A Music / Zene program egyik alapvető funkciója oly sok lehetősége közül a ma már nem annyira lényeges, de olykor még hasznos CD-írás. A Music / Zene képes zenei CD-ket írni a legáltalánosabb, otthoni vagy autós CD-lejátszóban történő használatra, MP3 lemezeket írni azon DVD-lejátszók számára, amelyek képesek ezt a formátumot visszajátszani, illetve adatlemezeket írni azoknak, akik archiválni kívánják a zenéiket. (Az Apple a zeneiparnak tetsző módon külön felhívja a figyelmet arra, hogy a CD-írást kizárólag saját tulajdonunkban lévő zenékkel, egyéni célra végezzük el.)

Az iTunes Store-ból vásárolt zenéket összesen hétszer írhatjuk ki CD-re, így ennél a műveletnél jól mérlegeljünk!

A Music / Zene alkalmazásban a CD-írás roppant egyszerű, a hosszabb bemutató előtt íme néhány lépésben:
1., A Music / Zene alkalmazásban létre kell hoznunk egy játéklistát a kiírni kívánt dalokkal
2., Berakva egy üres CD-t a File / Fájl menü > Burn Playlist to Disc / Játéklista kiírása lemezre almenüjét választva egy párbeszédablakban megadhatjuk, hogy zenei CD, MP3 lemez vagy adatlemez szülessen, illetve az írási sebesség megadása után kiírhatjuk a lemezt.


Az egyszerű lépéssort a kevésbé rutinos felhasználók számára bővebben kifejtve is összefoglaljuk.A Music / Zene alkalmazásban alapvető szempont az egyszerűség. A CD-írás ennek jegyében lett kialakítva. Nagyon fontos, hogy a CD-írás nem az összes zenét tároló Music Library / Zenei könyvtár felületről történik, hanem mindenképpen kell játéklistát létrehozni. A játéklista egy olyan részhalmaza a Music Library / Zenei könyvtár mappának, amely az általunk kiválasztott dalokat tartalmazza, vagy az általunk megadott kritériumok alapján önműködően kiválogatott dalok összessége.
A játéklistákról, azok szervezéséről és lehetőségeiről egy külön cikk szól bővebben…

A Music / Zene alkalmazásban létrehozott játéklistát úgy célszerű elnevezni, amely nevet a CD-nek is szánunk, ugyanis a CD azt a nevet fogja viselni, ami a játéklista neve.

A dalokat ide kedvünk szerint egyszerűen egérrel húzva tudjuk összegyűjteni. Az ablak középső alsó részén látjuk majd, hogy mennyi dal gyűlt össze, és hogy az mennyi időt tesz ki. A zenei CD-k esetén az idő, az MP3 lemezek és adatlemezek esetén a méret számít, vagyis ha zenei CD-t írunk, akkor 74 percnyi zenét válogathatunk maximum össze, míg MP3 és adatlemez esetén CD-nél 700 MB-ot, DVD-nél 4,4 GB-ot. A Music / Zene alkalmazás egyébként jelzi, ha több az összeválogatott anyag mennyisége, mint a lemez kapacitása, és úgy nem kezdi el az írást, hogy a probléma nem kerül orvoslásra, vagyis nem kell a lemez elrontásától tartani.

A Music / Zene elődje, az iTunes 10-es verziójától kezdve a CD-írásnak nincsen külön gombja, hanem a File / Fájl menüben jelenik meg, de ott is csak akkor, ha egy játéklista van megnyitva a programban. A játéklista felületének jobb felső sarkán lévő menüben is elérhető a CD-írás parancsa. Mindkét esetben a Burn Playlist to Disc / Játéklista kiírása lemezre parancs jelenik meg, amelyet kiválasztva láthatjuk a CD-írási párbeszéd ablakot, amelyben többféle dolgot beállíthatunk az alábbiak közül.

Az első opció, hogy CD-írót választhatunk: mivel már egyik Mac-ben sincs ilyesmi, természetesen használhatunk külső meghajtókat is - ha ebből több is rendelkezésre áll, egy menüből választási lehetőség kínálkozik, hogy melyikkel írjuk meg a lemezt. Amennyiben csak egy rendelkezésre álló hardver van, úgy a Music / Zene nem ad választási lehetőséget, egyszerűen csak kiírja a típust.

A következő lehetőség az írási sebesség. Itt először a Music / Zene nem túl okosan a maximális írási képességét ajánlja fel, amely CD-knél általában 24x-es. Azt gondolhatnánk, hogy a CD-írás sebessége lényegtelen szempont, mivel ugyanaz az adat kerül fel a lemezekre 24x-es és 2x-es sebességgel írva is. Ez alapvetően igaz, ám a sebesség csak az ipari szintű íróknál nem szempont, az olcsó asztali és laptopokba szerelt írók bizony eltérő minőséget produkálnak különböző sebességekkel való íráskor.

Mit jelent a 2x-es és 24x-es sebesség a CD-írásnál?
A CD-írás sebességének elterjedt mértékegysége nem csak a MB/másodperc, amely az adatátvitelre utal, hanem az idő tényezőjű sebesség meghatározás. Azaz egy teli audió lemez 74 perc zenét tartalmaz. Amennyiben ennek megírása 74 percet vesz igénybe, az írás 1x-es. A 2x-es író 37 perc alatt írja meg a lemezt, a 4x-es 18,5 perc alatt. Ezek a sebesség paraméterek tehát arra utalnak, hogy ideális esetben az idővel azonos olvasási sebesség hányszorosára képes egy optikai meghajtó. A 24x-es CD olvasás például azt jelenti, hogy egy ilyen teli lemezt 3 perc alatt olvas be a meghajtó a merevlemezre, és 3 perc alatt képes megírni egy teli lemezt.


Az eltérő sebességgel írt lemezeknél tapasztalható minőségi különbségek több dologban megmutatkoznak: ilyen például az olvashatóság, az élettartam vagy a szín. A nagy sebességgel írt lemezen kevésbé mélyek az adatvájatok, emiatt bizonyos gyengébb minőségű olvasók - diskman, autós lejátszó - nem képes ezeket rendesen olvasni. A nagy sebességgel írt lemezek akár évekkel korábban elkopnak, elvesztik olvashatósági képességeiket, mint lassabban írt társaik. A különböző sebességgel írt lemezek írott felületének színe is eltér: a lassabban írt lemezek mélyebb vájatokkal rendelkeznek, a gyorsabban írtak sekélyebb vájatokkal, így azok színe kevésbé mély, sokkal világosabb.

A zenei CD-k írásakor mindenképpen javallott a 4x-esnél nem gyorsabb írás. Ezzel megbízható, jó minőségű lemezt kapunk. Az MP3 lemezeknél a 8x-os sebességet nem célszerű átlépni. Az adatlemezek akár nagyobb sebességgel is írhatók, de ha nem sürgős az elkészülésük, akkor érdemes alacsonyabb sebességet alkalmazni.

A következő lehetőség a dalok közti szünet (Gap Between Songs), amelyet szabadon megadhatunk, ám a lemez minden dalára vonatkozni fog. (Ha eltérő szüneteket szeretnénk alkalmazni, akkor olyan programra van szükségünk, mint a Roxio Toast csomag.) Fontos, hogy a szünet is időt vesz igénybe, vagyis ha nagyon kiszámított a CD-nk időtartama, akkor mondjuk 16 dal közötti szünet egy fél percet elvesz a CD szabad kapacitásából. Mivel a dalok többségének van kivezetése, és nem durva vágással érnek véget, így érdemes ezt a paramétert None-ra venni, és akkor folyamatos lesz az egymás után játszódó dalok megszólalása. (Az első dal előtt mindenképpen lesz 2 másodperc szünet.)

Az opcionálisan választható hangszín ellenőrzés (Use Sound Check / Hangerő ellenőrzése) lehetővé teszi, hogy a dalok hangereje ne térjen el egymástól a CD-ken. Így ha például olyan, a stúdióból eleve halkan kikerülő dalokat teszünk a lemezre, mint mondjuk a U2 With Or Without You című dala, akkor az egész lemez halkabb lesz. (A túlvezérlés veszélye miatt a Music / Zene nem hangosít.)

A Music / Zene támogatja a CD Text lehetőségét is (Include CD Text / CD szöveg alkalmazása), amely a dalcímeket és előadókat írja fel a lemezre. Ez azért hasznos, mert így a lemezt behelyezve egy arra alkalmas lejátszóba, nem emlékezetből kell tudni a dalcímeket. Egy lemezlovas számára különösen ideális ez a funkció, hiszen ha sok lemezt használ, könnyedén megtalálja azt, amire szüksége van. A CD Text megjelenítést azonban nem minden lejátszó támogatja, és bizonyos régebbi lejátszóknál az így készült lemezek problémát okozhatnak. Az írás előtt fontos lehet utánanézni, hogy a lejátszásra kiválasztott eszköz támogatja-e a CD Textet.

A lemez formátumok közül történő választás egy alapvető feladat a CD-íráskor: az Audio CD a hagyományos zenei lemez, amely megegyezik azzal a formátummal, amely a bolti lemezeket jellemzi. Az MP3 lemez egy olyan speciális adatlemez, amelyre MP3 fájlokat zsúfol a program, és bizonyos DVD-lejátszók képesek ezt zenei formátumban olvasni és lejátszani. A dalok címét és előadóját a lejátszó a fájlnévből olvassa ki, így itt fontos lehet a fájlokat is megfelelően elnevezni, mert az ID3 adatokat - a Music / Zene által támogatott dalinfókat - a DVD-lejátszók egy jelentős része nem ismeri.

A Data CD or DVD egy archiválási opció, amely javallott olyan fájlok esetén, mint az iTunes Store-ból vásárolt dalok. Ezeket egyszer tudjuk letölteni, és ha elveszítjük őket, az Apple nem pótolja ingyen annak ellenére, hogy megvettük. Így aztán kritikusan fontos, hogy lementsük őket. Az adatlemezre írás nem számít CD-írásnak az iTunes Store korlátozásai szempontjából, így a rendelkezésre álló 7 lehetőségből ezzel nem lövünk el egyet sem.

Az írás előkészületei után csak egy jó minőségű lemezre van szükség, és a Burn / Kiírás gomb lenyomását követően a Music / Zene néhány perc múlva egy használható kész CD-t ír meg.

© 2009. MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2009. augusztus 2.
Frissítve: 2010. november; 10.7 & HU: 2011. 06. 04.; 2021. február 12.; 2021. május 25-26.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: