A Logic Pro az Apple professzionális zeneíró, -keverő, -szerkesztő alkalmazása a Mac felhasználók számára, amely a piac meghatározó szoftvere, megjelenésében, teljesítményében, tudásában és képességeinek széleskörűségében ezernyi zenész és stúdióvezető kedvenc digitális munkafelülete.

A Logic szoftvercsalád eredete az 1990-es évek elejére, 1992-re nyúlik vissza, amikor még az Atari platformra a C-Lab nevű cég megalkotta. Később a német Emagic cég fejlesztette tovább a MIDI feldolgozó kódot, és alkotta meg a Logic maihoz leginkább hasonló elődjét Mac OS és Windows platformokra. Az alkalmazás gyors sikere arra ösztönözte az Apple-t, hogy professzionális piacon való térhódítás jegyében 2002-ben felvásárolja a német vállalkozást, és máig munkát adjon a szakembereinek. (Az Apple több sikeres szoftvere, így a Music / Zene és a Final Cut Pro is más cégtől származó termék továbbfejlesztése.) A Logic Pro ettől kezdve csak Mac-re elérhető alkalmazássá vált.

A Mac App Store-ból megvásárolható Logic Pro X a legendás szoftver legújabb generációja, amelyet a gyártó az alapoktól újraírt, hogy maximálisan megfeleljenek napjaink összetett produkcióival kapcsolatosan felmerülő követelményeknek. A szoftver minden paraméterében az évek óta standard 64-bites architektúrára épül, ezáltal ideálisabban tudja kihasználni a rendszer erőforrásait. Akár egy MacBook Air 11 hüvelykes számítógépen is használható, de képes arra, hogy a Mac Pro bámulatos erejű processzorait is megdolgoztassa.

A következőkben a Logic Pro fő funkcióira fókuszálunk, áttekintést adva a szoftver iránt érdeklődők számára.

A Logic Pro segítségével az alapoktól készíthetünk el egy zenei produkciót és egészen a publikálásig alkothatunk a segítségével. A szoftver egyaránt alkalmas élő hangszerek hangjának jó minőségű rögzítésére akár 192 kHz felbontásban, és virtuális hangszerek széles tárházával rendelkezik annak érdekében, hogy a hangszeres tudással nem rendelkezők is elkészíthessék alkotásaikat, vagy a hangszerjátékot virtuális zenekar hangjaival egészítsük ki.

A Logic Pro több mint 1500 hangszer, effektus, basszus háttér segítségével fedi le a zenei műfajok séles körét, hogy bármely stílusú alkotáshoz megfelelő alkotói hátteret kínáljon.

A Logic Pro X újdonsága a Drummer nevű funkció, amely stúdió szintű virtuális dob hátteret kínál, és amely hangzásában a legjobb dobosok játékát igyekszik utánozni. A Drummer annyira természetes hangzást nyújt, hogy a végső produkcióban nem érződik, hogy nem egy profi dobos játszott, hanem egy szoftver. Ennek oka többek között az, hogy az Apple valóban profi dobosok és hangmérnökök segítségét kérte a funkció megalkotásához. A tizenöt dobos többek között a rock, alternatív, R&B műfajokat fedi le, de van kimondottan dalszövegíráshoz használatos dob háttér opció is. A Logic Pro X széleskörű beállításai révén ezek a dob szólamok teljes mértékben testre szabhatóak, így ténylegesen azt az előadást kapjuk, amit a zeneműben alkalmazni szeretnénk.

A Drummer képesség kiegészül egy Drum Kit Designer nevű funkcióval is. A Logic Pro nem csak remek hangszereket kínál, de hang tervezésre is lehetőséget ad. Így akár a gyári minták, akár saját hangok használatával létrehozhatunk virtuális dobosokat, és felhasználhatjuk őket a produkcióban.

A Logic Pro nem egyszerűen neveket ír egy-egy hangszerhez, hanem nagy felbontású, gyönyörű megjelenésű grafika segíti az azonosítást.

A digitális zenealkotás ugyan már túlmutat a klasszikus kottaíráson, mégis ez a zenének az az írott nyelve, amelyet minden hangszeren játszani tudó muzsikus ért. A Logic Pro ennek érdekében képes kottát készíteni az általunk alkotott zenei produkciókból, és akár a kotta felületén lehetőségünk van különféle szerkesztésekre, módosításokra: a kotta fejei mozgathatók, és maga a kotta is teljesen rugalmasan alakítható a zenei igényeinknek megfelelően a tökéletes hangzás érdekében.

A zenei szoftverek alapeleme az effektelés, legyen szó húros vagy billentyűs hangszerről: A Logic Pro ennek érdekében megannyi közkedvelt billentyűs és pengetős hangszerhez készült effektusokat, effektpedál funkciókat kínál, amelyeket bármely Mac késés nélkül képes alkalmazni az élő hangszeres játékon.

A Logic Pro alapvető képessége a MIDI támogatás, amely mind a szoftverben, mind sokféle bővítményben megnyitja a lehetőségeinket a MIDI alapú jelek feldolgozására, érkezzen az MIDI billentyűzetből, vagy más MIDI alapú hangtechnikából. A Logic Pro jóvoltából többféle MIDI bővítményt összekapcsolhatunk, vagy akár saját MIDI generátorokat alkothatunk a web világából ismert JavaScript használatával.

A bővítmények kapcsán a Logic Pro az Audio Units formátumot használja, amely az Apple Core Audio technológiájára épül. A piacon több mint 1000 ilyen bővítmény elérhető. A Logic Pro X követelménye, hogy ezek 64-bites változatának használata szükséges.

A professzionális zenészek számára nem, a közepesen képzettek számára igen hasznos a Flex Pitch nevű funkció, amely az Apple GarageBand nevű zeneszerkesztő alkalmazásában az évek alatt kiforrott. Ennek segítségével az esetleges pontatlan játék javítható ki grafikusan szerkesztve: a Logic Pro felületén megjelenő sáv hullámformája teljesen rugalmasan alakítható, pontosítható. Ez azért is nagyszerű, mert nem kell a drága stúdióidőt újra és újra meghosszabbítani egy-két pontatlan hangjegy miatt, azok később észrevétlenül javíthatók.

Természetesen nem csak a virtuális felületen való javításra van lehetőség: egy zenei elemet többször is feljátszhatunk anélkül, hogy levennénk a kezünket a hangszerről. A Logic Pro képes arra, hogy ugyanazt a tartalmat többszörösen rögzítse, és a végén visszahallgatva válogathassunk a játékaink közül, kiválasztva a legjobban sikerült felvétel sávot. Ha több sáv is tetszik, színkódolással van mód megjelölni őket, és igényeink szerint felhasználhatjuk akár mindkét játék eredményeit is.

A Logic Pro az analóg világból kölcsönzött eszközöket kínál a hangok szabályozására, módosítására. A segítségével összetett átalakításokat végezhetünk a hangsávon, amely átalakítások akár időzíthetők is, hogy a sávnak megfelelő legyen az alkalmazásuk.

A sávok sokoldalú keverése érdekében egy jól áttekinthető Mixer felület áll a felhasználók rendelkezésére. Itt külön-külön vezérelhető az egyes sávok hangereje, különálló hangszínszabályzók alkalmazhatók, térben eltolható az egyes hangszerek helye, könnyedén ki- és bekapcsolhatók a bővítmények. A sávok és a teljes produkció hangereje nyomon követhető, hogy elkerülhetőek legyenek a túlvezérelt helyek.
Bővebben a Logic Pro X bővítményeiről és hangjairól…

Az összetett zenei produkciók sok-sok sávból állnak. Az Apple a jobb átláthatóság érdekében az áttekinthető munkafelület szolgálatába állította a sáv kötegek nevű funkciót: összefüggő sávcsoportokat egymásba csukhatunk, hogy ne foglaljanak egy sávnál több helyet a program felületén, amíg más sávokat szerkesztünk. Ha újra szükségünk van a kötegben lévő sávokra, akkor egyszerűen szétnyithatjuk a kötegeket, és újból minden alkotó sávot látni fogunk.

A Logic Pro X egy külön felületet kínál a filmzene készítésre: lehetőségünk van a film egy exportált változatát behozni a zeneszerkesztő alkalmazásba, és hozzá megalkotni a háttérzenét, hangsávot, amelyet aztán visszaküldhetünk a Final Cut Pro X programunkba. A Final Cut Pro X és a Logic Pro X egyaránt épít a MusicXML formátumra annak érdekében, hogy a filmzene készítés kapcsán a két professzionális Apple alkalmazás jól együttműködjön egymással. A MusicXML a MIDI hangsávok ipari szabvány formátuma. Emellett a Final Cut Pro és a Logic is támogatja az XML formátumot, amely eltárolja a bővítmények és effektusok időzítését, illetve a több alkotóelemből álló klipekre vonatkozó információkat (compound clip).
Bővebben a Logic Pro X és a Final Cut Pro X alkalmazások XML alapú együttműködéséről…

A Logic Pro X támogatja továbbá a ReWire szoftver protokollt, amely a Propellerhead Reason és az Ableton Live alkalmazások által is használt megoldás.

Az iPad is hasznos kiegészítőjévé válhat az alkotásnak: az Apple kiadta az ingyenes Logic Remote alkalmazást, amely segítségével például a Mixer felület kihelyezhető az iPad kijelzőjére, de módunk van például egy virtuális MIDI billentyűzetet is megjeleníteni a mobil eszköz felületén.
Edgar Rottermich szakkönyve a Logic Remote használatáról…A Logic Pro X sokoldalú megosztási lehetőségeket kínál: alapvető, hogy a Music / Zene irányába exportálni tudjuk a tartalmainkat, továbbá a fentebb említett módon a Final Cut Pro X irányba is tovább tudjuk küldeni azokat. A zenészek körében népszerű a SoundCloud nevű megosztó felület, ahová a Logic Pro X szoftverből közvetlenül oszthatunk meg tartalmakat. Az exportálás révén sokféle felbontásban és formátumban tudjuk a Mac tárhelyére is lekeverni az alkotásainkat.

Minimális rendszerkövetelmények
• 40 GB tárhely a telepítéshez
• 4 GB memória
• 1280 x 768 képpontos felbontás
• macOS 10.8.4 vagy újabb operációs rendszer
• 64-bites külső bővítmények
Az ajánlott követelmények ennél erősebb hardvert igényelnek


A Logic Pro X az Apple internet alapú áruházából, a Mac App Store-ból vásárolható meg.
 

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: