A Photos / Fotók program megalkotásakor az Apple kísérletet tett arra, hogy a csoportosításra való alapvető emberi igényt automatizálja, intelligensen megoldja. E célt szolgálja a Memories / Emlékek felület, amely esemény, helyszín, idő, illetve szereplők alapján képes arra, hogy képgyűjteményeket hozzon létre, amelyeket természetesen diabemutató keretében prezentálni is képes, illetve később, akár hónapokkal később is elérjük a fénykép csokrot, hogy újra átéljük az adott emléket akkor is, ha a képek rendezgetésére egy percet sem vesztegetünk.

Emlékek önműködően létrehozva
A Photos / Fotók alkalmazás több módon is próbál intelligensen logikát találni a képek gyűjteményében. Ha egy adott napon sok fénykép készül, feltételezi, hogy valamilyen esemény volt, amely fontos a számunkra. Ha egy bizonyos helyen készül sok fotó, akkor abból is létrejöhet egy gyűjtemény. Amikor egy személyről csinálunk egy napon sok képet, hasonlóan működésbe lép a mesterséges logika, és gyűjteményt alkot.Az ilyen módon önműködően gyűjtött emlékeket a Photos / Fotók alkalmazás oldalsávjából, a Memories / Emlékek felületen tudjuk elérni. Ezen kívül ha bármely képet megnyitjuk dupla kattintással, és lefelé görgetünk a programablak aljára, előbb egy térkép jelenik meg a fotó helyszínével, valamint a közeli helyszínekkel, illetve a Related / Kapcsolódó felületen emlékek gyűjteménye, amely valamilyen módon illeszkedik a képhez: akár a szereplője közös, akár a helyszíne vagy az időpontja közelében van a többi fényképnek.

A Memories / Emlékek felület szervezése annyira önműködő, hogy különösebben nem tudunk belenyúlni: nem tudjuk átnevezni, nem tudunk képeket eltávolítani belőle. Ha módosítani kívánjuk, akkor a képeket kiválasztva manuálisan hozhatunk létre egy igényeinkre szabott emléket, kihagyva a nem oda illő képeket, és olyan nevet adva a gyűjteménynek, amely jobban leírja az emléket. Az automatikusan válogatott gyűjteményt ebben az esetben az emlék legalsó részére görgetve a Delete Memory / Emlék törlése feliratra kattintva tudjuk eltávolítani.Ami kiváló a funkcióban, hogy bármely képet megnyitjuk, legörgetve a Photos / Fotók program ablakának lentebbi részére a Related / Kapcsolódó felirat alatt megjelennek további gyűjtemények, amelyek a többitől eltérő összeállításban prezentálják az emlékeket.

Természetesen az önműködő gyűjtés nem mindig működik megfelelően, és van még mit fejlesztenie az Apple-nek a szolgáltatás mögötti intelligencián. Önmagában az azonos dátumú képek nem feltétlenül jelentenek egy bizonyos emléket, mert ha indulás előtt át kell küldenünk a könyvelőnknek 5 számlát, amit lefotózunk az iPhone készülékkel, majd vitorlázunk a Velencei-tavon, akkor nyilván az első öt kép egyáltalán nem képezi az emlékek értékes részét, de a program hozzáadja a gyűjteményhez. Itt azonban mód van a manuális korrigálásra, amelyet a következőkben mutatunk be.Emlékek manuálisan válogatva
A Photos / Fotók program Memories / Emlékek felülete annyira kellemes, hogy felmerül az igény arra, hogy manuálisan, a válogatás pepecselő élményével állítsunk össze ilyen gyűjteményeket.

Ez az Apple-re jellemző egyszerűséggel zajlik: egyszerűen csak ki kell választanunk képek egy sorozatát, amelyeket szeretnénk az emlékek közt látni. A kiválasztást követően az eszköztárban lévő plusz jelre kattintva a felnyíló menüből az Album opciót kell választanunk, amelynek jóvoltából létrejön egy gyűjtemény, amely a Photos / Fotók program oldalsávjában, az albumok között jelenik meg.

Az albumot megnyitva a jobb felső sarokban látható a Show as Memory / Megjelenítés emlékként parancs, amelyre kattintva máris olyan formában látjuk, mint az emlékeket: a képekből egy ráközelített kivonat jelenik meg a lap tetején, alatta térkép a képek helyszínével (Places / Helyszínek), majd a kapcsolódó fényképek gyűjteménye a Related / Kapcsolódó felületen.Ha tetszik az összeállítás ebben a formában, az alsó sorban megjelenő Add to Memories / Hozzáadás az emlékekhez feliratra kattintva tudjuk eltárolni az emlékeink közé ezt az összeállítást, és azt a későbbiekben is ebben a formában lesz elérhető.

Az emlékek gyűjteményét bármikor diabemutatóként játszhatjuk le az eszköztárban lévő lejátszás gombra kattintva, ahol apróbb beállítások után tudjuk elindítani a megjelenítést. Emlékeink szinkronizálódnak az azonos Apple ID-t használó eszközeinkre, amennyiben a Photos / Fotók alkalmazás tartalmát az iCloud Photo Library / iCloud fotó könyvtár szolgáltatás igénybevételével használjuk. Ezáltal az Apple TV segítségével a televízión, valamint az iOS eszközeinken is visszajátszhatjuk a képek gyűjteményét.Ha az albumot hozzáadtuk az emlékeinkhez, és később az emléket megnyitjuk, akkor az alsó sorban lehetőségünk van a kedvenc emlékeinkhez hozzáadni a gyűjteményt (Add to Favorite Memories), illetve törölni azt (Delete Memory / Emlék törlése).

Kedvenc emlékeink egy helyen
Az emlékekből idővel sok lesz, és a szervezett gyűjtemények is szervezést igényelnek. A Photos / Fotók éppen ezért már ideje korán lehetőséget ad arra, hogy ne csak emlékeket gyűjtsünk, de az emlékek közül néhányat kedvencnek jelöljünk. Amikor egy emléket létrehozunk akár manuálisan, akár az önműködően válogatott emlékek eltárolásával, a következő megnyitás alkalmával megjelenik az Add to Favorite Memories / Hozzáadás a kedvenc emlékekhez parancs, amellyel egy intelligens albumot hozunk létre, ahol a kedvencnek jelölt emlékeink gyűlnek össze. Itt kevesebb emlék van eltárolva, mint a Memories / Emlékek felületen, ennek köszönhetően áttekinthetőbb, és hosszú távon könnyebben kezelhető lesz.

Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
 Naptár létrehozása | • Képeslap alkotása | • Képes album szerkesztése
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: