A Music / Zene alkalmazás élményvilágának szerves részét alkotja a képi megjelenés is - legyen szó akár a program letisztult, egyszerű és célirányos felületéről vagy épp a látványos vizualizációról. Ennek az élménynek a része az egyes albumok borítóinak képe, amely a klasszikus CD-k világából megőrizte négyzet alakú megjelenését, és alapvető részévé vált a megvásárolt vagy az internet alapú zenesugárzás keretében hallgatott tartalmaknak éppúgy, mint a podcast adásoknak. A borító segít azonosítani a dalt, illetve az azt tartalmazó albumot, megjelenése kelt egyfajta hangulatot. Ez a típusú produktum nem csupán egy címke, hanem művészeti alkotás: ezért is nevezi az Apple „artwork”-nek, azaz műalkotásnak a borítót, és nem csupán „cover” szóval illeti.

Technikailag kifejezve az album borítója egy tömörített képi anyag, amely a zenefájl metaadat tartalmának részét képezi, az ID3 címkében van tárolva és definiálva. Ezt a képet nem csupán a Music / Zene alkalmazás jeleníti meg, de az iPod lejátszók, iPhone mobiltelefonok és iPad táblagépek, illetve az Apple TV médialejátszó is. Az album borítók képi fájlok, amelyek a zenefájlba kerülnek elmentésre, azaz ha nagy képet rakunk be a borító helyére, az növeli a zenefájl méretét is, így célszerű reálisan indokolt méretű, és JPEG tömörítésű fájlokat használni, de lehetőség szerint akkorát, hogy iPaden és a televízió képernyőjén való használat esetén ott is szépen mutasson.


A Music / Zene alkalmazás album nézete a borítókkal kiegészült tartalmakkal.

Album borító - Alapból elérhető; Letöltés a Music / Zene alkalmazással; Hozzáadás manuálisan
Album borító az Apple Music tartalmak lejátszása közben mindig látható, és az iTunes Store kínálatából vásárolt zenék esetén is elérhető. Nincsen azonban mindig borító rendelve az internetről letöltött zenékhez, illetve a CD-ről importált zenékhez - ezekhez vagy a Music / Zene alkalmazás gondoskodik megfelelő tartalomról, vagy manuálisan kell hozzáadni a borítóképet a dalokhoz, albumokhoz.

Mielőtt a Google segítségével az interneten kezdenénk vadászni borítókat, érdemes egy próbát tenni a File / Fájl menü Library / Könyvtár menü Get Album Artwork / Albumborítók letöltése parancsával. Az Apple nagyvonalú, és azt feltételezve, hogy a borító nélküli zenéink mindegyike legálisan, CD-ről importálva került a Music / Zene alkalmazásba - ahogy a valóságban van is természetesen -, és így segít nekünk minőségi, nem túl nagy méretű, JPEG tömörítésű borítókra lelni a saját, 65 millió dalos kínálatából. Ez általában nagy hatékonysággal működik, de mindig van pár dal, amihez nem talál borítót, így itt marad a vadászat, és a következő bekezdésben leírt manuális hozzáadás.

A borító képét a Music / Zene alkalmazás Infó ablakában adhatjuk hozzá a zenefájlhoz - ugyanitt törölhetjük vagy cserélhetjük ki, ha például több lenne hozzáadva. Az Infó ablak a Music / Zene alkalmazásban egy vagy több, azonos albumon lévő dal kiválasztásával és a Command + I billentyűparanccsal (Control kattintás > Get Info / Infó mutatása) nyitható meg, és itt az Artwork / Borítókép felület alatt található az album képe. Itt az Add Artwork… / Borítókép hozzáadása… gombra kattintva tudunk borítóképet hozzáadni az albumhoz, illetve dalok listájához. (Törölni egyszerűen egy kattintással történő kijelöléssel, majd a Backspace / Törlés gomb lenyomásával lehet.)Az albumborítókat a Music / Zene programablak lejátszó kijelzőjének bal oldalán láthatjuk mindenféle lejátszás esetén, ám ha a Songs / Dalok megjelenésen kívül bármely másik opciót választjuk - például Artists / Előadók vagy Albums / Albumok szerint csoportosítjuk a tartalmainkat, az albumborító nagyobb méretben válik láthatóvá. Mint a fentebbi kép is mutatja, egészen nagyban is megjelenhetnek a borítók.

Ezt a lehetőséget aknázta ki az Apple egy ötletes képernyővédővel: A System Preferences / Rendszerbeállítások program Desktop & Screen Saver / Háttérkép és képernyővédő panelen találunk egy Album Artwork / Album borítók nevű képernyővédőt, amely rendkívül látványosan, a képernyőnket betöltve mutat izgalmas grafikus tartalmat az összes borítóról, amely a Mac-en lévő zenékben megtalálható. Ez nem csak látványos, de funkcionális tartalom is: az egérkurzort megmozdítva bármelyik album borító fölött lejátszás gomb jelenik meg, és máris válthatunk az adott album tartalmára, elindíthatjuk annak lejátszását. Hasonló módon jelenik meg az albumok borítóját megjelenítő képernyővédő az Apple TV felületén is.

Mini Player / Mini lejátszó - Egy lejátszásvezérlő ablak az albumborító képéből
A Music / Zene alkalmazás rendelkezik még egy felülettel, amelynek meghatározó eleme az album borító: ez a kevesek által ismert, de roppant praktikus, akár mindig az összes ablak fölött lenni képes Mini Player / Mini lejátszó, amelyet a Window / Ablak menüből érhetünk el a programon belül. Ez az ablak alapértelmezés szerint csak az éppen lejátszás alatt lévő muzsika album borítóját jeleníti meg. Ha az egérkurzorral fölé közelítünk, akkor megjelennek a lejátszást vezérlő gombjai és egyéb funkciói is - a Mini Player / Mini lejátszó nem csak egy egyszerűsített léptető, hanem a Music / Zene alkalmazás teljes lejátszó eszköztárának kicsinyített, album borítónyira összezsugorított változata.

Tipp: A Music / Zene alkalmazás Preferences / Beállítások ablakának Advanced / Haladó felületén tudjuk bekapcsolni, hogy a Mini Player / Mini lejátszó minden más ablak és tartalom fölött jelenjen meg, ezzel folyamatosan lehetővé téve a lejátszás aprólékos vezérlését. A Keep mini player on top of all other windows / Legyen a mini lejátszó mindig az összes többi ablak felett opció kipipálásával tudjuk elérni ezt a képességet.Az albumborító által meghatározott Mini Player / Mini lejátszó ablak fölé mozgatva az egeret tehát elérhetővé válnak a lejátszásra vonatkozó gombok: a fentebb említett megállítás és léptetés mellett a hangerő ikonra kattintva - a hangerő állítás mellett - az AirPlay hangszórók kínálata is láthatóvá válik, így közvetlenül innen lehetőségünk van kiküldeni a zenét.

Mellette a három pötty ikon alól elérhető ugyanaz a menü, amely a Music / Zene alkalmazás felületén például a játéklisták létrehozásához kínál elemeket: itt játéklistához adhatjuk az adott dalt, az Apple Music előfizetők saját úgynevezett „rádióállomást” hozhatnak létre a dal hozzáadásával, elérhető a Géniusz ajánlás, valamint megnyithatjuk az Info ablakot (Get Info), amely többek között az album borítók szervezésének is alapvető helye. Kedvelhetjük (Love) a dalt, amely szívecskével jelöli és gyakrabban játssza. Nem kedvelést is kifejezhetünk (Dislike), amely nyomán ritkábban játssza majd a Music / Zene alkalmazás az adott muzsikát. A Rating / Értékelés menüből csillagokkal értékelhetjük a dalt, amely például intelligens játéklisták szervezésének alapja is.

A menüből elérhető a Show Album in Library / Album megjelenítése a zenetárban parancs, amely révén a Music / Zene teljes ablaka nyílik meg, és album nézetben láthatjuk a dalt, illetve a vele egy albumon lévő dalok listáját. A Show in iTunes Store / Megjelenítés az iTunes Áruházban parancsra a dalt az Apple zeneáruházában látjuk az őt tartalmazó albummal együtt, így megismerhetjük az album többi dalát, illetve az előadó más albumait is.

A Show Playing Next / Következő játszódó dal megjelenítése opcióval az ablak jobb oldalán lévő gomb játéklista felülete érhető el: itt látjuk a következő néhány dalt a dalkeverésben, így befolyásolhatjuk, hogy milyen zenék szólnak majd, illetve módosíthatjuk a sorrendet, és törölhetünk dalokat is a listáról.

Ez alatt a Show Lyrics / Dalszöveg megjelenítése parancsot érjük el, amely a Mini Player / Mini lejátszó ablak jobbról második gombja a más felületeken is ismert idézőjel ikonnal. Ez megjeleníti a dalszöveget olyan muzsikák esetén, amelyek rendelkeznek dalszöveg információval - az Apple Music tartalmak mindegyike, az iTunes Store-ból vásárolt tartalmak legnagyobb része rendelkezik dalszöveggel, de bármely dalhoz hozzáadhatjuk az Info ablak felületén.Tipp: Amennyiben nincsen album borító a dalhoz rendelve, lejátszás közben a Mini Player / Mini lejátszó felületére húzhatunk egy kép fájlt, amit borítóként fog használni a program. Ilyenkor kicsit megakad a lejátszás, és a kép hozzáadódik a zenefájlhoz. Egy zenéhez több kép is hozzáadható, de ez nem indokolt. (Nyilván ha a borító mellett például a CD hátoldalát vagy a teljes kis könyv szkennelt képeit is szeretnénk hozzáadni a dalhoz, arra is lehetőség van. Ilyen esetben a Music / Zene kis nyilakkal enged váltani a képek között, ám ez jelentősen növeli a fájlméretet.)

Az Apple Music keretében internet kapcsolat nélküli hallgatásra letöltött dalok esetén az Apple akár változtathatja, frissítheti az album borítót a művész megjelenésével összhangban. Erre szintén a Preferences / Beállítások ablak Advanced / Haladó felületén lévő Automatically update artwork / Borítók önműködő frissítése opció hatalmazza fel a Music / Zene alkalmazást.A Music / Zene teljeskörű megoldás az Apple-től a Mac, iOS és iPadOS felhasználók számára. Ezt jól példázza kiforrott megoldása az album borítók témakörére is.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2002. október 6.
Frissítve: 2004.; 2006.; 2010. 2011. 09. 18.; 2013. 08. 31.; 2015. április 11.; 2021. február 10.; 2021. május 20-21. (Music)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: