A Music / Zene alkalmazás egyik kiváló képessége a géniusz szolgáltatás, amely révén a világ legnagyobb zeneáruháza, az iTunes Store névtelen vásárlói adatait, illetve az Apple Music előfizetéses zeneszolgáltatás információt felhasználva ajánl a program kitűnő válogatásokat. A szolgáltatás alapja a vásárlási történelem és a zenehallgatási szokások ismerete, amely révén a felhasználók zenei vásárlásai és hallgatásai révén kapcsolatba kerülnek egymással a zenék, és a nagy számok törvénye alapján összeillő, rokon muzsikák kerülnek felfedezésre. A Music / Zene program aztán ezen információk alapján a saját zenetárunkban olyan dalokat válogat össze aktuális játéklistává, amelyek jól szólnak együtt. Így nem fordul elő, hogy Metallica és Megadeth dalok mellé Roxette vagy Gigi d’Agostino vegyül csak azért, mert az Music Library / Zenetár esetleg ilyen dalokat is tartalmaz.

A Genius szolgáltatás alapja, hogy a Music / Zene egy Apple ID segítségével az iTunes Store-hoz kapcsolódik, és a File / Fájl menü Library / Könyvtár almenüben bekapcsoljuk a géniusz szolgáltatást: Turn On Genius / Genius bekapcsolása.

Megjegyzés: Amennyiben az adott Apple ID-hez volt már bekapcsolva a géniusz szolgáltatás, de másik Mac-re költöztünk, vagy új Music Library tartalmat hoztunk létre, esetleg nagyban változott a Music / Zene tartalma, akkor a megjelölt menüből az Update Genuis / Géniusz frissítése parancsot kell választani, amely révén néhány perc alatt a Mac kommunikál az Apple szervereivel, és az aktuális zenetárunk tartalmának felhasználásával létrehozza a Géniusz adatbázist.

A Géniusz funkció használata ezt követően több módon is történhet: a Controls / Vezérlés menüből a Genius Shuffle / Géniusz dalkeverés opciót választva a megszerzett tudás alapján a zenetárunkból egymáshoz passzoló zenék véletlenszerű lejátszását indíthatjuk el. A funkció remekül működik, akár órákig hallgathatjuk úgy a zenéinket, hogy a továbbléptetés eszközével élnénk. Ezzel a megoldással egyenértékű, amikor a dalcím utáni három pöttyre bökve megjelenő helyi menüből a Genius Suggestions / Géniusz javaslatok > Start Genius / Géniusz indítása opciót választjuk. Ilyenkor is véletlenszerű lejátszás indul el, de az első zeneszám által meghatározott hangulat, műfaj és stílus alapján.

Ugyanebben a dalcím utáni három pöttyre elérhető menü Genius Suggestions / Géniusz javaslatok almenüjén található a Save as Playlist / Mentés játéklistaként parancs, amely révén egy játéklista jön létre a Music / Zene ablak bal oldalán, amely az adott dalhoz kötődik, és képes dinamikusan frissülni a Music / Zene tartalma alapján. A géniusz játéklista a legelső dal címét veszi fel, de természetesen átnevezhetjük tetszőlegesen - akár végighallgatást követően - a megfelelő hangulat, stílus vagy bármilyen más paraméter alapján.A géniusz játéklista sorrendjét manuálisan változtathatjuk, és ha nem tetszenek a dalok, akkor lehetőségünk van a jobb felső sarokban lévő Refresh / Frissítés gombra kattintva új keverést kérni a paraméterek felhasználásával. Az alapértelmezés szerinti 25 dalnyi maximumot is módunkban áll növelni, és 50-75-100 dalt belehelyezni a válogatásba.

Az így létrehozott lista igazán kellemes és jól összeillő hallgatási élményt nyújt, ha elég sok dal van a Music / Zene zenetárunkban. A zenehallgatás pedig sokkal kellemesebb úgy, hogy nem kell minden harmadik dalt továbbléptetnünk, mert nem illik az aktuális hangulatunkhoz.A Genius funkció bekapcsolásával a Music / Zene létrehoz egy All Playlist / Összes játéklista felületet is, ahol Genius / Géniusz játéklisták, a Smart Playlist / Intelligens játéklisták és a kézzel válogatott egyéb játéklisták tartalma is megjelenik.

A dalcímek utáni három pöttyre bökve jelenik meg a Genius Suggestions / Géniusz ajánlatok menüelem, amelyből szabadon választhatunk olyan dalt egy bizonyos dalra kattintva, amelyik stílusban illeszkedik az adott dalhoz. Vagyis ha nem akarjuk éppen azt a dalt hallgatni, de a hangulatunknak megfelel a dal képviselte stílus, akkor ilyen módon a megjelenő listából tudunk egy illeszkedő hangvételű dalt választani.A játéklistát ilyenkor a Music / Zene alkalmazás jobb felső sarkában érhetjük el a lista ikonra kattintva. A játéklista bármely tagját könnyedén törölhetjük a listából, ha nem szeretnénk meghallgatni: ehhez elegendő az egérkurzort fölé mozgatni, és a piros alapú mínusz jelre kattintani, ezzel lekerül a listáról az adott dal. A lista bármely elemén duplán kattintva az adott dallal folytathatjuk a lejátszást. Vagyis a Music / Zene segít az egymáshoz illő dalok megkeresésében, de a lejátszás vezérlése továbbra is a kezünkben marad.

A Music / Zene Genius szolgáltatása nagyszerűen megalkotott mód arra a célra, hogy összeillő, hangulatban passzoló zenei válogatásokat hallgassunk anélkül, hogy órákig gyűjtöttük volna az egymáshoz illő dalokat. A segítségével olyan zenéket is újra felfedezhetünk, amelyeket magunktól régóta nem hallgattunk meg, és az újabb zenei beszerzéseink tartalmai is bekerülnek a válogatásba, ha a hangulati igényekhez illeszkednek.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. április 13. 11:01
Frissítve: 2021. február 11. (szöveg & Music); 2021. május 17. (illusztráció)