A Music / Zene alkalmazásban kiválasztott elemek információit együttesen vagy külön-külön a program infó ablakában szerkeszthetjük. Az infó ablakban tudjuk megadni a dalokra vonatkozó információkat, itt adhatunk dalszöveget a muzsikákhoz, módosíthatjuk az album borítót, emelhetjük a hangerőt vagy éppen szabályozhatjuk a lejátszás kezdeti és végpontját. A zenefájlok általában ID3 vagy APE formátumban tárolnak el olyan metaadatokat, amely alapján a fájlok azonosíthatóak - ezek plusz információk a fájl adattartalmán felül. Az infó ablakban ezeket tudjuk szerkeszteni, módosítani, bővíteni.

Amikor egy dal adatait módosítani kívánjuk, azt a Music / Zene alkalmazásban lehetőség van már a program ablakban végrehajtani. Ha egy dalt kiválasztunk, és a kiválasztást követően valamely információjára - cím, előadó, album - kattintunk, vagy numerikus felületű Magic Keyboard billentyűzeten az Enter billentyűt lenyomjuk (nem a Return billentyűt, mert az a dal lejátszását kezdi el), akkor át tudjuk írni például a dalcímet, vagy azt az információt, amire kattintunk. A dalok ID3 adatsora azonban ezeknél jóval több információt tartalmaz, mint például album borító vagy akár dalszöveg. Az macOS használata során gyakorta találkozunk a metaadat kifejezéssel, és noha a Music / Zene alkalmazásban ez nincsen hangsúlyosan kiemelve, az Info ablakban a lejátszási beállításokat leszámítva metaadatokat szerkesztünk.
Az album borítók hozzáadásáról és megjelenési lehetőségeiről egy külön cikkünk szól…

Amennyiben az adatokat bővebben kívánjuk szerkeszteni, úgy az Command + I billentyűparancs használatával (vagy Control kattintás a dalon és Get Info / Infó mutatása, vagy File / Fájl menü Get Info / Információk megjelenítése parancs) meg tudjuk nyitni az infó ablakot, ahol a dalra vonatkozó több információ is megjelenik és szerkeszthető. (Több elem kijelölése esetén azok együttes infó ablaka jelenik meg, erről a későbbiekben…)

Egy dal infó ablaka hat címkével rendelkezeik, ezek a Details / Részletek, az Artwork / Illusztráció, Lyrics / Dalszöveg (ha iTunes Store áruházból vásárolt vagy Apple Music internetkapcsolat nélküli hallgatásra letöltött tartalomról van szó, illetve külön hozzáadva például internetről bemásolva), Options / Beállítások (lejátszásra vonatkozó beállítási lehetőségek), Sorting / Rendezés (ha a Music / Zene alkalmazásban látható sorrendet kívánjuk úgy módosítani, hogy ne befolyásoljuk az album adatait), és File / Fájl (ez adatokat szolgáltat a nyersanyagról, amelynek infó ablakát vizsgáljuk).

Ezek mind-mind elérhetők és szerkeszthetők a Music / Zene alkalmazásban a zenefájl függvényében.

Details / Részletek - A dalra vonatkozó alapvető információk
Az összefoglaló (Details / Részletek) a dal és az album címét, az előadó nevét, a zeneszerzőket tárolja, valamint meghatározza a műfajt, amely rendkívül változatos lehet, ráadásul manuálisan is tudunk saját műfajt meghatározni az előre definiált tartalmak mellett: az illusztráción látható Italo-House is egy teljesen egyedi műfaj, amely gyárilag nem szerepel a program kínálatában. Az adott dal megjelenésének évét, az albumon lévő sorszámát is láthatjuk, valamint olyan adatokat is meg tudunk határozni, hogy az album, ami a dalt tartalmazza, egy válogatás lemez része - ennek azért van jelentősége, mert akkor az albumot tudja egyben szerepeltetni a program anélkül, hogy az előadók egyeznének.

Ezek alatt hallgatási információk találhatóak: a Music / Zene alkalmazásban csillagokkal értékelhetjük a dalokat, és ez az érték nem csak a program felületén, hanem az Info ablakban is megjelenik. Továbbá szívecskét is helyezhetünk ide, amely révén a Music / Zene gyakrabban játssza majd a dalt, illetve igyekszik stílusban hasonlóakat válogatni az Apple Music algoritmusa, ha előfizetésünk van. Láthatjuk a hallgatási adatokat, hogy hányszor hallgattuk meg a muzsikát, illetve megjegyzést is fűzhetünk hozzá, amely hasznos lehet, ha mixeket állítunk össze a kedvenceinkből.

Ezeknek az adatoknak például a dalok csoportosításakor, okos játéklistába rendeződésekor van jelentősége, hiszen ott a Music / Zene a dalok bizonyos információi alapján hajt végre gyűjtéseket.
A Music / Zene szervezéséről és az okos mappákról egy külön cikk szól…

Tipp: A csillagokkal való értékelést alapból nem kínálja fel a Music / Zene alkalmazás, hanem azt a program Preferences / Beállítások ablakának General / Általános felületén be kell kapcsolni a Star ratings / Csillag értékelések opciójának kipipálásával. Az OK gomb lenyomását követően minden dalnál megjelennek a csillagok, amelyekkel értékelhetjük a dalt. Ez egy hagyományos eleme volt a korábbi iTunes élménynek, nehezen befogadható, hogy az Apple kikapcsolta a funkciót alapértelmezés szerint.

A Music / Zene alkalmazásban kódolt dalok (lásd: importálás) megkapják az albumra vonatkozó információk legnagyobb többségét, amennyiben internet kapcsolat mellett ezeket az információkat le tudják kérni az internetről, vagy ha azokat begépeljük az importálás előtt. Ezek az adatok mindenféle hasznos dolgot tartalmaznak az albumról és a dalairól - dalok száma, stb. -, így ezeket nem kell manuálisan kitöltenünk.

Az Infó ablaknak egy nagyon praktikus vonása, hogy az alján léptetési lehetőség van, azaz a szerkesztést dalonként, külön ablak nyitás nélkül is el tudjuk végezni. Erre a Previous / Előző és Next / Következő gombok szolgálnak, amelyek a lejátszási listán sorban haladnak a dalok között. Így lépésenként tudjuk szerkeszteni a dalok különböző információit. (A dalok egyező adatait egyszerre is tudjuk szerkeszteni, erről később…)

Megjegyzés: Az említett léptető gombok Artist / Előadó nézetben nem jelennek meg az Info ablakon.

Artworks / Illusztrációk - Egyedi vizuális élmény a zenékhez kapcsolódóan
Az Infó ablak második címkéje az Artworks / Illusztrációk, amelyekről egy külön cikk számol be nagy részletességgel…

Lyric / Dalszöveg - A költészet a zene mögött
Az Apple és a zene világa mindig tele volt extrákkal. Ennek egyik fontos eleme a dalszöveg is, amely semmilyen más fórumon nem volt része az alapszolgáltatásnak, ám az Apple Music előfizetők számára nem csak alapból benne van a dalokban a szöveg, de a Mac-en a Music / Zene alkalmazásban, illetve az Apple TV felületén, az iPadOS és iOS eszközökön, sőt, akár Android telefonokon még arra is mód van, hogy kövessük azt, hogy az énekes hol tart a dalszövegben, és így könnyebben megtanuljuk együtt énekelni.

Ehhez semmi egyebet nem kell tennünk, mint Apple Music előfizetőként meghallgatni a zenét, és az iPhone, iPod touch vagy iPad kijelzőjének bal alsó részén megjelenő idézőjel ikonra bökni. Az Apple TV esetén a képernyő jobb felső sarkában található ugyanez az idézőjel szimbólum. Míg a Mac-en a Music / Zene alkalmazás jobb felső részén találjuk meg ezt a gombot. Itt nagy betűkkel látjuk a dalszöveg éppen szóló részét a zene folyamával együtt, ha igénybe vesszük az Apple Music előfizetést.A Music / Zene alkalmazás természetesen nem bünteti azokat sem, akik nem Apple Music előfizetők, és képes a dalokhoz utólagosan is dalszövegeket adni, illetve az idézőjel gombocskára bökve vagy kattintva azt élő követés nélkül megjeleníteni.

A funkció használatához az infó ablak Lyric / Dalszöveg címkéje alatt a Custom Lyrics / Egyedi dalszöveg opciót kell kipipálnunk, és valahonnan az internetről megszerezni a dalszöveget. Erre a célra számos weblap létezik, és általában egy Google keresés is rögvest kiadja a keresett találatot. Onnan egyszerűen csak kimásoljuk, és az Info ablak felületén bemásoljuk a szöveget.Options / Beállítások - Beállítások a dal lejátszására vonatkozóan
Az Options / Beállítások (lejátszási lehetőségek) felületen a hangerőt növelhetjük meg szoftveresen, ami praktikus, ha a Music / Zene alkalmazásban később nem szeretnénk állítani a hangerőn, hanem a rendszerhang vagy az optikai kimeneten csatlakoztatott hangrendszer erejét szeretnénk inkább módosítani. Itt +100%-ra állítva egészen markáns hangerő lesz tapasztalható, de ügyelnünk kell arra, hogy az így régebbi iPodra szinkronizált dalok maximális hangereje az iPod hangerő kijelző felénél lesz, azaz efölött túlvezéreljük a dalt, ami a fülhallgató recsegéséhez fog vezetni.

Hangszínszabályzók (EQ) használata
Hangszínszabályzót (equalizer) is beállíthatunk, amennyiben a zene valamely összetevőjét erősíteni akarjuk. Népszerű a Bass Booster (basszus fokozó) hangszínszabyálzó például, amely révén méginkább dübörögni fognak a muzsikák. A hangszínszabályzók sorban a következők: Acoustic (akusztikus hangzás, erősebb gitár és vokál, a vezető hangok ereje növekszik), Bass Booster (mélyhang fokozó), Bass Reducer (mélyhang visszafogó), Classical (klasszikus, a közép hangokat emeli, mint zongora), Dance (a háttér szintetizátorokat erősíti, illetve bizonyos mélyeket emel ki), Deep (mély; autó hangszóróra emlékeztető erősen dübörgő mélyek), Electronic (egyes háttér szintetizátorok hatását erősítő hangszínszabályzó), Flat (módosítás nélkül, ezzel állíthatjuk vissza az eredetire a hangzást), Hip-Hop, Jazz, Latin (a stílus jellegzetességeihez igazított hangszínszabályzók), Loudness (a fő vokált és az őt kísérő hangszerek hangerejét növeli), Lounge (egy előadóterem visszhangzását nyújtó hangszínszabályzó), Piano (a basszus csökkentését, a gyengébb háttérhangszereket és a vokált erősítő beállítás, főleg zongorát is tartalmazó műveknél van előnye), Pop, R&B, Rock (a stílus jellegzetességeihez igazított hangszínszabályzók), Small Speakers (a kis hangszórók recsegésmentes lejátszásához szükséges beállítás, ami gyengíti a vadabb hangzásokat, a nagyobb magasakat és a durva mélyeket), Spoken Word (beszédhang), Treble Booster (a magas és háttérhangok erősítése), Treble Reducer (a magas és háttérhangok gyengítése), Vocal Booster (a fő énekhang erősítése). Fontos tudni, hogy a hangszínszabályzókat azok megjelenítésére alkalmas hangszórókon érdemes csak alkalmazni. Gyengébb hangszórókon értelemszerűen recsegést eredményeznek. (Például iPod hangszórón a mélyhang fokozás a hangszóró határait túllépő hangzást eredményez.)

A lejátszási opciók alatt beállíthatjuk az indítási és megállási időt, ami diszkó mixek esetén lehet praktikus, ahol a másfél perc monoton átkeverő szakaszokat szeretnénk kivonni a muzsikából. A Music / Zene továbbá képes emlékezni a dal lejátszási pozíciójára, vagyis ha nem játszottuk végig a dalt, akkor a legközelebbi lejátszáskor onnan kezdi, ahol abbahagyta. Ez több tízperces operák esetén lehet hasznos (Remember playback position / Lejátszási pozíció megjegyzése). Van lehetőség arra is, hogy a program átlépje a dalt, amikor véletlenszerű lejátszás van beállítva - ez szintén hosszú, önmagukban hallgatott műveknél lehet előnyös, amiket nem szeretnénk például egy buliban lejátszani, de hasznos olyan zenei tartalmak esetén is, mint az Intro vagy Outro, amelyek egy album esetén jelentéssel bírnak, de egy mixnél nem feltétlenül előnyös megszólalniuk (Skip when shuffling / Átugrás keveréskor). Emellett megadhatjuk, hogy a dal egy szünet nélküli album része legyen. Ilyenkor nem mossa át egymásba (crossfade) a dalokat a Music / Zene, és egymás utáni lejátszásukat szünet nélkül teszi lehetővé.

Sorting / Rendezés - Személyre szabott csoportosítási szempontok
Az infó ablak Sorting / Rendezés felületén olyan paramétereket határozhatunk meg egy-egy album számára, amely révén beleavatkozhatunk annak elnevezésébe azért, hogy például helyesen jelenjen meg album nézetben, vagy valamilyen más szempont szerint módosuljon az elrendezése a gyárilag alapértelmezett paraméterektől.

Ezen a felületen az alapvető információk, mint cím, album cím, együttes, előadó és szerző neve alatt mód van arra, hogy másfajta információt gépeljünk be. Ez olyankor lehet kívánatos, amikor például egy válogatás albumon lévő dal nem ott jelenik meg az album nézetben, ahol szeretnénk, és ezért módosítani kívánjuk a listázás szabályát. A Music / Zene alkalmazás ilyen esetben mindig azt a paramétert veszi figyelembe, amit a felhasználó manuálisan megad, tehát nem a dalra vonatkozó, előre meghatározott információt.File / Fájl - Adatok a zenei anyagról
Számos információt megtudhatunk a File / Fájl felületen magára a zenei adatról, illetve vásárolt tartalmak esetén itt láthatunk erre vonatkozó sort is. A Music / Zene alkalmazás részletezi a fájl típusát, a zenei tartalom hosszát (időtartamát), a tömörítés minőségét (kilobit/másodperc értékben kifejezve), a mintavételezést (ez CD esetén szabvány 44,1 kHz, ám számos nagy felbontású formátum esetén ennél magasabb, így például az Apple Lossless formátumnál, amely 2021. júniusától az Apple Music alapszolgáltatása, akár 48 kHz-192 kHz-ig is terjedhet).A Music / Zene adatokat közöl továbbá arról is, hogy hány csatornás a tartalom (mono, sztereo), valamint mennyi a hangereje. A hangerő információ azért fontos, mert a program igény esetén képes arra, hogy minden egyes zene hangerejét egy szintre hozza. A dal alap hangereje egy stúdió által meghatározott paraméter, amely a zenetípus függvényében eltérhet. (A cél az, hogy a felvétel során ne legyen túlvezérelve sehol sem a hang, hiszen az élvezhetetlenné tenné a zenét.) A programon belül a Preferences / Beállítások ablak Playback / Lejátszás címkéje alatt találjuk a Sound Check / Normalizálás opciót, amelynek szerepe, hogy azonos szintre állítja az összes dalt, amely a zenetárban található.A File / Fájl felület további részében a módosítás és hozzáadás dátumai, illetve a Mac fájlrendszerén belül a zenefájl helye látható. Ha vásárolt zenéről van szó, akkor itt látjuk a vásárló nevét - ez egy gát arra, hogy ne adjuk tovább a fájlt, hiszen a megosztott zene a vásárlói nevünkkel együtt terjengene az interneten. A vásárlás dátumát, a zenetárhoz hozzáadás dátumát, illetve a módosítás dátumát is láthatjuk itt. (Módosítás lehet például egy dalszöveg hozzáadása, hiszen azt is a fájlon belül tároljuk el.) A vásárolt tartalmak esetén a fájlrendszeri helyen kívül a szerzői jogi információk is megtalálhatóak itt.Dalok csoportjának infó ablaka
Ha egy album dalait, vagy valamely tulajdonságaikban egyező dalok csoportjának adatait szeretnénk módosítani, a Music / Zene alkalmazás arra is lehetőséget kínál, hogy több kijelölt tartalom egységes Infó ablakát jelenítse meg. Az egységes ablakon végrehajtott minden módosítás az összes kijelölt dalra hatással lesz, így értelemszerűen olyan információk, mint dalcím, nyilván nem jelennek meg, csak olyasmik, amelyek több dalnál is egyezhetnek, mint album név, előadó vagy szerző név, album borító, évszám és hasonló információk. Továbbá megadhatunk egységesen hangszínszabályzókat, értékeléseket, szünet nélküli lejátszásra vonatkozó információkat is a daloknak.

Infó ablak megnyitása; Több dal kijelölése
Az egységes infó ablak használatához több dalt kell kijelölni, és ekkor lenyomni a Command + I billentyűparancsot (vagy itt is működik a Control kattintás és Get Info / Infó mutatása parancs a környezetfüggő menüből, vagy a File / Fájl menü Get Info / Információ megjelenítése parancsa). Több dal kijelölése a Music / Zene alkalmazásban vagy az első dalra kattintva és a Shift billentyű nyomva tartása mellett a sor végén lévő dalra kattintással, vagy a Command billentyű nyomva tartása mellett egyesével kattintva hajtható végre. Az utóbbinak akkor van jelentősége, ha a dalok nem egymás után találhatók sorban, hanem külön-külön. Amennyiben egy sorozatot a Shift billentyűvel kijelöltünk, úgy a Command lenyomása és kattintás megszünteti a kattintás alatt lévő dal kijelölését. (Az összes dalt a Command + A billentyűparanccsal tudjuk kijelölni. Sorban lefelé a Shift és kurzornyilakkal lehet kijelölni dalokat.)

A csoportos kijelölés nagyon hasznos például importáláskor, ha egy CD-ről nincsenek meg az információk, mert például nincsen internet kapcsolat. Ekkor az összes dalt kijelölve megadható a daloknak az előadó és albumnév, évszám, műfaj és más információk. De hasznos lehet akkor is, ha több dalnak akarjuk 100%-kal növelni a hangerejét. Praktikus olyankor is, ha az album számai egy művet képeznek, és szünet mentesek. Ezt beállíthatjuk itt.

A csoportos infó ablak csak azokat a paramétereket módosítja, amelyek előtt pipa található. Ha a dal csoportban egy adat eltérő a különböző dalok között, tehát többféle adat van a csoportban egy adattípus alatt (például más az albumnév), akkor az üresen marad az infó ablakban. Ezt a Music / Zene alkalmazás nem módosítja, ha nem pipáljuk ki az adott paramétert.

A Music / Zene alkalmazás infó ablakában tehát egy dalra vagy dalok csoportjára nézve is remek és egyszerű adat módosítási lehetőségek nyílnak barátságos és érthető felületen.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2002. október 16.
Frissítve: 2005.; 2010. nov.; 2011. 06. 04.; 2011. 09. 17-18.; 2013. 08. 29.; 2015. április 11.; 2021. február 12.; 2021. május 18-20.