Magyar nyelvű ekönyv
a Photos / Fotók alkalmazásról
Könnyed kereshetőség. Könyvjelzők.
Extra multimédia tartalmak.

Lightning USB adapter

A 2012. őszétől bemutatott új iPad és iPad mini modellek az Apple nyolctűs, biztonságos, adaptív Lightning csatlakozójára épülnek. Ezen kapcsolathoz az Apple új fotó adapter termékeket mutatott be, így a Lightning USB adaptert, amely révén a digitális fényképezőgépünket, iPhone és iPod touch modellt, USB-s memóriakártya olvasót csatlakoztathatunk.


Lightning SD kártya adapter
A 2012. őszétől bemutatott új iPad és iPad mini modellek az Apple nyolctűs, biztonságos, adaptív Lightning csatlakozójára épülnek. Ezen kapcsolathoz az Apple szintén rendelkezésre bocsátott egy SD kártya olvasására szolgáló adaptert, amellyel a fényképezőgépünkben lévő SD, SDHC és SDXC kártyák tartalmát tudjuk letölteni.Photos / Fotók alkalmazás
az iOS eszközökre

Az iPad mini, iPad, iPhone és iPod touch eszközök értékét nagyban fokozza a Photos / Fotók alkalmazás mobil változata, amely sokoldalú fotó feldolgozási lehetőségeket kínál a felhasználók számára.


Joby TelePod Mobile fotóállvány
A Joby TelePod Mobile termékben többféle modern fejlesztési irány találkozik.

A Joby TelePod Mobile távirányítós fotóállvány négyféle funkciót ötvöz: alapját egy univerzális csavar nyílással ellátott, rugalmasan széthúzható tartó adja, amelybe bármelyik iPhone készülék belehelyezhető. Használható szelfi botként, monopodként és háromlábú állványként, valamint univerzális feje levehető, és akár másfajta fotós állványra is rögzíthető.


A RAW formátumról
A digitális fényképezés világában gyakorta hangzik el a RAW kifejezés, ez a cikk bemutatni hivatott, hogy mi is ez a formátum, miben különbözik más formátumoktól, mik az előnyei és milyen lehetőségeket nyit meg a kreatív hobbifotósok és a profik számára.Az Apple fotószoftvere, a macOS és iOS rendszerek alatt egyaránt elérhető Photos / Fényképek széles körű támogatást nyújt a RAW formátumhoz.


Képalkotási tippek
A sikeres amatőr fényképezés titka néhány egyszerű ismeret elsajátítása és sok-sok próbálkozás, ami a digitális technika kedvező ára révén könnyedén kivitelezhető.

A jó fénykép elkészítése olyan, mint egy festmény megalkotása: a téma elrendezése a legfontosabb szempont. Az Apple hétféle irányvonalat gyűjtött össze a felhasználóinak, hogy jó képeket készítsenek komolyabb ismeretek nélkül is.


iOS panorámakép készítés
Az iOS segítségével olyan, 270 fokban körültekintő panorámaképet tudunk készíteni, amely szalagként ki van terítve, tehát előttünk már a kész, téglalap alakú kép jelenik meg, azaz nem egérrel vagy ujjal körbeforgatható virtuális valóság, hanem egy extra széles fotó.

A funkció használatához a Camera / Fényépező alkalmazást kell elindítanunk, és ott a módok között görgetve a Panorama / Panoráma lehetőséget kell kiválasztani.


A Photos / Fotók az Apple több platformon is elérhető fénykép kezelő alkalmazása, amely segítségével letölthetjük, kategorizálhatjuk, szerkeszthetjük és megoszthatjuk, publikálhatjuk a fényképeinket és mozgóképes felvételeinket. A program széles körű iCloud integráció révén mindennél egyszerűbb átjárást biztosít a mobil eszközeink és a Mac között, prezentálási lehetőséggel akár a nagy képernyős televíziónkon az Apple TV jóvoltából.

• A Photos / Fotók program felülete
A Photos / Fotók alkalmazás felülete barátságos kialakítású, amely egyszerre használható kényelmesen ablak nézetben és teljes képernyős módban is.• Importálás különböző forrásokból
Képek behozatala a klasszikus módon memóriakártyáról, digitális fénykézőgépről, és az iCloud Photo Library segítségével.


• Költözködés az Aperture programból
A Photos / Fotók alkalmazás nagyban eltér az Apple korábbi megoldásaitól a fényképeink kezelésére, és míg az iPhoto programból egyenes út vezet felé, addig a professzionális Aperture alkalmazásról áttérés megfontolást és kompromisszumokat is igényel.


• Albumok használata
A Photos / Fotók alkalmazás egyszerű lehetőségekkel reagál arra az alapvető emberi igényre, hogy a dolgainkat csoportokba rendezzük: albumokat és intelligens albumokat is hozhatunk létre, illetve a program maga is végez automatikus gyűjtést.


• Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Az egyes fényképeken lévő arcképekkel a Photos / Fotók alkalmazás Info palettáján találkozhatunk, a gyűjtést pedig a bal oldalon lévő oldalsáv People / Személyek albumban kezdhetjük meg, illetve érhetjük el a későbbiek során.


• Metaadatok; az Info paletta; Live Text / Élő szöveg
A Photos / Fotók alkalmazás - mint minden média kezelő - erősen épít az úgynevezett metaadatokra. Mindig van valamilyen plusz adat - legalább a kép készítésének időpontja -, amely alapján további adataink állnak rendelkezésre. De például metaadat az is, hogy a kép mit ábrázol, ha megállapítjuk róla, hogy kék ég vagy rajta, beltéri vagy kültéri. Ezek mind-mind olyan metaadatok, amelyek alapján később a képet csoportokba tudjuk illeszteni, amelyek alapján akár évekkel később is megtaláljuk, és amelyek alapján elkülönülnek egyes képektől, míg egy csoportba kerülnek másokkal.• Fotózás dátumának módosítása
A fényképek metaadatairól szóló írásunk kapcsán került megemlítésre, hogy a dátum egyfajta kivétel, amely bár hardver metaadat, mégis módosítható, ezáltal kivételt képez a fényképben tárolt, a képet készítő hardverre vonatkozó információk köréből.


• Emlékek
A Photos / Fotók program megalkotásakor az Apple kísérletet tett arra, hogy a csoportosításra való alapvető emberi igényt automatizálja, intelligensen megoldja. E célt szolgálja a Memories / Emlékek felület, amely esemény, helyszín, idő, illetve szereplők alapján képes arra, hogy képgyűjteményeket hozzon létre, amelyeket természetesen diabemutató keretében prezentálni is képes, illetve később, akár hónapokkal később is elérjük a fénykép csokrot, hogy újra átéljük az adott emléket akkor is, ha a képek rendezgetésére egy percet sem vesztegetünk.• Kulcsszavak
A kulcsszavakat a Keyword Manager / Kulcsszó kezelő nevű palettán tudjuk kezelni és a képekhez hozzáadni.


• Szűrők, effektusok
Kilencféle vonzó megoldás közül válogathatunk, amelyek metaadatként tárolva kerülnek alkalmazásra a fényképeinken.• Elforgatás, vízszint
Ritka az az élethelyzet egy spontán kültéri fényképnél, hogy tökéletesen tudjunk viszonyítani a vízszinteshez, és ne legyen szükség a képünk utólagos javításához. A Photos / Fotók alkalmazás ennek elérésére igen egyszerű felületet kínál, amellyel könnyedén tudunk vízszintezést végezni az esetlegesen enyhén ferde képen.• Képjavítás, általános szerkesztések
A fényképekkel kapcsolatos egyik legizgalmasabb feladat a színek és fények finomhangolása, a jó fotóból nagyszerű fénykép létrehozása a Photos / Fotók alkalmazás nem destruktív szerkesztő képességeinek használatával.


• Live Photos / Élő fényképek effektusok
Az iPhone készülékek által rögzíteni képes élő fényképek többféle apró módosítási, illetve háromféle kreatív szerkesztési lehetőséget is kínál, hogy még többet hozzunk ki ezekből a rövidke klipekből.


• Tárgy kimásolása a képről
A Photos / Fotók a gépi tanulás segítségével képes azonosítani egy fénykép tárgyát, témáját, és azt igényes módon kiemelni a háttérből, hogy fel tudjuk használni egy másik alkalmazásban, például egy szöveg illusztrációjaként a Pages szövegszerkesztőben, vagy egy prezentáció elemeként a Keynote programban.• Méretre vágási funkciók
A fényképeinkkel kapcsolatosan felmerülő gyakori igény a vágás vagy kifejezetten méretre vágás. Ennek több oka is lehet: például oldalt belelóg valaki, és szeretnénk a képet egy idegen fél arc nélkül látni, vagy éppen a fényképezőgépünk közelítő funkciói végesek, és a lényeget kívánjuk megjeleníteni a képből, az oldalsó részektől pedig egyszerűen megszabadulunk, hogy a hangsúly a fontos elemeken legyen. Van úgy, hogy kifejezetten egy bizonyos képarányt szeretnénk elérni, mert a képet egy kötött méretű keretbe illesztenénk, és az annak megfelelő méretet vágással tudjuk elérni.


• Bővítmények
A Photos / Fotók alkalmazás második változatának egyik óriási újítása, hogy az Apple nem tartotta szükségesnek, hogy minden funkciót maga írjon meg, hanem lehetőséget adott arra, hogy a fejlesztők bővítményeket készítsenek a programhoz, illetve arra, hogy a rendszerben már telepített, a Mac App Store-ból származó, tehát ellenőrzött minőségű programok esetleges tudáselemeit a Photos / Fotók képes legyen kiaknázni, mintha belső funkció lenne.• Képeink a felhőben - iCloud integráció
Az iCloud nyújtotta lehetőségeket három módon tudjuk kiaknázni. Ezek az iCloud Photos, amikor minden képünk az iCloud tárterületen található, és minden eszközünk számára egyformán elérhető, a Photo Stream / Fotóstream (fotóadatfolyam), illetve a megosztott iCloud albumok (iCloud Shared Albums). Utóbbi kettő nagyvonalúan nem fogyasztja a tárhelyünket, az Apple ingyen biztosít bizonyos mennyiségű tartalomhoz használható tárkapacitást a felhőben.


• Megosztás, publikálás
A Photos / Fotók alkalmazás természetesen nem csak a képek behozatalára, gyűjtésére és szerkesztésére alkalmas, hanem sokféle megosztási és publikálási lehetőséget is kínál. E lehetőségek a rendszer beépített képességein túl bővítményekkel is kiegészíthetőek.• Fotótárunk külső tárolón
A Photos / Fotók alkalmazás úgy lett tervezve, hogy a Mac belső meghajtóján tartsuk a képeinket. Ettől függetlenül hely híján lehetőségünk van arra, hogy ezt kimásoljuk, kimozgassuk egy külső meghajtóra. Ennek lépéseit és korlátait mutatja be a cikk.Cikkek: Birincsik József, 2017. április-május
Frissítve: 2018. január 11-20. (3.0); 2022. július 26.; 2022. november 18-24. (8.0)