A System Preferences / Rendszerbeállítások program egyik komoly jelentőséggel bíró panelje a Mouse / Egér felület, ahol a géphez kapcsolt egereket tudjuk finomhangolni, többek között az iMac és Mac Pro modellekhez gyárilag csomagolt érintésérzékeny felületű Magic Mouse terméket.

A Mouse / Egér panel két felületből áll: a Point & Click / Mutatás és kattintás címke alatt az általános használati paramétereket tudjuk beállítani. Itt tudjuk szabályozni elsőként a görgetési irányt: amennyiben kipipálva hagyjuk a Scroll direction: natural / Görgetési irány: természetes opciót, úgy a macOS 10.7 „Lion“ operációs rendszerben bemutatott természetes görgetés marad érvényben. Ez a görgetési forma azért kiváló, mert az ujjunk húzásának irányába mozdul el a tartalom, tehát szakít több év hibás egérhasználati beidegződésével. Korábban ugyanis az volt az alapelv, hogy az egerekre helyezett görgető megoldások a szoftverekben lévő görgetősávot kezelik. Az Apple változtatott ezen az iOS bemutatásával, ahol az ujjunkkal a tartalmat tudjuk megfogni és mozgatni. Ezt az alapelvet ültette át a cég az macOS operációs rendszerbe, amely nem a görgetősávokra alapozza a görgetést, hanem az ujjmozgás és a tartalom mozgása között alakít ki párhuzamot. A funkció elsőre szokatlan lehet, de 1-2 nap alatt könnyedén megszokható és megszerethető. Az macOS újabb változataiban már ez az alapértelmezett görgetési mód.A Magic Mouse esetén lehetőségünk van a PC-s világban jobb gombnak nevezett másodlagos kattintásra, amely bizonyos kontextusokban környezetfüggő menüket hív elő. A másodlagos kattintás a jobbkezeseknél az egér jobb oldalán, a balkezeseknél az egér bal oldalán is beállítható, amelyet a funkció kipipálása után a felnyíló menüből választhatunk ki.

A macOS 10.7 „Lion“ újdonsága volt az intelligens méretezés (smart zoom), amely bizonyos programokban - például a Safari böngészőben - egy ujjal duplán kattintva felnagyítja az oldal tartalmát. Vagyis nem kell többé szöveget átméretezve az oldal szétesését előidézni, ha valami kisbetűs tartalmat kívánunk elolvasni, elegendő csupán kettőt bökni (nem kattintani) az egér felületén egy ujjal, és a tartalom felnagyítódik. (A Smart zoom / Intelligens méretezés sajnos nem olyan okos, mint az iOS esetén, ahol bekezdésekre nagyít rá. A macOS esetén csak belenagyít a tartalomba az egérkurzort középpontnak véve.)

A funkciók működését minden esetben kis videó is demonstrálja a könnyű elsajátíthatóság érdekében.

További funkciók találhatók a More Gestures / További kézmozdulatok felület alatt. Itt állíthatunk be olyan extrákat, mint a weboldalak és dokumentumok tartalmában való lapozás, a teljes képernyős alkalmazások és virtuális képernyő felületek közötti váltás, illetve a Mission Control (irányítóközpont) funkció használata az egérről. A Magic Mouse felülete nem csak a függőleges, hanem az oldalirányú kézmozdulatokat is érzékeli, erre épül többek között a weblapok vissza és előre gombjának használatát kiváló, egyujjas Legyintés oldalak között / Swipe between pages opció. A weblapok látogatása közben igen praktikus dolog, hogy egy kézmozdulattal vissza lehet térni a korábbi tartalomra az adott ablakban, és a hozzá tartozó kézmozdulat is természetes, kézenfekvő.

A macOS 10.7 „Lion“ a Spaces és Exposé nevű korábbi funkciók újragondolásából alkotta meg a Mission Control (irányítóközpont) nevű megoldás, amely egyesíti a kettőt: áttekintést kínál a rendszerben megnyitott összes ablakhoz, és az esetlegesen használt virtuális képernyőkhöz. Újdonság továbbá, hogy több alkalmazásban lehetőség van teljes képernyős felületű használatra, de a teljes képernyős programok nem az aktív íróasztalt takarják ki, hanem egy különálló virtuális képernyőt képeznek, amely a Mission Control felületen önállóan jelenik meg, és akár az egérről is tudunk váltani a teljes képernyős program és az aktív íróasztalunk, valamint az esetleges további virtuális képernyők között.A System Preferences / Rendszerbeállítások Mouse / Egér panel további kézmozdulatai között tudjuk beállítani, hogy két ujjunkkal oldalra legyintve a teljes képernyős alkalmazások között tudjunk váltani (Legyintés teljes kép. alk.-ok között / Swipe between full screen apps). (Sajnos a funkció magyarítása különösen szerencsétlen és érthetetlen a kipróbálás nélkül.) A két ujjunkat balról jobbra húzva az alapbeállítás szerint szintén külön felületre került Dashboard (Műszerfal) jelenik meg, amely az macOS 10.7 „Lion“ rendszertől már nem az aktív Desktop / Íróasztal fölött jelenik meg, hanem különálló felületen egy pöttyös háttérrel. Két ujjunkat jobbról balra húzva a teljes képernyős programjaink, illetve az esetleges virtuális képernyőink jelennek meg. Ha már nincsen tartalom egyik irányba sem, akkor a felület megrántódik a legyintésre, de nem mozdul ki, visszaugrik a helyére.

A Mission Control felületet az egérre két ujjal bökve (nem kattintva) tudjuk előhívni, ahol aztán minden ablakot, teljes képernyős programot és virtuális képernyőt láthatunk. Ezek között egy kattintással tudunk váltani. Új virtuális képernyőt az így megjelenő Mission Control felület jobb felső sarkában tudunk hozzáadni: az egérkurzort ide húzva itt a háttérképünk halvány másolatát és rajta egy plusz jelet láthatunk, amely az új virtuális képernyő hozzáadását szolgálja.Az Apple vezetékes egerének beállításai

Manapság többségünk Magic Mouse egeret használ, de egy teljes körűnek szánt cikkben természetesen nem feledkezhetünk meg az Apple máig piacon lévő vezetékes egeréről, a korábban Mighty Mouse néven futó, immáron csak Mouse-ként jelölt termékről.

Amennyiben a Mac-re egy ilyen vezetékes egeret csatlakoztatunk USB kapun keresztül, a rendszer ennek finomhangolását kínálja fel a System Preferences / Rendszerbeállítások Mouse / Egér panelen. Ez azonban csak abban az esetben van így, ha nincsen párosítva és csatlakoztatva Magic Mouse. Amennyiben mégis, úgy a Bluetooth egeret ki kell kapcsolni, hogy a vezetékes egér beállításaihoz hozzáférjünk.Az Apple vezetékes egere sokoldalú, széleskörű funkciókkal rendelkezik, többek között négy gombbal, amelyek közül kettőre akár valami extra funkció is beállítható. Az Apple vezetékes egere egy héj alá rejt több funkciót, és ezáltal az érintésérzékeny egerek első generációjának tekinthető: noha látszólag egyetlen gomb alkotja a terméket, könnyedén beállíthatjuk a másodlagos kattintást, a jobbkezesek dominálta világban csak jobb gombnak nevezett funkciót, amely természetesen a balkezesek számára a bal oldalon is lehet - ezért is nevezi másodlagos kattintásnak az Apple. A másodlagos kattintással néhol környezetfüggő menüket érhetünk el, így a billentyűparancsokhoz szokott felhasználók számára ez nem feltétlenül létkérdés. Fontos információ, hogy a másodlagos kattintást akkor érzékeli az egér, ha az elsődleges kattintás helyéről - például a bal oldalról - felemeljük a kattintásra használt ujjunkat - például a jobb mutató ujjunkat.

Az Apple vezetékes egerének programozható továbbá a középső, görgő alá rejtett gombra, ahová hagyományosan a Desktop / Íróasztal felületet láthatóvá tevő Exposé funkciót szokás beállítani, míg a két oldalsó dupla gomb szintén egy funkció beállítására alkalmas: ide hagyományosan a Dashboard / Műszerfal felület állítható be, de természetesen egészen más funkciók is megadhatók. A funkciók közül a Mouse panelen a felnyíló menükből válogathatunk.

A fentebb illusztrált Mission Control / Irányítóközpont funkció is könnyedén beállítható, így a vezetékes egeret használók számára sem kell lemondani az macOS újabb funkcióinak kiaknázásáról.

Az Apple vezetékes egér használatával minden érintett alkalmazásban láthatóvá válik a görgetősáv.

Cikk: ©2007. MacMag.hu Birincsik József
Újraírva & 10.7: 2011. 08. 06.
Frissítve (10.9 + Retina): 2014. 04. 02.; 2015. V. 19., 21. (Yosemite)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: