A Finder a Macintosh operációs rendszer alapértelmezett alkalmazása a felhasználói és rendszerfájlok, helyi és hálózati lemezek kezelésére, programok futtatására - egyúttal érintkezést biztosít a felhasználó számára ezekkel az elemekkel egy grafikus felhasználói felületen keresztül.

Szakmai szemmel nézve és UNIX terminológiával fogalmazva a Finder olyan, mint egy héj (shell) más rendszereken, amely grafikus felülettel létesít kapcsolatot a felhasználó és az operációs rendszer magja és szolgáltatásai között.A Findert az Apple a legelső Macintosh számítógépen mutatta be, és azóta együtt fejlődött a rendszerrel. A Finder nem egyenlő magával a grafikus felhasználói felülettel, sokkal inkább egy megjelenése a rendszernek menük, ikonok és ablakok formájában.

A Mac operációs rendszer fejlődésével az Apple többször is újragondolta, fejlesztette, bővítette a Finder tudását, így a legújabb változatban, a macOS 10.12 Sierra verzióban is változott, okosodott ez a felület.

A Finder különböző képességeiről néhány részletes cikk számol be:
A macOS programjait listázó Dokkról külön cikkünk szól…
A macOS Infó ablakát külön írás mutatja be…
A Finder ablakok nézetbeállításai…
Mappa funkciók különféle automatizációs mechanizmusok céljára…
A Finder CD-író képességeit egy önálló cikk mutatja be…
Láthatatlan mappa létrehozása a Terminal alkalmazás segítségével…
(Ha ezekről a témákról szeretne informálódni, tekintse meg azokat a cikkeket! Command-kattintás mellett a Safari új címke - Tab - alatt nyitja meg az oldalakat.)

Most egy képernyőfotó segítségével mutatjuk be a Finder fontosabb részeit.


1, Alma menü: különféle hardveres funkciók, alvás, újraindítás, kikapcsolás, illetve fontos szoftveres funkciók - kilépésre kényszerítés, rendszerbeállítások, szoftver frissítés, kijelentkezés - található meg ebben az alapvető menüben.
2, Finder programmenü: a macOS operációs rendszerben minden program menüje a felső menüsoron található az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért, ide tekintve tudjuk, melyik program van legfelül, melyikre érvényesek a billentyűparancsaink. Innen érhetőek el a beállítások, innen lehet kiléptetni programokat, és itt ismerhetjük meg a készítő névjegyét.
3, Felső menüsor: bal oldalon a program menüivel, jobb oldalán a rendszer funciómenüivel
4, Rendszermenük: különböző szoftveres és hardveres menüelemek találhatók meg itt, amelyek a programoktól függetlenül mindig elérhetőek, és általában rendszerkomponensekhez, indítóelemekhez kapcsolódnak. Sok esetben egy-egy hardveregység funkciói is itt érthetők el, például ExpressCard|34 modem.
5, Spotlight rendszerszintű tartalomkereső menüje
6, A rendszer háttérképe, a Desktop / Íróasztal
7, Ablak bezárása
8, Ablak minimalizálása (ilyenkor a Finder leteszi a Dokkra az ablakot; a macOS Lion óta kiválaszthatjuk, hogy a minimalizálás a Dokk jobb oldalára, vagy a program ikonba történjen)
9, Ablak optimalizálása (az adott kontextusnak megfelelően nagyítja, kicsinyíti az ablakot)
10, Balról jobbra: Finder ablak navigálása, nézetbeállításai, gyorsfunkció menü, elrendezés menü, egyénileg felhelyezhető ikonok (az ikon néhány másodpercig a felület fölött tartásával azt elhelyezhetjük a Finder ablaknak ezen a részén, hogy minden Finder ablakból elérhető legyen)
11, Keresőmező: minden Finder ablakban megtalálható, és szintén Spotlight alapú tartalomkereső
12, A rendszerlemez: a macOS 10.6 óta alapból nem jelenik meg a Desktop / Íróasztal felületén, a Finder programmenü Settings… / Beállítások… ablak General / Általános címkéje alatt tudjuk beállítani, hogy megjelenjen a Hard disks / Merevlemezek kipipálásával.
 


13, Az oldalsáv (sidebar), ahová a gyárilag helyezett mappák mellé további mappákat, fájlokat, programokat tudunk elhelyezni. Az itt lévő mappák egy kattintással nyithatók, illetve másolásnál és mozgatásnál itt ráhúzhatjuk a mozgatni, másolni kívánt elemet a mappára anélkül, hogy megkeresnénk tényleges helyét a fájlrendszerben.
14, Egy Finder ablak egyedi és típus mappa ikonokkal, valamint a képfájlok megjelenítésével az ikon képében.
15, Az oldalsáv külön elemei például az eszközök, ahol a gép belső lemezei mellett a külső és hálózati meghajtók is megjelennek
16, Állapotsor: alapból nem aktív, a Finder View / Nézet menü > Show Status Bar / Állasotsor mutatása parancsával aktiválható, és segítségével minden Finder ablakban nyomon követhetjük az elemek számát, illetve a gépen lévő szabad helyet.
17, Elérési út: alapból nem aktív, a Finder View / Nézet menü > Show Path Bar / Útvonalsáv mutatása parancsával akitválható, és a segítségével nyomon követhetjük, hogy egy-egy tartalom pontosan milyen úton érhető el a fájlrendszerben.
18, A Finder ablakok és a rendszer szinte minden ablaka immáron minden oldalról szabadon méretezhető a macOS Lion megjelenésével, így nem csak a jobb alsó sarkat tudjuk húzni, hanem akár az ablak oldalát vagy tetejét is az átméretezésre
19, Ikonok méretének változatására szolgáló csúszógomb: a segítségével az adott mappában tudjuk csökkenteni vagy növelni az ikonméretet. Praktikus, ha például egy képet akarunk azonosítani. Ha kijelölünk egy fájlt, és használjuk, akkor a Finder ablak nem görgeti el a nagyításkor az adott fájlt, hanem az alatta és fölötte lévő fájlokat görgeti el.
20, Egyedi megjelenésű mappa ikonok, amelyek az oldalsáv kivételével mindenhol őrzik egyedi arculatukat, ám az oldalsávon általános mappa ikonnal jelennek meg. (Csere: az Info ablakban)
21, Általános mappa ikon a macOS El Capitan operációs rendszerben. Egyes mappáknak - például Documents / Dokumentumok, Downloads / Letöltések, Music / Zene, stb. - a rendszer egyedi jelzésű ikonokat ad, ám ha új mappát hozunk létre, annak alapból ez lesz az ikonja.


A felső menüsor

A Mac operációs rendszerének alapvető eleme a felső menüsor, amely mindig jelen van. A Windows rendszerről áttérő felhasználóknak elsőként azt kell megszokni, hogy Mac-en nem a programablak felső részén vannak a menük, hanem mindig egy helyen, a képernyő felső részén. Ezzel egyszerűbbé válik a menük elérése, hiszen csupán programot kell váltani, ami Command + Tab billentyűparanccsal vagy a Dokkról manuálisan egérkattintással választva történik.

A felső menüsor első eleme az alma menü, utána a programmenü következik - itt mindig az aktuálisan kiválasztott program menüje látszik -, ezután a programok funkcióitól függően a File / Fájl, Edit / Szerkesztés, View / Nézet, Window / Ablak és Help / Súgó menük az adottak. Természetesen ezek a programtól függően változhatnak.

A felső menüsor jobb oldalán különböző programok állandóan futó kis menüi jelennek meg: a Script Editor program szkript menüje, a Messages / Üzenetek állapotmenüje, a WiFi menü, a nyelvi menü, mobil számítógépek esetén az akku menüje, az óra, illetve a jobb sarokban a Spotlight nagyítója és mellette az értesítési központ jele.

Ezeket a menüket általában nem szavak, hanem különböző szimbólumok jelzik, és helyüket a Command billentyű nyomva tartásával és az elemek egérrel történő húzásával tudjuk módosítani, illetve a Command billentyű nyomva tartása mellett az egérrel lerántva tudjuk eltávolítani, kiiktatni őket. (Utóbbi a rendszer menükre igaz. Külső fejlesztők menüit általában külön ki kell léptetni megfelelő kilépés paranccsal, amelyeket általában a menü tartalmaz.)Az Alma menü elemei; programok kiléptetése

A legalapvetőbb, minden programból elérhető menü tartalmazza a számítógép működésére vonatkozó alapvető parancsokat, illetve több hasznos képességet. Az About This Mac / E Mac névjegye palettán például lehetőségünk van a számítógép alapvető összetevőit (CPU, RAM, operációs rendszer), illetve a sorozatszámot ellenőrizni. Elérhetjük a szoftver frissítést az internetről a Mac App Store-on keresztül, az Apple macOS szoftvereket értékesítő App Store alkalmazását, megnyithatjuk a System Settings / Rendszerbeállítások programot az alapvető rendszerbeállítások eléréséhez. Továbbá lehetőség van a Dokk megjelenésével kapcsolatos beállítások végrehajtására, illetve elérhetjük a legutóbbi iratokat, alkalmazásokat és hálózati helyeket a Recent Items / Legutóbbi elemek menüpontból.

A Force Quit… / Kilépésre kényszerítés… ablak szintén az Alma menüből érhető el. Ha a Shift (Váltó) billentyűt nyomva tartjuk, akkor az aktuálisan aktív program kiléptetését ajánlja fel a menü, tehát ha a Safari fut, és úgy választjuk az Alma menüből a Force Quit… / Kilépésre kényszerítés… parancsot a Shift nyomása mellett, akkor a rendszer a Safari kiléptetését ajánlja. Egyébként Command + Shift + Escape billentyűparanccsal nyitható meg a kényszerített kiléptetés ablak, amellyel az esetlegesen lefagyó, nem reagáló programok léptethetők ki - olykor persze megéri inkább várni, hogy a program befejezze a hosszadalmas műveletet, mint kiléptetni. (Egyes programok működéséből fakad, hogy néhány másodpercig, akár percekig nem reagálnak, ilyenkor jobb várni, mint kiléptetni - például a Disk Warrior lemezjavító programnál ez abszolút gyakori.)

(A Force Quit / Alkalmazások kilépésre kényszerítése ablak csak a felhasználó által elindított műveleteket mutatja. Ha lassúnak érzi a számítógépét, vagy valamiért nem válaszol a rendszer, az Activity Monitor / Tevékenységfigyelő nevű program segíthet megmutatni az összes folyamatot - beleértve a rendszer folyamatokat is, illetve az erőforrások használatának eloszlását.)

Az Alma menü további elemei az alvás (Sleep / Alvás), újraindítás (Restart… / Újraindítás…), kikapcsolás (Shut Down… / Kikapcsolás…) és Log Out… / Kijelentkezés…, mely utóbbi háromnál párbeszédablakkal is rákérdez a Finder, hogy valóban végre akarjuk-e hajtani a műveletet.

Tipp: Az Alt billentyű nyomva tartásával a párbeszédablak kihagyható, és azonnali hatályú lehet az újraindítás és a kikapcsolás parancsa.A programmenü és a Beállítások ablak

A macOS operációs rendszerben minden program az Alma menüt követően saját menüvel rendelkezik, amely a program nevét viseli, és amely a program működésére vonatkozó parancsokat tartalmaz. A programmenü első pontja mindig az About / Névjegy menüpont, amely a szoftverrel kapcsolatos rövid információs ablakot nyitja meg. (Ennek tartalmát az írás elején jobbra látható képen tekinthetjük meg.) A második menüpont - ahogy a Finder esetében is - a beállítások (Settings… / Beállítások…), amely minden program esetében egy beállítás ablakot nyit meg, ahol szabályozhatók a működéssel kapcsolatos ismeretek. A Finder beállításaiban többek között megadható, hogy milyen médiahordozók ikonja jelenjen meg a Desktop / Íróasztal felületén (például merevlemezek, hálózati lemezek és optikai médiák, illetve iPodok). A korábbi operációs rendszerekben gyárilag a Finder mindenféle csatlakoztatott média ikonját megjelenítette a Desktop / Íróasztal felületén, de a macOS 10.6 "Snow Leopard" óta alapból ki van kapcsolva ez a funkció, és külön kell bekapcsolni a Finder > Preferneces… / Beállítások… ablak General / Általános felületén a különféle elemek kipipálásával: Hard drives / Merevlemezek; External disks / Külső lemezek; CDs, DVDs, and iPods / CD-k, DVD-k és iPodok; Connected Servers / Kapcsolódó szerverek. Ezek az elemek egyébiránt a Go / Ugrás menü > Computer / Számítógép pontjából érhetők el.

A Finder > Settings… / Beállítások… ablakban határozható meg, hogy milyen mappák legyenek elérhetők a Finder ablakok bal oldalán (sidebar / oldalsáv). Az Apple a felhasználók életének leegyszerűsítése érdekében a leggyakrabban használt mappák ikonját kirakta az ablakok bal oldalára - ezek a mappák egyébként húzással és néhány pillanatig ott tartással helyezhetők a listára, illetve húzással távolíthatók el onnan. Az Advanced / Haladó felület alatt az is meghatározható, hogy mutassa-e a Finder a fájlok kiterjesztését, illetve kérdezzen-e a kuka ürítése előtt.
(Az oldalsávről bővebben cikkünk negyedik oldalán.)
(Az itt nem taglalt Tags / Címkék szolgáltatásról cikkünk második oldalán.)

A Finder programmenüben található még a Kuka ürítésére vonatkozó parancs, illetve az amerikai kormányhivatalok irányadása szerint megalkotott Secure Empty Trash… / Biztonságosan töröld a kukát…, azaz biztonságos kuka ürítés, amely többször újraírja a törölt adatok helyét, hogy azok ne legyenek visszaállíthatók. (A biztonságos kuka ürítés megfelel az amerikai védelmi minisztérium DoD 5220-22-M jelzésű irányadásának.)Rugós mappák (Spring-loaded folders)

A Finder használati élményének alapvető elemét képezik az önnyíló, vagy rugós mappák, amelyek már a Mac OS 9-ben is jelen voltak a rendszerben, majd rövidke szünet után a macOS rendszerekbe is visszakerültek.

Témájuk azért is kapcsolódik e laphoz, mert beállításuk korábban a Finder Settings / Beállítások ablakában volt megtalálható, ám a macOS Yosemite megjelenésével átkerült a System Settings / Rendszerbeállítások program Accessibility / Kisegítő lehetőségek felületére. Ezzel valamilyen szintű elrejtése, háttérbe szorulása is megindult, noha rendkívül praktikus funkcióról van szó az aktív felhasználók számára.

A Spring-loaded folders / Rugós mappák és ablakok (önnyíló mappák) funkciója úgy működik, hogy ha egy mappa fölé húzunk egy ikont, akkor a mappa pár pillanat után magától kinyílik, hogy bele, vagy egy benne lévő mappába tudjuk tenni a mozgatni kívánt fájlt. Ezáltal nem kell megnyitogatni az utunkba eső összes mappát, hanem elég csak megfogni a fájlt, és húzni. (Ha egy mappában több tartalom van, természetesen görgetésre is lehetőség van, miközben a lenyomott egérrel tartjuk az adott fájlt, amennyiben az adott ikont az ablak alja felé húzzuk, akkor lefelé, amennyiben az ablak teteje felé húzzuk, akkor felfelé görget a Finder.)

Ennek a módszernek köszönhetően lényegesen felgyorsíthatjuk a fájlkezelést, hiszen nem kell a PC-s világból ismert kétoldalas fájlkezelőket használni, hanem a Finder felületén dinamikusan és hatékonyan helyezhetünk el tartalmakat a mapparendszer mélyebb helyeire anélkül, hogy ablakok tengerét nyitnánk meg.