Az Apple világ számos területen messze megelőzte a kor fejlődését, hiszen Steve Jobs már 2004-ben bemutatta az AirPort Express nevű terméket, amely rendelkezett olyan képességgel, hogy az iTunes programból hangot fogadjon, és a rajta lévő kombinált analóg és optikai hang kimenetre kötött hangszórón azt megszólaltassa. Az AirTunes nevű szolgáltatás rendkívül népszerű volt abban a korszakban, amikor még főként vezetékes hangszórók jellemezték a piacot.

Később a Bluetooth fejlődésével az világ elfordult a WiFi alapú hang továbbítástól, az Apple kihátrált a WiFi routerek piacáról, de némi megtorpanás után továbbfejlesztették az AirTunes nevű tudást: AirPlay márkanévre váltva függetlenedett az iTunes programtól, más alkalmazások hangját is képessé vált megszólaltatni, majd integrálta a Bluetooth hangszórók tudását is, hogy az macOS, iOS és iPadOS rendszerben lévő AirPlay menükből lehetőségünk legyen a párosított Bluetooth kihangosítók felé is hangot küldeni. (A Bluetooth hangszórók esetén szükséges az A2DP profil támogatása, hogy megjelenjenek az AirPlay menüben, mint hangszóró.)

Az Apple később megjelent a piacon saját AirPlay hangszórójával, a HomePod nevű termékkel, amely bemutatta az AirPlay 2 képességet, melynek egyik fő vonzereje, hogy össze lehet kapcsolni több hangszórót, és együtt szólaltatják meg ugyanazt a forrást. Ezáltal egész lakásokat, üzlet helyiségeket lehet ugyanazzal a zenével ellátni egyetlen iPod touch forrásából.A Music / Zene alkalmazásnak természetesen alapvető funkciója az AirPlay, de az Apple olyan mélyen integrálta a rendszerébe a képességet, hogy az AirPlay hangszórót akár a System Prefernces / Rendszerbeállítások program Sound / Hang panelén is ki tudjuk választani, és minden rendszerhangot azon keresztül szólaltathatunk meg. (Ez akkor működőképes, ha folyamatosan van jel, ugyanis csendesség esetén a kapcsolat készenléti állapotra kerül, és az újra bekapcsolása némi késést eredményez, vagyis a rendszerhangoknak esetleg csak a végét halljuk meg, az elejéről lemaradunk. Ennek az az oka, hogy az akadozás elkerülése érdekében az AirPlay 2 másodpercet előre betölt, vagyis induláskor akár 2 másodpercet késhet.)

Megjegyzés: Az AirPlay technológia maga nem csak hang továbbítást jelent, hanem képet is, amennyiben az AirPlay célpontja például Apple TV, vagy AirPlay képességgel rendelkező televízió, AirDisplay programot futtató Mac, stb. A Music / Zene alkalmazás vonatkozásában alapvetően a hang továbbítására koncentrálunk, noha a programban lévő videóklipeket és egyéb mozgóképeket is ki tudjuk küldeni ilyen módon az alkalmazásból.

Amikor a macOS AirPlay hangszórót érzékel azon a WiFi hálózaton, amelyre épp csatlakozik, vagy a közelében lévő, WiFi Direct felfedezést támogató eszközt, akkor a Music / Zene alkalmazás jobb felső részén, a dalszöveg megjelenésére szolgáló idézőjeles ikontól balra látható az egész ökoszisztémában használatos ikon a felfelé mutató háromszögből kifutó körökkel. Ez az AirPlay menü, amely egyéb esetben, vagyis ilyen képességű hangszóró híján nem látható.

Itt mód van arra, hogy kiválasszuk azt a hangszórót, amely vagy Bluetooth alapon párosítva van az adott Mac-hez, vagy WiFi alapú, és AirPlay képességű technika, mint a HomePod mini. Ugyanitt jelenik meg az Apple Bluetooth alapú fül- és fejhallgató családja, az AirPods, AirPods Pro és AirPods Max is, hiszen azok is kvázi AirPlay célpontokként szólalnak meg.

Ami nagyszerű az Apple megoldásában, hogy amellett, hogy az AirPlay hangszóró is muzsikál, lehetőségünk van a számítógép hangját is megőrizni. Ez nem elsősorban a beépített hangszórók kategóriájukban elfogadható, de zeneileg élvezhetetlen hangjának megőrzése szempontjából előny, hanem például a minijack kapcsolaton keresztül a Mac-hez kapcsolt nagyszerű multimédiás hangszórók használatára. Ha például egy iLoud Micro Monitors család hozzá van kötve a géphez, az nyújt a gép közelében olyan hangélményt, mint a konyhában és nappaliban vele azonos tartalmat játszó HomePod mini páros.

Hogy az AirPlay menü kínálatában melyik termékeken szóljon ugyanaz a tartalom, azt egyszerűen pipákkal tudjuk meghatározni: amelyik célhangszórót kipipálva hagyjuk, azon szólni fog a tartalom, méghozzá tökéletes időzítéssel, teljesen azonos időben.

Az AirPlay hangszórók hangerejét ugyanebből a menüből külön-külön is lehet szabályozni, vagyis ha a konyhában épp csak háttérzeneként szeretnénk hallani azt, ami a nappaliban és a dolgozószobában hangosabban szól, akkor kényelmesen állítható a hang ereje. Ugyanez hasznos például egy boltban való használat során is: a pénztárnál halkabban szólhat a zene, míg másutt szabadjára engedhető a hangerő.

Az AirPlay hang továbbítás során az Apple a kiváló minőségű Apple Lossless veszteségmentes tömörítést használja a WiFi alapú eszközök felé, és AAC tömörítést a Bluetooth eszközök irányába. A kodek használat jól átgondolt, ugyanis az Apple megoldása esetén hatósugáron belül nem fordul elő szakadozás, megakadás lejátszás közben.

Az Apple hivatalos AirPlay lapja…

© MacMag.hu | Birincsik József 2008. április 7.
Frissítve: 2021. május 26-27.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: