rövid idő alatt. Az LG-nek van egy Gram névre hallgató laptop kínálata is, amely szembehelyezkedhet a Mac termékvonallal, így várhatóan a Mac árusítására nem használják majd az üzleteket, hiszen akkor az LG kénytelen lenne rövid idő alatt a laptopok piacáról is kivonulni. A Business Korea szerint azonban még semmi nincsen eldöntve, és nem született megállapodás, de mindkét fél erősen érdekelt abban, hogy az iPhone, Apple Watch és iPad árusítására együttműködés szülessen.
A Business Korea cikke a témában…

Fennakadások az Apple Card működésével (június 17.)

Két napig nem lehetett bizonyos kiskereskedelmi tranzakciókat végezni az Apple Card segítségével, vagyis számos felhasználó számára az a rémálom valósult meg, hogy a vásárlás során nem volt képes fizetni a kártyájával. A hiba akkor jelentkezett, ha az Apple Card tulajdonos Apple Pay segítségével szeretett volna fizetni, és két napig állt fenn. A dolog azért említésre méltó, mert június hónapban már volt egy komolyabb szolgáltatási szünet az Apple Card működésében. A mostani probléma az Egyesült Államokra korlátozódott, és a kártya mögött álló Goldman Sachs pénzintézet informatikusai éjszakába nyúlóan küzdöttek a megoldásán, mire sikerült elhárítani.
Az Apple szolgáltatásaink működését kijelző lap…
A MacRumors.com írása a témában…


Apple Watch Series 7 pletykák (június 14.)

A Bloomberg szerzője, Jon Prosser az Apple Watch Series 7 újdonságairól szivárogtatott friss pletykákat. Ebből kiderül, hogy a vércukorszint-mérés még évekre van a használható kiviteltől, így az Apple évek óta először kisebb design váltást hajthat végre. A vékonyabb kivitel várhatóan elvágja annak lehetőségét, hogy picit nagyobb kapacitású akku kerüljön az eszközbe, így a napi töltéstől nem szabadulunk, pedig az Apple alvás megfigyelési funkciójának bemutatását követően indokolt lenne ilyen irányba is fejleszteni. A cikk szerint az Apple egy úgynevezett Explorer Edition nevű modellt is kiad, amely gumis bevonatú lehet, és a Casio G-Shock sorozatával kívánja felvenni a versenyt. Ez rendkívül strapabíró kivitelű lehet, és az extrém sportokhoz is ajánlják majd, amelyekhez edzés típusok jelenhetnek meg - véli Prosser.
A Bloomberg cikke a témában…


iOS 15 - Sávasszisztens a Maps / Térképek alkalmazásban (június 14.)

Az Apple nagyon vastag és kemény fába vágta a fejszéjét, amikor közel egy évtizede elkezdte saját térkép alkalmazását fejleszteni. A dolog akkor szinte teljesen értelmetlennek látszott, mivel a Google Maps másfél évtizeddel előrébb járt, az Apple pedig kezdetben igen lassan vette fel a ritmust. Három éve aztán eljutott oda a Maps / Térképek, hogy - bár még számos területen lemaradásban van - nyújt olyan extra képességeket, amely egyik riválisában sincs jelen. A WWDC21 eseményen is bejelentettek számos érdekes újdonságot, így például bizonyos jellegzetes épületek, szobrok, építmények térbeli illusztrálását, vagy a navigáció során a sávasszisztens funkciót. A sávasszisztens olyasmi, ami az autós navigációs megoldásokban 2008-ban is benne volt, az iJoe.hu által is kedvelt NAVIGON egyik leghasznosabb elemét képezte. A felhasználói tömegek azonban áttértek az okostelefon alapú navigációkra, amelyek kevésbé voltak célirányosak és kiforrottak, de az alapvető funkciókat ellátták. Az Apple most komoly fejlesztésbe kezdett ezen a téren, és a sávasszisztens funkció kiterjesztésével valóban vezetési segédletet nyújt, nem csak egy plusz eszközt, amire figyelünk vezetés közben. Természetesen hosszú éveket fog igénybe venni, mire Európára is kiterjed a funkció, de vitathatatlanul hasznos lesz az egyre összetettebb kereszteződések kiépülésének korában. Navigálás során így a Maps / Térképek nem csak azt mondja majd, hogy merre tartsunk, hol forduljunk el, hanem bonyolult kereszteződésekben azt is közli, hogy melyik sávban maradjunk, hogy ne a kanyarulat előtt kelljen hirtelen sávot váltanunk.
Az Ars Technica cikke az Apple által „nem említett” újdonságokról… (a sávasszisztens funkcióról volt szó a WWDC prezentációban egyébként)


macOS Monterey - Színes Safari ablakok (június 13.)

A WWDC 2021 eseményen bemutatott új macOS 12 Monterey operációs rendszer egyik fontos újdonsága az volt, hogy a Safari böngésző ismét megújul, ezúttal pedig a cél, hogy minél kevésbé érezzük egy programban magunkat, és sokkal inkább a tartalom vegye át az uralmat. Ennek érdekében az olyan lapokon, ahol van háttérszín paraméter definiálva, a Safari ablaka átveszi a háttér színét. Így például a MacMag.hu iMovie gyűjteményének lila háttérszíne nyomán az ablak is lila lesz, az Apple iPhone 12 Pro oldalán fekete színűvé változik, míg az Időkép meteorológiai oldalhoz idomulva kékké alakul. Apró design paraméterről van szó, amely kevés egy operációs rendszer újdonságaihoz, de mindenképpen látványos arculati eleme lesz az új rendszernek, a funkció pedig nem bonyolult: az előre definiált szín helyett az Apple változóvá tette a paramétert a programban, vagyis kiolvassa a háttérszínt a weblapról, ha van ilyen definiálva.
A macOS Monterey újdonságai az Apple oldalán…


Személyes WWDC-ről tapogatózik az Apple (június 12.)

Immáron második éve virtuálisan zajlik a WWDC nyitóbeszéde. A korábbi élő műsor helyett jól megszerkesztett, profi marketing filmet kapunk, amely nem nélkülözi a humort és a vizuális effektusokat sem. Tény azonban, hogy a WWDC mindig is tömegrendezvény volt, és hozzátartozott a közönség is. Az Apple ráadásul hatalmas előadótermet épített, amely a koronavírus járvány miatt sosem népesülhetett be, hiszen mióta átadták a Steve Jobs Theater nevű helyszínt, két alkalmat leszámítva minden Apple esemény virtuális rendezvény volt, filmet játszott le a cég egy adott időpontban. A mostani WWDC után a fejlesztőknek kérdőívet küldött ki az Apple, amelyben sok más mellett arra is rákérdeztek, hogy mit szólnának az élő eseményhez. A kérdés kicsit álnaív, hiszen az Apple események iránt hatalmas volt mindig is az érdeklődés, így minden bizonnyal egy valódi WWDC-n is tömegek lennének. Vélhetőleg 2022-ben ennek megfelelően már élő WWDC esemény lesz, élő és jópofa bakikkal, a közönség valós reakcióival, remélhetőleg 30 perces, a Metal erejét bemutató játszást nélkülözve. Az Amerikai Egyesült Államokban az oltási kampány révén a koronavírus járvány látványosan visszaszorult, és ha ez a tendencia fennmarad, vélhetőleg nem lesz akadálya annak, hogy ismét személyes, emberi jelenléttel megtartott eseményei is legyenek a cégnek.
A MacRumors.com összefoglalója a témában…

Musical iPad Pro M1 reklám az Apple YouTube csatornáján (június 11.)

A WWDC-n már ellőtték a musical műfajt, de most egy még közzé nem tette, de a YouTube-on valaki által felfedezett reklám is ehhez a stílushoz nyúlt az iPad Pro M1 modellek új reklámjában. A műben a PC-ben kiábrándult, csalódottságuknak hangot adó énekesek tekintenek az iPad Pro készüléket csendben élvező felhasználókra. Az iPad Pro felhasználók nem szólalnak meg, de nagy hatékonysággal és élvezettel foglalkoznak az aktuális feladatukkal.
Az iPad | Your next computer is not a computer című reklám a YouTube-on…

Dark Sky - Az alkalmazás elérhető marad 2022 végéig (június 10.)

Az Apple a WWDC 2021-es eseményen az iOS 15 újdonságai kapcsán komoly funkcionális és arculati fejlesztéseket jelentett be a Weather / Időjárás alkalmazás kapcsán. Ennek tartalmát sokan a Dark Sky nevű független fejlesztésű programból származtatják - a céget az Apple még tavaly vásárolta fel, hivatalosan 2020. március 31-én jelentették be a felvásárlást, amelyet követően röviddel meg is szűnt az Android alapú verzió fejlesztése. Az iOS 15 nagyban épít a Dark Sky tudására, de az Apple egyelőre elérhető formában hagyja az alkalmazást, amelynek webes felülete és fejlesztők számára elérhető és felhasználó API-ja 2022. december 31-ig biztosan elérhető marad. A Dark Sky API alapvetően a webes beépítés, weblapon belüli felhasználás céljára érhető el, de számos alkalmazás is használhatja. Ezen külső alkalmazások alól nem akarták kirántani a talajt, ezért még másfél évig tudnak építeni a funkciókra, illetve tudnak alternatív forrást keresni helyette.
XDA cikk: Az iOS 15 végre integrálja a Dark Sky szépségét…
A Dark Sky blogon nyugtatják meg az API használóit…

Canalys Research: Az iparág legjobb első negyedéve volt a 2021-es (VI. 9.)

73,2%-os éves bővüléssel és 34 millió eladási darabszámmal a valaha volt legjobb első negyedévén van túl az információ technológiai iparág 2021. januártól márciusáig az Amerikai Egyesült Államokban. Az Apple a Canalys Research számításai szerint 6.678.000 darab számítógépet értékesített, amely 35,7%-os növekedést jelent 19,5%-os piaci részesedés mellett. A listát a HP vezeti 7.201.000 eladott termékkel, 122,6%-os növekedéssel és 21,1%-os piaci részesedéssel. Harmadik a Dell 4.842.000 eladott darabbal és 29,2%-os növekedéssel, 14,2%-os részesedéssel.
A Canalys Research kutatási adatai…

TSMC: Fejlesztés alatt a 3DFabric technológia (június 8.)

Miközben a 3 nanométeres tranzisztorokra épülő processzorok már kézzel foghatóak, és 2022-ben akár meg is jelenhetnek, addig a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company azon dolgozik, hogy úgynevezett 3DFabric technológiával tudjon még kisebb processzorokat előállítani. A cég vezetője, CC Wei arról beszélt, hogy az iparág átáll a klasszikus processzor technológiáról a kisebb méret alapján chipletnek nevezett architektúrára. Ezt szolgálja a 3DFabric technológia, amely rendkívül összetett szilícium feldolgozási mechanizmus a tervezéstől a gyártáson át a rendszer burkolásáig és ezáltal a jól megtervezett hőleadásig. A megoldás a processzor mellett akár az alaplap egészét vagy részét, a memóriát, illetve egyedi chipeket is képes integrálni egy végtermékbe, amely csökkenti a késést és várakozási időket és az illesztések helyét megtakarítva kisebb méretet tesz lehetővé.
A TSMC saját összefoglalója a témában…
A Patently Apple helyzetelemzése…

Több millió dollár kártérítés a gátlástalan szervizes fiúk miatt (június 8.)

Egy amerikai főiskolás lány még 2016-ban adta le a készülékét javításra egy szerződéses Apple szervizbe, amelyet a Pegatron üzemeltet. Az ott lévő technikusok természetesen tüzetesen átvizsgálták a hölgy készülékét, különösképpen a fényképeit és a videóit. Nem volt azonban elég a nyálcsorgatás, az ifjú szervizes srácok úgy gondolták, jópofa dolog Facebookon megosztani a pikáns tartalmakat, így a lány levetkőzésének képsorait, illetve egy amatőr szexvideót. Az esetből per lett, az Apple komoly vizsgálódást folytatott, a Pegatron biztosítója pedig a hivatalos kommunikáció alapján „több millió dollár kártérítést” fizetett. Hogy a dolog a perrel ellentétben nem a lelki sérülésről és következményeiről, hanem a pénzről szólt, jól mutatja, hogy a cél alapvetően a szervizcég megfejése volt, a két technikus férfit egyszerűen kirúgták, nem kerültek börtönbe a személyes adatokkal való súlyos visszaélés miatt.
A Patently Apple összefoglalója…

iOS 15 - Visual Look Up - Google Lens továbbgondolva (június 8.)

Az Apple az iOS 15 rendszer fejlesztése kapcsán kiemelt egyik legfontosabb fejlesztési terület az intelligencia. Ugyan spam szűrő még nem kerül a levelezőprogramba, amely a naponta ismétlődő és letörölt kéretlen leveleket a gépi tanulás segítségével megjegyezné, de lesz a feliratokat fényképekről elolvasó intelligencia, és Siri Knowledge néven a kamera által látott tartalmat is azonosíthatjuk majd. Sokan keresnek ilyen megoldásokat, hiszen mi sem praktikusabb, mintha egy kép elemzéséből megtudjuk, hogy az mit ábrázol. Ha lefotózunk egy szép virágot, jó dolog, ha a telefonunk azonnal megmondja, hogy az leánykökörcsin, és nem kell percekig keresgélnünk, hogy mi legyen az Instagram képaláírásunk. Az Apple ezt a funkciót Visual Look Up névvel illeti, és a lényege éppen az, hogy a kép elemzése révén a háttérben dolgozó mesterséges intelligencia, amelyet Siri neve mögé bújtatnak, megpróbálja azonosítani, hogy mit ábrázol a kép, és az érintett Wikipedia lapot behívja. Ez nem Apple találmány, hiszen Google Lens néven kezdetben az iOS-en is volt ilyen alkalmazás, amelynek csak Android testvére él tovább, de vannak független fejlesztések, mint a legnépszerűbb PictureThis, a növényekre szakosodott PlantSnap vagy Garden Answers, illetve a gombákra fókuszáló Mushroom ID nevű alkalmazások. Az Apple most ezt az egészet igyekszik intelligens módon a rendszer alapszolgáltatásává tenni, amely igencsak ígéretes és előremutató, hasznos fejlesztés lesz.
Az AppleInsider.com foglalkozik az iOS 15 intelligencia fejlesztéseivel…

WWDC21: macOS 12 = macOS Monterey (június 7.)

Hegyvölgyes kaliforniai mesehelyszín Monterey, amely egy megye, egy város és egy öböl nevét is viseli az állam óceánparti részén. Ennek a régiónak a nevét fogja egy évig viselni a macOS következő változata, amely bármely 2015-ös vagy újabb Mac-re telepíthetünk őszi megjelenését követően. Ennek leglátványosabb újdonsága a Universal Control nevű megoldás, amely az egymás közelébe helyezett, azonos Apple ID-vel üzemeltetett macOS és iPadOS eszközök együttműködése, mégpedig úgy, hogy akár az egérkurzor is át tud menni egyik eszközről a másikra, húzással át tudunk tenni vágólap elemeket egyikről a másikra, és úgy tudjuk kezelni az eszközeinket, mintha egy nagy cél eszköz darabjai lennének. A bemutató során Craig Federighi kreatív és produktív alkalmazások használata során demonstrálta a funkciót, amelynek gyakorlati értékét majd az élet igazolja - első ránézésre nagyon látványos és jól kidolgozott dolognak tűnik.A Focus funkció az iOS rendszerben is bemutatott megoldás a Mac-re implementálva: a Dot Not Disturb / Ne zavarjanak menüből van lehetőségünk előhívni azt, hogy éppen mivel foglalkozunk, és az azon kívül eső tevékenységek értesítései némításra kerülnek. Így a feladatra fókuszálhatunk - ezt a funkciót évekkel ezelőtt kellett volna bemutatnia az Apple-nek, mert a sok értesítést kapó felhasználók már kidolgozták a maguk módját arra, hogy ne legyenek zavartatva munka közben.
AirPlay célpont lehet a Mac: az iPhone és az iPad közvetlenül meg tudja osztani a tartalmát a Mac kijelzőjére, illetve a Mac hangszórójára tud küldeni hangot. Erre voltak alkalmazások már a piacon, most az Apple ezek tudását beépített a rendszerébe.
A Notes / Jegyzetek alkalmazás egy külön elérhető gyors ablakkal rendelkezik, amelybe bármely más alkalmazásból vagy weblapról jegyzeteket készíthetünk - ezzel aktívabbá válik a jegyzetek használata azok számára, akik most a TextEdit / Szövegszerkesztő alkalmazásban tartanak Untitled 1-169 néven ilyen jellegű jegyzeteket.A FaceTime szintén kiegészül az iOS alatt bemutatott újdonságokkal, bár a Mac-ben jelenleg lévő kamerák esetén a portré mód nem tűnik kimondottan nagy élménynek, de a témával való foglalkozás arra utal, hogy az Apple észbe kapott, és nem másfél évtizedes kamera technológiát épít majd a Mac-be a jövőben.
A SharePlay képesség szintén beépül majd a rendszerbe - annak idején az iChat AV nevű régi alkalmazásba a Mac OS X 10.5-ben már szintén lehetett videókat, fotó bemutatókat vagy akár Keynote prezentációkat is megosztani. Most ez a képesség éled újra, természetesen újdonságként eladva, és kiegészülve számos azóta megjelent média tartalommal. A funkciónak azonban van már előtörténete a Mac-en.
Izgalmasan újul meg a Safari, amely még inkább arra törekszik, hogy áttetsző élménye legyen a Mac használatnak. Elegánsabb, még kisebb gombsorral rendelkező ablaka lesz, illetve az ablak színe átveszi majd a weblap háttérszínét - ez alapvetően ott látványos, ahol van háttérszín, de a fehér hátterű lapoknál is jól fog mutatni. A címkékből csoportokat hozhatunk létre, amelyek hasonlóak, mint a könyvjelzőknél létrehozott mappák - ez szintén nem teljesen új, mert eddig is volt mód könyvjelzők mappába rendezésére, és egyben való megnyitására. Most más a neve és a megközelítése, de alapvetően azonos a funkció.Rendet tesz az Apple az automatizálás területén is: a sokáig feledésbe merült AppleScript néhány éve újra megtűrt szereplője lett a Mac világnak, ám az évek óta nem fejlesztett Automator helyett az Apple bemutatja az iOS alatt népszerű, nem tökéletes de sok dologra jó Shortcuts funkciót. Craig Federighi azt ígérte, hogy a Shortcuts rengeteg előre definiált funkcióval telepakolva érkezik meg a Mac-re, így számos hasznos képességgel egészíthetik ki a mindennapi, ismétlődő dolgainkat. Az Automator megőrzi a támogatást, és az ígéret szerint a vele készített funkciókat átültethetjük a Shortcuts környezetbe is. Ez sem feltétlenül teljes újítás, inkább csak igazodás az iOS és iPadOS rendszereken megvalósított automatizálási szokásokhoz.A macOS Monterey nyilvános béta verziója júliusra várható, a fejlesztők már most hozzáférhetnek a béta verzióhoz.
Az Apple események hivatalos lapja…

Craig Federighi bemutatja az iOS 15 újdonságait (június 7.)

Az Apple szoftverfejlesztési alelnöke, a humoros Craig Federighi az iOS 15 operációs rendszer bemutatásával kezdte el a WWDC szereplését. Ennek fő irányai: állandó kapcsolat, a fókusz azonosítása, intelligencia használata és a világ felfedezése. Mit is jelent ez:
Elsőként a FaceTime lehetőségeiről beszélt, amely programmal kapcsolatban maradhatunk az ismerőseinkkel, családunkkal, kollégáinkkal. A jobb hangélmény érdekében pedig a támogatott fül- és fejhallgatókon, illetve sztereó HomePod mini hangszórókon elérhető lesz a térbeli hangzás élménye. A gépi tanulás szűri majd a háttérzajokat, és csak a beszélő hangjára figyel - erre szükség is lesz az AirPods Pro élmények után. A több szereplős beszélgetések során a rács nézet jelenik meg az iOS 15-ben, hogy jobban áttekinthetőek legyenek a partnerek. Megjelenik a portré mód, hogy a hátterünk elmosott legyen - ez a funkció az iOS 11 óta bétaként van jelen a rendszerben, talán elérjük a végleges verzióját. A tervezett FaceTime hívásokat naptáreseményként is el tudjuk tárolni, és iMessage, email, WhatsApp meghívókat is küldhetünk - természetesen a naptár bejegyzés mellett. Böngészőből pedig Android ismerősökkel is kommunikálhatunk.
Újdonságként jelenik meg a SharePlay funkció, amely a megosztás köré gyűjt szolgáltatásokat: együtt van mód zenét hallgatni, filmet nézni, vagy akár a kijelzőnk tartalmát megosztani. Hívás közben lehetőség van bekapcsolni a zenét a beszélgetésbe, illetve eszközeink együttműködése révén a FaceTime videóhívást akár az Apple TV készülékre csatlakoztatott óriás televízión is folytathatjuk. A SharePlay keretrendszer révén nem csak az Apple szolgáltatásaiból, hanem számos tvOS csatorna tartalmából, illetve más iOS alkalmazásokból, mint a TikTok és Twitch is tudunk tartalmat megosztani a beszélgetésünk során.A következő téma a Messages / Üzenetek alkalmazás volt, amelyben kollázsokat és fénykép kötegeket is prezentálhatunk. Nem kell egyesével átküldeni a fotókat - tegyük hozzá, ide évekkel ezelőtt eljuthatott volna az Apple, hogy ne egyesével kelljen fogadni és menteni a képeket ismerőseinktől iMessage-ben…
Az Apple az interfész tervezésénél külön figyelmet szentelt a fókuszra: mivel számos alkalmazás zaklatja a felhasználókat folyamatosan értesítésekkel, üzenetekkel, elveszik a figyelmünket ezek a funkciók. Néhányan ezért egyszerűen elnémítunk minden bejövő értesítést, az Apple pedig e célra létrehozta a Notification summary / Értesítés összegzés funkciót. Ez egy kellemes, oldal irányba görgethető áttekintést jelenít meg az értesítéseinkről, így nem kell egyesével reagálni mindenre, hanem időszakonként áttekinthetjük az értesítés csokrot. Az ismerőseink értesítést kapnak arról, ha el van némítva az értesítés, és kérhetik, hogy mindenképpen érzékeltesse az eszközünk az értesítésüket, vagy elfogadják, hogy csendben kaptuk meg az üzenetet, és majd valamikor elolvassuk. (Ezt többen már most is alkalmazzuk, de most már hivatalos neve is van Focus / Fókusz néven.)Az intelligencia példája a Camera / Kamera alkalmazás szkennelési funkciója. A lefotózott szöveget a rendszer képes karakteres tartalommá alakítani, segítve az órai jegyzetelést és az ipari kémkedés gyors továbbküldését a titkosügynökös filmekben. A funkció egyelőre hét nyelvet támogat, és a magyar nincsen még közte, de bizonyára idő kérdése, hogy megjelenjen hozzá a támogatás. Számos alkalmazás, mint a Scanner Pro is tud már ilyet egyébként évek óta, természetesen magyar nyelvi támogatás nélkül. A gépi tanulás elemzi a fényképeken talált feliratokat is, amelyek keresési kritériumokként szolgálnak. Lefotóztunk tankolási blokkot, de nem tudjuk, hogy mikor? Csak rákeresünk az “avia” kifejezésre, és megtaláljuk a képet az összes így megörökített blokkról. Az új funkciókhoz a Photos / Fotók újraindexeli majd a képeinket, tehát jelentős processzoridőt használnak majd a készülékek, így ne ijedjünk meg, ha a magára hagyott iPhone nagyon felmelegedne. A fotók kapcsán az emlékek még gazdagabb zenei kínálattal egészülnek ki, és az áttűnési effektusok is bővültek.


Az Apple események hivatalos lapja…

Tim Cook Memoji közönséget üdvözölt a WWDC-n (június 7.)

Ha már az esemény nyitóképe és minden illusztrációja Memoji arcokkal volt tele, stílszerűen a megnyitón sem üres nézőtérre sétált be Tim Cook, hanem Memoji tömegeket üdvözölt. Nem mulasztotta el éltetni a sokszínűséget, amely a közönség összetételében is tetten érhető volt.

Az Apple események hivatalos lapja…

Apple: WWDC 21 molinó a weblapon (június 7.)

Június 7-én, hétfőn magyar idő szerint 19 órától zajlik a a Worldwide Developer Conference 2021 nevű Apple esemény, ahol várhatóan bejelentik az ősszel megjelenő új operációs rendszer verziókat. Bár erre odafigyel az egész világ, az Apple a biztonság kedvéért a világosságra figyelő Memoji figurákkal hívja fel a figyelmet az élő közvetítés idejére.

Az Apple események hivatalos lapja…

Budapest után most Prágát fényképezi az Apple körülnéző autója (június 6.)

A Maps / Térképek alkalmazás egyik újabb funkciója a Look Around / Körültekintés, amely számos amerikai és kínai nagyvárost elért már, Nyugat-Európa után pedig már Prágában is fényképezték. A hivatalosan megerősített információk alapján Csehország egyes régióit és Délnyugat-Lengyelországot örökítette meg most a jármű, amely tavasszal Magyarországon is járt, és számos régiónkat lefényképezte. (Csehország és Lengyelország, illetve természetesen Magyarország is Közép-Európában található. Meglepő, hogy a liberális Apple a hidegháborús címkéket alkalmazza egykor a keleti blokkhoz tartozó, másfél évtizede teljes jogú, közép-európai EU tagországokra.)

Az Apple Look Around megoldása hasonló, mint a Google Street View, csak igényesebb kivitelben. Ahol elérhető a funkció, ott a térkép jobb felső sarkában távcső jelenik meg. Az Apple járműve egy speciálisan felszerelt, kamerákkal és LiDAR érzékelőkkel ellátott fehér színű utcai terepjáró. Azt egyelőre nem tudni, hogy a március-április-május folyamán feltérképezett magyar régiók mikor jelennek meg a program tudásában.

Jelenleg még nem látható egyik érintett régió sem. Magyarországon egyébként Budapest mellett az ország szinte minden régiójában jártak: Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl régiói, illetve Pest megye volt feltérképezve az Apple weblapja szerint.
Az Apple hivatalos információja a témában a cseh régiókról…
Az Apple hivatalos információja a témában a magyar régiókról…

G7 csúcs: 15%-os adó a multinacionális cégekre (június 5.)

A világ hét vezető gazdasági hatalma „mérföldkőnek számító megállapodást kötött” arra vonatkozóan, hogy az olyan nagy multinacionális cégek, mint az Apple, a Google vagy az Amazon ne tudják elkerülni az adófizetést akkor sem, ha különféle kiskapukat alkalmaznak. A nemzetek célja, hogy a cégeket legalább 15% adóval sarcolják azok az országok, ahol a profitot termelő tevékenység zajlik. Az amerikai pénzügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „30 éves hajtóvadászat érte most el a célját a társasági adóbevételekért.” A következő hónapban G20 találkozó lesz, ahol további 13 ország közreműködésével zajlik majd a tárgyalás a témában. A G7 országok célja egyébként, hogy minden országban legyen egy minimum társasági adó, amely 15%, de legalább 12,5% lenne. Ez egyébként Magyarország versenyképességére is hatással lenne, hiszen az utóbbi évek gazdaságtámogató döntései értelmében a világ egyik legalacsonyabb, 9%-os társasági adója jellemzi az országot.

A G7 döntése azért sajátos, mert számos ország - köztük az örök negatív példa Írország, vagy akár Magyarország - fontosabbnak tartja azt, hogy ezek a multinacionális cégek munkahelyeket hozzanak létre az országban, fizessenek szociális adókat a dolgozók után, cserébe kevesebb társasági adót kelljen fizetniük. A magasabb társasági adó igénye abból az Egyesült Államokból származik, amely a magánbiztosítós rendszere révén nem köti a cégeket szociális feladatok ellátására, vagyis nem kell a dolgozóik egészségbiztosítását és nyugdíj megtakarítását feltölteni, mert ott a dolgozó egyéni felelőssége ez. Európában, így a kritizált Írországban vagy akár Magyarországon is ez másként van, mert a bejelentett dolgozó után a cég fizeti meg ezeket a költségeket, és ezért alakult ki az a kultúra, hogy a társasági adó mértéke alacsonyabb. Mivel ezek a gazdasági paraméterek merőben eltérnek, meglepő, hogy éppen a különbözőséget éltető Biden-adminisztráció szeretné standardizálni a társasági adózást világszinten.
És hogy hatékony lesz-e ez a multinacionális cégekkel szemben? Az Apple társasági adót kerülve el hitelből fizeti ki a részvényesek osztalékát, hogy a frissen képződő nyereségéből hitelt törlesszen, amely így már adóköteles profit. A cégek tőkeereje és a tőke megtartása iránti igénye nyilvánvalóan fog olyan kiskapukat megnyitni, amire a politikusok nem gondoltak. A társasági adó standardizálása inkább az olyan országok versenyképességét rontaná, mint Írország, de a nagy cégek nem fizetnének be több adót, maximum másképpen vennék ki a profitot.
A Reuters híre a témában…

Az Apple dolgozók nem akarnak visszamenni az irodába dolgozni (június 5.)

Van annak egy kedves bája, amikor a dolgozók Tim Cook ömlengős stílusú levelének pontos hangvételében írják meg a válaszukat a cég vezetőjének. Cook a múlt héten küldött ki körlevelet, amiben jelezte, hogy szeptembertől be kell majd járni heti három napot. Most az Apple dolgozói válaszlevelet fogalmaztak meg, amelyben rendkívül hatásos módon éppen az Apple kiváló technológiáinak előnyei révén fejezték ki, hogy most sokkal inkább össze vannak kapcsolva egymással a kollégák, miközben az utazási idő megspórolásával többet lehetne együtt a családjukkal, kevésbé kimerültek, és a rugalmas időbeosztás révén még akár hatékonyabban is dolgoznak, mint a munkahelyen. „Várakozással tekintünk a jelenlegi munkánk elé, anélkül, hogy napi szükségünk lenne visszatérni az irodába. Úgy tűnik, hogy nincs összefüggés az ügyvezető csapat véleménye a távoli, rugalmas helyű munkavégzés és az Apple sok alkalmazottjának megélt tapasztalatai között” - írja a levél. „Támogatását kérjük annak lehetővé tételéhez, hogy akik távolról szeretnének dolgozni rugalmas módon, azoknak továbbra is lehetősége legyen rá, hogy kitalálják, melyik munka módszer működik a legjobban nekik, csapatuknak és feladatuknak - lesz olyan, akinek az irodai munka, lesz akinek az otthon, és lesz, akinek a vegyes megoldás lehet a legjobb. Élő bizonyítéka vagyunk annak, hogy nincsen minden ember számára ideális egyforma irányelv.” Az utolsó mondat abszolút rezonál Tim Cook különbözőséget éltető gondolataira, és jól mutatja, hogy miközben egyébként ezeket a sallangokat hirdeti, valójában a különbözőséget csak bőrszínben és öltözködésben fogadja el. A távoli munkavégzést kérő dolgozók köre 2800 főből áll, és folyamatosan bővül.
A The Verge cikke és a teljes levél szövege…

Átütő iPad minin dolgozik az Apple? (június 4.)

Amikor az iPhone X megjelent, sokunkban világossá vált az út az összes Apple termék számára: Face ID hitelesítésű iPad, iPod touch és iPad mini teljes képernyővel. Az Apple nem adta olcsón az új találmányt: a Face ID csak az iPad Pro termékvonalon lett standard, a magasan árazott és az olcsónak szánt iPadek közé inkább kiadott egy köztes iPad Air nevű terméket, amely majdnem olyan, mint a Face ID-s modell, de mégis Touch ID azonosítású… Az iPod touch teljesen feledésbe merült, az iPad mini pedig csak az árában lépett be a profi kategóriába, a megjelenésén az Apple épp csak annyit módosított, hogy a hangerő gombjait pár milliméterrel lentebb tette, hogy az iPad mini 4 tokok ne legyenek jók az iPad mini 5 modellekhez. Maradt a 7,9 hüvelykes kijelző, az alsó és felső, funkciótlan keretek, illetve a Touch ID azonosító gomb. A túlárazással az Apple azt is elérte, hogy az iPad mini klasszikus vásárló köre teljesen elfordult a terméktől, és az marginális részévé vált az iPad eladások forgalmának. A Bloomberg azonban úgy véli: elérkezett az idő, hogy az Apple visszahódítsa a kis méretű táblagépek rajongóit. A lehetőség kézen fekvő: a Face ID hitelesítés révén a teljes előoldal képernyővé tehető, illetve az iPad Air 4 óta azt is tudjuk, hogy ehhez nem is kell Face ID. A Bloomberg is úgy sejti, hogy az iPad Air kényelmetlen megoldását, a bekapcsoló gombba rejtett Touch ID érzékelőt ülteti át a kicsi termékébe az Apple, amely nem lesz profi termék, de komoly változásokon megy majd át, és vélhetőleg változatos színei révén új vásárlói kört hódít meg magának.
A Bloomberg cikke a témában…

iOS 14: A friss eszközük 90%-án (június 4.)

Az Apple új rendszerei továbbra is sikeresek: az utóbbi négy évben forgalomba került iPhone készülékek 90%-án az iOS legújabb változata fut az Apple által megosztott információk szerint. Tegyük hozzá, hogy az Apple sokszor nem kifejezetten finoman „kéri”, hogy frissítsük a készülékeket. 8% futtat iOS 13-as rendszert, 2% pedig korábbi rendszert. Sokkal fontosabb fegyvertény az Apple számára, hogy az aktív eszközök 85%-a futtatja a legfrissebb rendszert, vagyis minden világban működő iOS és iPadOS eszköz 85%-án az iOS 14 / iPadOS 14 fut. Szintén 8% futtatja az iOS/iPadOS 13-at, és 7% régebbi rendszert - ezek között természetesen vannak olyan hardverek, amelyek nem frissíthetőek, tehát nincsen mód újabb rendszer telepítésére. Ebből az is látszik, hogy a régi készülékek azért szépen kikerülnek a forgalomból, és az emberek újabb eszközökre térnek át. Az iPadek esetén több a régi készülék: az utóbbi négy év iPad készülékeinek 91%-án az iPadOS 14 fut, 8% használ iPadOS 13-at, és 1% régebbi rendszert, de az összes aktív iPadnek 79%-án fut iPadOS 14, 9%-án iPadOS 13, és 12%-án régebbi rendszer. Ennek oka, hogy számos nagyon régi iPad is van forgalomban, amelyekre nem lehet modern operációs rendszert telepíteni. Az Apple itt is kíméletlen a régi készülékekkel: ha új felhasználó szeretne bejelentkezni, és nem volt meg egy alkalmazás régi verziója, nem tud letölteni a régi eszközön futni képes alkalmazást, így ezeknek az öreg iPadeknek a használata erősen korlátozott - természetesen könyvek olvasására, zenehallgatásra még sokáig kiválóak, és meglévő régebbi alkalmazások, rajzprogramok is működnek rajtuk.
Az Apple részletes statisztikái a fejlesztő oldalon…

Digitimes: Nem lesznek új MacBook Pro modellek az év végéig (június 4.)

Bár a WWDC-n akár szóba kerülhetnek, és akár be is mutathatják őket, szakértők szerint nem várható, hogy a MacBook Pro újraalkotott változatai előbb megjelennének, mint a negyedik negyedév. Ezt pedig azzal támasztják alá, hogy a Digitimes iparági szaklap forrásai szerint nem indult be nagyüzemi termelés ilyen gépekre vonatkozóan még, tehát folyamatban van a fejlesztés, nincsen még piacképes állapotban a termék. Egyes források szerint az Apple ugyanazt a mini-LED technológiát alkalmazza majd, amely az iPad Pro 12,9” modellekben most megjelent - bár eléggé sok a kritika a 2500 külön megvilágított zóna okozta megvilágítási udvarok kapcsán, így az sem biztos, hogy az Apple ugyanazt a megoldást alkalmazza majd a mobil gépeiben. A Bloomberg sem írta, hogy az Apple már szállítaná a gépeket a nyáron, csak annyit, hogy bemutatják a WWDC-n az új modelleket. Ilyet csinált már az Apple: korábban a Mac Pro modelleket is ilyen formán prezentálták 2013-ban és 2019-ben is. Eléggé lábon lőnék azonban a nyári és őszi eladásokat, ha kinyírnák a MacBook Pro eladásokat az érintett időszakra.
A Digitimes értesülései a témában…

Jony Ive négy korábbi kollégáját hódította el az Apple-től (június 3.)

Wan Si, Chris Wilson, Patch Kessler és Jeff Tiller is az Ive csapatban dolgoztak az Apple-nél. Jony Ive kilépése után néhány hónappal a felfutó, még weblap nélküli LoveFrom nevű cége máris elhódította őket a korábbi munkahelyüktől. Wan gombokat, ikonokat és más interfész elemeket tervezett az Apple-nél, Wilson az „emberi interfész” csapat tagja volt, illetve az iCloud felületét tervezte meg. Tiller adminisztratív feladatokat látott el, míg Kessler a Force Touch funkciók kidolgozásáért felelt. Ive annak idején úgy hagyta el az Apple-t, hogy bár független lesz, de exkluzív feladatokon fog dolgozni régi kenyéradójának. Vélhetőleg ez azonban a befektetők megnyugtatását célozta, mivel szerencsére az Apple-nél van elég tehetséges dolgozó, hogy megoldják a design feladatokat.
A The Information információja nyomán…

Apple: Szeptembertől három napot bejárnak majd a dolgozók (június 3.)

A koronavírus járvány remélhetőleg végleges lecsengése kapcsán kibontakozó nyitás hol gyorsabb, hol pedig lassabb. Az Amerikai Egyesült Államokban a cégek óvatosan nyitnak: az Apple például csak szeptembertől várja vissza a dolgozóit az Apple Park gigantikus építményébe, és akkor is csak heti három napot kell bejárni, két nap távmunka formájában lesz ledolgozható. A modern amerikai munkahelyek többsége azért különösen veszélyes a fertőzés szempontjából, mert a klimatizálás okán viszonylag zárt a belső levegő keringési láncolat, így aztán a fertőzésveszély nagyobb. Az Apple ezért is óvatos, és nyáron még hagyja, hogy a kollégák otthonról dolgozzanak. Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 41,4%-os a lakosság teljes körű átoltottsága, vagyis rendkívül eredményes az oltási kampány (Magyarországon 37,8% ez az arány, amely szintén jóval magasabb az 5,6%-os világátlagnál, és a 18,8%-os EU átlagnál.). [Teljes körű átoltottság alatt mindkét oltási dózis beadását definiálják.] Az oltakozás lendülete az Egyesült Államokban is csökken, de a szakemberek remélik a 70% körüli érték elérését, amely gyakorlatilag gazdaságilag veszélytelenné teszi a vírus terjedését, hiszen jóval kisebb kört tud fertőzni. Az Apple úgy tervezi, hogy hétfőn, kedden és csütörtökön járnak majd be a dolgozók, de azon csapatok esetén, ahol szükséges a személyes találkozás, a négy- és ötnapos munkahét is elrendelésre kerül. Tim Cook nagyon személyes hangvételű levélben értesítette a döntésről a dolgozóit: „Annak ellenére, amit a különválasztásunk ellenére elértünk a tavalyi évben, egy valami alapvető mégis hiányzott: egymás társasága” - írta az ügyvezető, aki levele további részében az oltakozásra biztatta a kollégáit. A cég legalapvetőbb dolgozói már márciusban visszatértek, de már akkor is azt kommunikálta az Apple, hogy amíg lehetséges és indokolt, törekszenek a távmunka támogatására.
A The Verge cikke a témában…

Új matricák a frissült Apple Developer alkalmazásban (június 2.)

Mivel a WWDC idén is virtuális lesz, kiemelt jelentősége van az Apple Developer alkalmazásnak, amelyben tematikusan lehet hozzáférni az előadásokhoz és más szakmai tartalmakhoz. Az Apple mindben évben ad az iMessage üzenetekben is használható Emoji csomagot a programhoz, amely idén sem maradt el. Sajnos a tavalyiakban lévő számos jópofa példányt ezzel ki is vonták, de van például új iMac 24", izzó, és saját Memoji képeinkre illesztett WWDC tetoválás, fogaskerekek és egyéb szellemes ikonok is.
Az Apple Developer alkalmazás…


iJoe.hu: Raktáron a HomePod mini hangszórók (június 2.)

A HomePod mini az Apple forradalmi technológiákat alkalmazó, rendkívül kis méretű, bámulatos hangzással és sokoldalú tudással kiegészült hangszórója. A praktikus kis készülék 20 Wattos USB-C tápegységről működtetve mikrofonjai révén alkalmazkodik az elhelyezéséhez, kiváló hangzást nyújt akár több társával összekapcsolva, és képes közvetlenül hozzáférni az Apple Music előfizetésünk bőséges kínálatához. Hasznos extrája, hogy HomeKit elosztóként is üzemel, így az Apple keretrendszerére épülő okos otthon kiegészítőink vezérlő központjaként is beállítható. Ráadásul támogatja a Bluetooth eszközök gyors ám energiatakarékos hozzáférését nyújtó Thread képességet is - ezáltal ráadásul olyan eszközök is tudnak egymással kommunikálni, amelyek nincsenek egymás közelében. AirPlay 2 képessége révén az egy helyiségben elhelyezett két példány önműködően sztereó párként működik, míg az eltérő helyiségekben lévő darabok szintén képesek ugyanazt a hangot tökéletes szinkronban visszajátszani, ezáltal egész otthonokat, irodákat, munkahelyeket lefedni. A hangszóró meghallgatható akár saját zenével az iJoe.hu boltjában.
A HomePod mini okos hangszóró…


WSJ: Tim Cook „szerényen” keresett 2020-ban (június 2.)

Sok minden viszonyítás kérdése - írhatnánk, nem kifejezetten eredeti gondolattal élve. A The Wall Street Journal cikkéből kitűnik, hogy annak szerzői nem voltak elégedettek Tim Cook 2020-as keresetével. Írják ezt annak ellenére, hogy a Standard & Poor's ötszáz legerősebb amerikai cége vezetőihez képest is magasabb volt Cook juttatása. Tim Cook tavaly „csak” 14.769.259 dollárt keresett, amely napi árfolyamon forintra váltva 4.283.085.110 Ft (négymilliárd-kettőszáznyolcvan- hárommillió-nyolcvanötezer-egyszáztíz forint). Ez a szökőévet figyelembe véve napi 11.702.418 forint, nyolcórás munkanappal számolva óránként 1.462.802 forint, percenként 24.380 forint, másodpercenként 406 forint. Tim Cook az S&P 500 lista 171. helyén van a tavalyi fizetését tekintve. Az Apple dolgozóinak átlaga 57.783 dollár volt (16.757.070 Ft), vagyis az ügyvezető 256x annyit keresett, mint az összes dolgozó átlaga - az átlagban Tim Cook bére is benne van, tehát némileg felhúzza az értéket. A WSJ egyébként arra alapozza a méltatlankodását, hogy a részvényesek 2020-ban 109%-kal több osztalékot kaptak, mint az előző évben, de Cook bérezése csak 28%-kal növekedett. A Bloomberg - reagálva a cikkre - árnyalja a képet, és kiemeli, hogy Tim Cooknak 2020-ban számos részvény opciója is lejárt, így korábban a részére biztosított juttatásokhoz is hozzáfért az év során, így több mint egymilliárd dollárra emelkedett a vagyona a „szűkös” fizetés ellenére. Vannak egyébként Tim Cooknál rosszabbul fizetett ügyvezetők is az Amerikai Egyesült Államokban: Elon Musk tavaly nem kapott fizetést, kizárólag a cégei részvényeinek teljesítményéből élt, míg a Twitter vezetője, Jack Dorsey 1,4 dollárt keresett.
A The Wall Street Journal cikke a témában…

Meleg újdonságokkal indítja a nyarat az Apple; A Cult of Mac erőltetett is egy cikket a hullámot meglovagolva (június 2.)

Nem elég a jó zenei teljesítmény, előny, ha valaki az LGBTQ+ közösség tagja - az Apple Music külön gyűjteményt indított Celebrating Pride címmel, amely egyrészt júniusban, amely a meleg büszkeség hónapja, másrészt pedig az egész évben dedikált tartalmat mutat majd be kizárólag olyan előadóktól, akik az LGBTQ+ közösség tagjai. (Kicsit kirekesztő az Apple a heteroszexuális előadókkal szemben, és az sem világos, hogy a szexuális irányultság miként befolyásolja, hogy valaki páratlan tehetség, vagy középszerű tucatelőadó. Mindenesetre hiányolom a fiúgyereket apa előadóktól készült harmincasok válogatását!) Az Apple láthatóan valamit félreértett az elfogadás témájában, ugyanis az éppen azt jelenti, hogy nem kezeljük másként azokat, akik mások, nem pedig azt, hogy minden formában az emberek arcába toljuk, de szerencsére tovább lehet léptetni a tartalmat, ha nem ilyen kritérium alapján szeretnénk zenéket válogatni.A Cult of Mac nem várt sokáig: a meleg büszkeség hónapjának is kikiáltott június kapcsán nem kevesebbet kérdez provokatív cikkében, mint „Jobb vezető Tim Cook annak köszönhetően, hogy meleg?” A kattintásvadász címadástól eltekintve már a felvetés is mosolyt csal az ember arcára: a szexuális érdeklődés összefüggene azzal, hogy miként vezet valaki egy innovatív információtechnológiai céget? Mi lesz a következő témája az úgynevezett szakújságírásnak? „A kutyapózt kedvelők jobb cégvezetők, mint a hátukon fekvők?”… Lenne pár képtelen javaslat.
A Cult of Mac április elsejére is kiváló írásműve lelkesen folytatja a provokációt olyan tételmondatokkal, mint „Tim Cook és Steve Jobs sokkal hasonlóbb, mint ahogy látszanak”, illetve „A meleg férfiak megtanulnak ‘másként gondolkodni’ a túléléshez.”
Furcsa lehet az amerikai üzleti kultúra, mert egyetlen üzleti megbeszélésemnél sem emlékszem, hogy az lett volna a fő csapásirány, hogy ki melyik nemhez vonzódik, de Amerikában ezt most fontos körüllihegni. A cikk erőltetett gondolatmenete végül egyenesen összemossa a „másként gondolkodás” fogalmát a homoszexualitással. Ez azért is meglepő, mert a Think Different kampány kapcsán Steve Jobs cége által bemutatott művészek, másként gondolkodók valamilyen komoly emberi teljesítményük okán kerültek bele a reklámba, és nem azért, mert saját nemükhöz vonzódtak volna…
Az Apple Pride zenei válogatása…
A Cult of Mac képtelen cikke…Apple Music - veszteségmentes lejátszás és támogatása (június 1.)

Az Apple számos dokumentumot frissített az Apple Music induló veszteségmentes szolgáltatása kapcsán, amelyből az is kiderül, hogy a Dolby Atmos alapú Spatial Audio / Térbeli hangzás funkciót a HomePod és a HomePod mini is támogatja majd, ahogyan jelenleg is támogatja az AirPods Pro és az AirPods Max. Ám a veszteségmentes lejátszást egyik eszköz sem fogja támogatni a legelején, továbbra is az AAC kodeket használják majd. A HomePod és HomePod mini későbbi szoftverfrissítéssel képes lesz a veszteségmentes formátumok egyszerűbb változatát lejátszani, ennek ideje azonban nem ismert. Az Apple Music veszteségmentes funkciójának kettőféle változata lesz: az egyik 48 kHz-es Apple Lossless (ALAC) formátumú, amelyet tudunk majd a Mac-en és az iOS eszközökön is hallgatni (és később a HomePod termékcsaládon), míg a másik a Hi-Res Lossless (egyes hivatkozásokban Hi-Fi Lossless) 192 kHz mintavételezésű lesz, és ezt csak speciális digitális-analóg átalakító (DAC) segítségével lesz mód hallgatni. Első körben 20 millió veszteségmentes dal jelenik meg az Apple Music kínálatában, de később cél a meglévő teljes 75 milliós állomány ilyen formátumban való kínálása is.


Az AirPods, AirPods Pro és AirPods Max semelyik formátumot nem támogatja majd vezeték nélkül, a jövőben is csak a tömörített AAC formátumot szólaltatják meg, amelyet az Apple azzal indokol, hogy így biztosítható a minőségi vezeték nélküli visszajátszás. (Tény: a piacon lévő veszteségmentességre törekvő Bluetooth megoldások világában a szakadozás, jelveszteség nem ismeretlen fogalom, és az Apple ezt nyilván nem engedné meg a fül- és fejhallgató terén.) Nem egyértelmű a cég megfogalmazása az AirPods Max vezetékes használata kapcsán, amelynél természetesen működik minden forrásból a visszajátszás, ám a cég így ír: „A Lightning - 3,5 mm-es audiokábelt úgy tervezték, hogy lehetővé tegye az AirPods Max számára, hogy analóg forrásokhoz csatlakozzon filmek és zene hallgatásához. Az AirPods Max olyan készülékekhez is csatlakoztatható, amelyek Lossless és Hi-Res Lossless felvételeket játszanak kivételes hangminőséggel. A kábel analóg-digitális átalakítása okán azonban a lejátszás nem lesz teljesen veszteségmentes.” Hogy a „nem teljesen veszteségmentes” pontosan mit takar, azt az Apple dokumentuma nem részletezi.
Az Apple Support hivatalos dokumentuma a témában…
Az AirPods Max csúcskategóriás fejhallgató család…

iPad Pro és a fény: Nem kívánt ragyogás (június 1.)

Az iPad Pro 12,9” az a termék, amelynek mindig vannak sajátosságai, de az Apple rendre úgy reagál, hogy ezek nem hibák: az első Face ID-s modell olykor hajlott volt már a dobozból kivéve. Az Apple reagált: ez gyártási sajátosság, nem hiba. (Ha később más okból garanciáztatni kívántuk a terméket, akkor a hajlás természetesen felhasználó által előidézett, garanciát kizáró hiba volt.) Most az új mini-LED világítás technológia ugyan hatalmas fényerőt nyújt, ám van olyan szituáció, amikor is fehér vagy nagyon fényes tartalom jelenik meg sötét vagy teljesen fekete háttéren. Ilyenkor a mini-LED csoport nem csak a fehér részen világít, hanem a csoport jellegéből adódóan annak környékén is, illetve a fehér megvilágítás ereje annyira nagy, hogy áttűnik a vékony rétegeken, így a környezetet is megvilágítja. Ezáltal olyan hatása van a pengeéles Retina kijelzőn a tartalomnak, mintha este néznénk ködben egy utcai lámpát: fényár veszi körbe az objektumokat. A jelenségre többen finoman rákérdeztek az Apple Discussions fórumon, ám Josh Teder véleményvezér vette a bátorságot, és nyíltan nekiment az Apple-nek a jelenség okán. Szerinte vállalhatatlan ez a megvilágítás, úgy gondolja, hogy a mini-LED technológia zsákutca, és csak az OLED jelenthet megoldást a problémára. Képeket is megosztott, amin például az újrainduló iPad Pro Apple logójának „udvara” van, illetve egy sötét alapú koncert felvételt nézve befotózta a szintén fényárral körülvett fehér gombokat. Nyilván a Twitter kontója és a YouTube csatornája rögtön kiugró nézettséget ért el, de árnyaljuk picit a képet!
Valamilyen szinten minden kijelzőnél tapasztalható ilyen jellegű megnyilvánulás. Ennek az az oka, hogy a világító, illetve valójában megvilágított rész fénye nem csak előre terjed, hanem oldal irányba is. Mivel a mini-LED technológia esetén a közeli zónák ki vannak kapcsolva, így nem tapasztaljuk a korábbi TFT panelekre jellemző „világító fekete” megjelenést. Mivel a régi kijelzőkben a fekete területeken is aktív volt a háttérvilágítás, így nem érzékeltünk ilyen különbséget a fekete és a fehér között. Nem volt igazi a fekete, csak éppen egy színmentesen világító zónát láttunk. Most ez a zóna nem világít, így a világító rész fényéből valamennyi átterjed oda.
Josh Teder képei kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy maximális fényerőn használta az iPad Pro készüléket, amely döntően fekete alapú tartalmaknál - mint az újraindulás képernyője, vagy egy beltéri esti koncert - valóban nagyon komoly eltérést okoz a fekete és a legfényesebb részek között. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az esetek nagyobb részében nem feltétlenül csak ilyen tartalmak jelennek meg, és nem biztos, hogy maximális fényerőn használjuk az iPad Pro készüléket. Az ugyanis normál beltéri háttérfényben kifejezetten bántó a szem számára, annyira erősen világít. A jelenség ettől még vitathatatlan, és nem kérdés, hogy az OLED jelentheti a megoldást a későbbiek során a problémára, de a véleményvezér használati módja erősen extrémnek számít.
Apple műszaki támogatás dokumentum a témában…
A MacRumors.com a problémáról és az Apple válaszáról…
A szerző Twitter összefoglalója a témában…


WWDC 2021: Június 7-11.; Nyitó prezentáció: hétfőn 19 órától (június 1.)

A nyár első nagy Apple eseménye hagyományosan a fejlesztői világkonferencia (Apple Worldwide Developers Conference), amely a koronavírus járvány okán idén is virtuális esemény lesz. A tömegeket érintő, általában jelentős bejelentéseket hozó esemény június 7-én, hétfőn, magyar idő szerint 19 órától lesz. Itt „az Apple platformjainak jövőbe nyílik átfogó betekintés, közvetlenül az Apple Parkból” - írja az Apple közleménye. Az Apple az utóbbi években a WWDC-n jelenti be az operációs rendszereinek következő nevét, és a kapcsolódó néhány újítást. A fejlesztők számára kedvező, hogy az internetes közvetítés okán idén is több mint 200 előadás válik ingyenesen elérhetővé. Az esemény közvetítése az Apple TV felületén, a tvOS rendszerre elérhető Apple Developer alkalmazásból érhető el, amely az iOS és iPadOS felületén is hozzáférhető, illetve a macOS rendszerre is letölthető, hogy központosított, kényelmes helyen érjük el a WWDC tartalmakat.
A WWDC 2021 hivatalos lapja…
Az Apple Developer alkalmazás letöltése…A MacMag.hu 2002 február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.