A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.


Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listája Apple termékek tisztításaAjánlataink:

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


1. Music / Zene alkalmazás - általános áttekintés, funkciók

A Music / Zene program az Apple minden területet lefedő zene élmény megoldása, amely magában foglalja a kapcsolatot az Apple Music tartalomhoz, elérhetjük az iTunes Store zeneáruház felületét, ahonnan klipek és zenék tölthetők le, zenei CD-k játszhatók és írhatók, digitalizálhatók a Mac-re akár veszteségmentes formátumban, internetes rádiók és podcast műsorok hallgathatók, hangoskönyvek játszhatók le, illetve zenék tölthetők az iPod lejátszókra, iPhone készülékekre és iPad táblagépekre, korábbi iTunes kompatibilis mobiltelefonokra, valamint elérhetők a hálózatban lévő felhasználók, illetve potenciális iTunes Server szolgáltatók megosztott zenéi is meghallgatásra.
A Music / Zene alkalmazás általános áttekintése…

2. CD-importálás a Music / Zene alkalmazásban

A Music / Zene program az Apple minden területet lefedő zene élmény megoldása, amely magában foglalja a kapcsolatot az Apple Music tartalomhoz, elérhetjük az iTunes Store zeneáruház felületét, ahonnan klipek és zenék tölthetők le, zenei CD-k játszhatók és írhatók, digitalizálhatók a Mac-re akár veszteségmentes formátumban, internetes rádiók és podcast műsorok hallgathatók, hangoskönyvek játszhatók le, illetve zenék tölthetők az iPod lejátszókra, iPhone készülékekre és iPad táblagépekre, korábbi iTunes kompatibilis mobiltelefonokra, valamint elérhetők a hálózatban lévő felhasználók, illetve potenciális iTunes Server szolgáltatók megosztott zenéi is meghallgatásra.
Importálás a Music / Zene alkalmazásba…

3. AirPlay lejátszás

A Music / Zene alkalmazásnak természetesen alapvető funkciója az AirPlay. Amikor a macOS AirPlay hangszórót érzékel azon a WiFi hálózaton, amelyre épp csatlakozik, vagy a közelében lévő, WiFi Direct felfedezést támogató eszközt, akkor a Music / Zene alkalmazás jobb felső részén, a dalszöveg megjelenésére szolgáló idézőjeles ikontól balra látható az egész ökoszisztémában használatos ikon a felfelé mutató háromszögből kifutó körökkel. Ez az AirPlay menü, amely egyéb esetben, vagyis ilyen képességű hangszóró híján nem látható.
A Music / Zene alkalmazás vizualizációja…4. Játéklisták létrehozása

Az Music / Zene sokoldalú képességeinek egyik alapeleme a kiváló lejátszási lista alapú szervezési opció, amely abszolút felhasználó specifikusan, testre szabhatóan és fejleszthetően van beépítve a programba. Ha a zenetárunk bővül, lehetőség van a csoportosítási megoldásokat is ehhez igazítani, hogy átlássuk, mit is tartalmaz a gyűjtemény. Emellett a csoportosítás révén többféle kritérium szerint kerülhetnek egymás mellé dalok, amelyek akár újfajta élményt is nyújthatnak.
Játéklisták létrehozása a Music / Zene alkalmazásban…

5. Info ablak - Adatok, dalszövegek, hangszínszabályozók (EQ)

A Music / Zene alkalmazásban kiválasztott elemek információit együttesen vagy külön-külön a program infó ablakában szerkeszthetjük. Az infó ablakban tudjuk megadni a dalokra vonatkozó információkat, itt adhatunk dalszöveget a muzsikákhoz, módosíthatjuk az album borítót, emelhetjük a hangerőt vagy éppen szabályozhatjuk a lejátszás kezdeti és végpontját.
A Music / Zene alkalmazás vizualizációja…


6. Albumborítók és a Mini Player / Mini lejátszó

A Music / Zene alkalmazás élményvilágának szerves részét alkotja a képi megjelenés is - legyen szó akár a program letisztult, egyszerű és célirányos felületéről vagy épp a látványos vizualizációról. Ennek az élménynek a része az egyes albumok borítóinak képe, amely a klasszikus CD-k világából megőrizte négyzet alakú megjelenését, és alapvető részévé vált a megvásárolt vagy az internet alapú zenesugárzás keretében hallgatott tartalmaknak éppúgy, mint a podcast adásoknak. A borító segít azonosítani a dalt, illetve az azt tartalmazó albumot, megjelenése kelt egyfajta hangulatot.
Albumborítók a Music / Zene alkalmazásban…


7. Géniusz játéklisták

A Music / Zene alkalmazás egyik kiváló képessége a géniusz szolgáltatás, amely révén a világ legnagyobb zeneáruháza, az iTunes Store névtelen vásárlói adatait, illetve az Apple Music előfizetéses zeneszolgáltatás információt felhasználva ajánl a program kitűnő válogatásokat. A szolgáltatás alapja a vásárlási történelem és a zenehallgatási szokások ismerete, amely révén a felhasználók zenei vásárlásai és hallgatásai révén kapcsolatba kerülnek egymással a zenék, és a nagy számok törvénye alapján összeillő, rokon muzsikák kerülnek felfedezésre.
Géniusz játéklisták a Music / Zene alkalmazásban…

8. Autofill - önműködő feltöltés

Azon felhasználók számára, akik nem feltétlenül vagy nem csak internet alapú zenesugárzási adásokat hallgatnak, rendkívül ideális képesség, hogy a Music / Zene alkalmazás képes akár kedvenc dalainkból, akár a zenetárunk teljes gyűjteményéből a csatlakoztatáskor automatikusan feltölteni az iPhone, iPod vagy iPad készülék tárhelyének egy részét zenékkel. Az Autofill márkanévre hallgató szolgáltatás révén nem kell manuálisan válogatnunk, a program képes figyelembe venni hallgatási igényeinket, és attól sem kell tartani, hogy az összes tárhelyünket zenékkel rakja tele, mivel ez a paraméter is szabályozható. Így folyamatosan változatos zenei kínálatot tarthatunk fenn a készüléken, amelyről zenét hallgatunk a mindennapok során.
A Music / Zene alkalmazás önműködő eszköz feltöltési képessége…


9. Internetrádiók

A Music / Zene alkalmazás forrás listájának ötödik eleme a Radio nevű, amely internet alapú rádiócsatornákat gyűjt össze és tesz egyszerűen elérhetővé és hallgathatóvá. A Music / Zene támogatja a szabványos és elterjedt médiafolyam formájában sugárzott internetes rádiókat, így ezen a listán kívül más rádióadókat is behozhatunk a zenetárba, és azokat internet kapcsolat mellett meghallgathatjuk.
A Music / Zene alkalmazás rádió hallgatási képessége…

10. iTunes Store

2003. április 28-án indult útjára az iTunes Music Store, amely a mai Music / Zene alkalmazás elődje, az iTunes szoftver segítségével biztosított hozzáférést a világ legnagyobb zenei kínálatához, legális letöltési opciót kínálva a felhasználók számára. A felületen később klipek és más videók, illetve filmek is megjelentek, így iTunes Store lett a neve. Az iTunes Store forradalmasította a zeneforgalmazás világát, gyakorlatilag okafogyottá tette az illegális letöltéseket, és követendő példaként jelent meg számos rivális számára a piacon. A felületen kevesebb mint 10 év alatt több mint 25 milliárd számot vásároltak meg, jelenleg pedig 75 milliónál több zeneszám érhető el rajta. Az iTunes Store a Mac-en a Music / Zene alkalmazásban férhető hozzá.
Hozzáférés az iTunes Store felületéhez…


11. CD-írás

A Music / Zene program egyik alapvető funkciója oly sok lehetősége közül a ma már nem annyira lényeges, de olykor még hasznos CD-írás. A Music / Zene képes zenei CD-ket írni a legáltalánosabb, otthoni vagy autós CD-lejátszóban történő használatra, MP3 lemezeket írni azon DVD-lejátszók számára, amelyek képesek ezt a formátumot visszajátszani, illetve adatlemezeket írni azoknak, akik archiválni kívánják a zenéiket. (
A Music / Zene alkalmazás CD-írási képessége…


12. Vizualizáció

A Music / Zene alkalmazás egyik látványos képessége a legelső verziótól fogva a vizualizáció volt. Az Apple az évek alatt nem csak továbbfejlesztette a Music / Zene alkalmazásba integrált vizualizációt, de új elemekkel is bővítette, sőt, külső fejlesztők számára is megnyitotta, így akár letölthetünk újabb műveket, amelyek újszerű megjelenéssel kápráztatnak el.
A Music / Zene alkalmazás vizualizációja…
A MacMag.hu 2002 február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.