A Photos / Fotók program megalkotásakor az Apple kísérletet tett arra, hogy a csoportosításra való alapvető emberi igényt automatizálja, intelligensen megoldja. E célt szolgálja a Memories / Emlékek felület, amely esemény, helyszín, idő, illetve szereplők alapján képes arra, hogy képgyűjteményeket hozzon létre, amelyeket természetesen diabemutató keretében prezentálni is képes, illetve később, akár hónapokkal később is elérjük a fénykép csokrot, hogy újra átéljük az adott emléket akkor is, ha a képek rendezgetésére egy percet sem vesztegetünk.

Ez a folyamat akár a Mac-en, akár egy iPhone vagy iPad készülék tárhelyén önműködően lezajlik: a modern Apple processzorokban lévő Neural Engine az eszköz nyugalmi állapotában, mobil készülék esetén töltőre csatlakoztatott állapotban elemzi a képeket, és összeállításokat készít az elemzés szerint jól sikerült és egymáshoz valamilyen logika szerint illő fényképekből.

Emlékek önműködően létrehozva
A Photos / Fotók alkalmazás több módon is próbál intelligensen logikát találni a képek gyűjteményében. Ha egy adott napon sok fénykép készül, feltételezi, hogy valamilyen esemény volt, amely fontos a számunkra. Ha egy bizonyos helyen készül sok fotó, akkor abból is létrejöhet egy gyűjtemény. Amikor egy személyről csinálunk egy napon sok képet, hasonlóan működésbe lép a mesterséges logika, és gyűjteményt alkot. De készül gyűjtemény olyankor is, amikor több évet átívelő módon vannak fotóink egy adott dátum szerint, a képek elemzése révén születik emlék madarakról, háziállatokról, naplementékről, kalandokról, tevékenységekről, két személyről együtt, egy adott személyről az évek alatt, stb.Az ilyen módon önműködően gyűjtött emlékeket a Photos / Fotók alkalmazás oldalsávjából, a Memories / Emlékek felületen tudjuk elérni. A program a macOS értesítési központ funkciója révén információt is küld arról, ha elkészül egy emlék. Mivel ez nem kötődik az új képekhez, a Photos / Fotók teljesen váratlan pillanatban is bemutathat egy új gyűjtést, amit a háttérben automatikusan létrehozott.

A Memories / Emlékek felület szervezése annyira önműködő, hogy különösebben nem tudunk belenyúlni: át lehet nevezni, effektussal ellátni és a zenéjét módosítani, de nem tudunk további képeket hozzáadni vagy éppen egy-egy nem tetsző képet kihagyni - a törlés a Photos / Fotók egészében eltávolítaná a képet. (Az írás későbbi részében bemutatjuk az emlék manuális létrehozásának lehetőségét, ahol megvan ez a szabadságunk, ezek a paraméterek csak az automatikusan generált emlékekre vonatkoznak.) [E téren a macOS alatt futó Photos / Fotók alkalmazás rugalmatlanabb, mint az iPhone és iPad felületén futó verzió, hiszen ott szabadon tudunk az emlékekből képet kihagyni, tartalmukat szerkeszteni.] A sorrend minden platformon kötött, vagyis időrendben fognak megjelenni a képek mindenképpen.A minimális szerkesztésekhez el kell indítanunk az emlék lejátszását, majd az egeret mozgatva vagy akár a szóköz billentyűvel megállítva a lejátszást elérjük azokat a funkciókat, amellyel bele tudunk nyúlni az automatikus alkotásba. Egyrészt a felső eszköztárban lévő három ponttal (…) jelölt gombra kattintva az emlék típusától függően módosíthatjuk a címet (Edit Title / Cím szerkesztése), vagy ha az emlék egy adott személyt vagy az évek azonos napját érintő képösszeállítás, akkor a kiegészítő szöveget tudjuk módosítani (Edit Caption / Képaláírás szerkesztése).

Néhány emlék esetén a három ponttal jelölt gombra kattintva megjelenő menüben elérhető a Short / Rövid, Medium / Közepes és a Long / Hosszú beállítás: ez arra utal, hogy a Photos / Fotók az adott témában több képet is válogatott, és képes az általában közepes hosszúságú összeállítást bővítve egy hosszabbat is lejátszani számunkra.További módosítások a felület alsó szekciójában érhetőek el: a bal alsó három gomb második, hangjeggyel illusztrált elemével az Apple által biztosított, jogtiszta, szabadon megosztható és felhasználható háttérzenéket módosíthatjuk, állíthatunk be másikat, továbbá megjelennek javaslatok az Apple Music kínálatából ismert előadók zenéire, amelyek illeszkednek az adott témához. Itt fontos kiemelni, hogy ez utóbbiak azonban jogvédett tartalmak, tehát közösségi oldalak általában letiltják az így feltöltött videókat.Beállíthatunk az emlék számára effektust a sorban harmadik gombbal. Itt a Photos / Fotók program más felületeiről ismert, grafikus processzor által támogatott szűrői jelennek meg, amelyeket érvényesíthetünk a képre. Alapvetően ízlés dolga a szűrők használata, de olykor a kreatív céljainkhoz is igazodhat, hogy például egy összeállítás fekete-fehér legyen, vagy hűvős kontrasztot adjunk neki. Ezek természetesen nem destruktív módosítások, vagyis bármikor változtathatjuk és kikapcsolhatjuk őket.

A kép alsó részén az emlékeket alkotó, az önműködő válogatás révén jelen lévő képeket láthatjuk kicsiben: Ez a felület a gyorsabb léptetés eszköze. Bár a Photos / Fotók a zenéhez igazítja a képek megjelenését, ha a Mac-en lejátszás közben a kurzorgombokkal léptetünk, akkor a zene megzavarása nélkül gyorsabban végigpörgethetjük a fényképeket. A kis képek mellett a lejátszást vezérlő, megállító és elindító gomb található, végül pedig egy olyan gomb, amely egymás mellé és alá, rácsra rendezi az emléket alkotó kis képeket. Ez azonban csak áttekintést segít, mivel az automatikusan generálódott emlékhez nem tudunk további képet hozzáadni vagy az alkalmazás által beválogatottból törölni.

Emlékek albumból létrehozva, manuális szervezés útján
Ha módosítani kívánjuk, akkor a képeket kiválasztva manuálisan hozhatunk létre egy igényeinkre szabott emléket, kihagyva a nem oda illő képeket, és olyan nevet adva a gyűjteménynek, amely jobban leírja az emlék tartalmát. Az automatikusan válogatott gyűjteményt ebben az esetben az emlékeket listázó felületen Control-kattintva megjelenő menüből tudjuk törölni a Delete Memory / Emlék törlése paranccsal.

Természetesen az önműködő gyűjtés nem mindig működik megfelelően, és van még mit fejlesztenie az Apple-nek a szolgáltatás mögötti intelligencián. Önmagában az azonos dátumú képek nem feltétlenül jelentenek egy bizonyos emléket, mert ha indulás előtt át kell küldenünk a könyvelőnknek 5 számlát, amit lefotózunk az iPhone készülékkel, majd vitorlázunk a Velencei-tavon, akkor nyilván az első öt kép egyáltalán nem képezi az emlékek értékes részét, de a program hozzáadja a gyűjteményhez. Itt azonban mód van a manuális korrigálásra, amelyet a következőkben mutatunk be.

A Photos / Fotók program Memories / Emlékek felülete annyira kellemes, hogy felmerül az igény arra, hogy manuálisan, a válogatás pepecselő élményével állítsunk össze ilyen gyűjteményeket.

Ez az Apple-re jellemző egyszerűséggel zajlik: egyszerűen csak ki kell választanunk képek egy sorozatát, amelyeket szeretnénk az emlékek közt látni. Ezeket vagy a File / Fájl menü legfelső parancsával tudunk albumba szervezni, vagy a kiválasztást követően a bal oldalon lévő sáv My Albums / Saját albumok elemnél az egérrel fölé navigálva megjelenő plusz jelre felnyíló menüből az Album opciót kell választanunk, amelynek jóvoltából létrejön egy gyűjtemény, amely a Photos / Fotók program oldalsávjában, az albumok között jelenik meg. Ebbe a kiválasztott képek automatikusan belekerülnek, de ebbe húzhatunk be további fotókat, rövid klipeket, illetve el is távolíthatunk belőle tartalmakat anélkül, hogy azokat törölni kellene a Photos / Fotók gyűjteményből.

Az albumot megnyitva körülbelül középen fenn látható a Play Memory Video / Emlék videó lejátszása emlékként parancs, amelyre kattintva máris olyan formában látjuk a képgyűjteményt, mint az önműködően szerveződő emlékeket. A Photos / Fotók zenét is választ hozzá, de természetesen a fentiekben leírt módon szerkeszthetjük a háttérzenét, effektussal láthatjuk el a produkciót, egyedül csak a sorrenden nem tudunk módosítani, mert azt minden esetben az időrend határozza meg.Ha tetszik az összeállítás ebben a formában, akkor a felső eszköztáron lévő szív ikonra kell kattintanunk. Ez behelyezi a kedvenc emlékek közé ezt az összeállítást, de onnan a szív eltávolításával ki tudjuk venni, ám ekkor már az emlékek között ott marad ez a produkció.

Az emlékek gyűjteményét bármikor diabemutatóként játszhatjuk le az eszköztárban lévő lejátszás gombra kattintva, ahol apróbb beállítások után tudjuk elindítani a megjelenítést. Emlékeink szinkronizálódnak az azonos Apple ID-t használó eszközeinkre, amennyiben a Photos / Fotók alkalmazás tartalmát az iCloud Photo Library / iCloud fotó könyvtár szolgáltatás igénybevételével használjuk. Ezáltal az Apple TV segítségével a televízión, valamint az iOS eszközeinken is visszajátszhatjuk a képek gyűjteményét.

Kedvenc emlékeink egy helyen
Az emlékekből idővel sok lesz, és a szervezett gyűjtemények is szervezést igényelnek. A Photos / Fotók éppen ezért már ideje korán lehetőséget ad arra, hogy ne csak emlékeket gyűjtsünk, de az emlékek közül néhányat kedvencnek jelöljünk. Amikor egy emléket létrehozunk akár manuálisan, akár az önműködően válogatott emlékek eltárolásával, a következő megnyitás alkalmával megjelenik az Add to Favorite Memories / Hozzáadás a kedvenc emlékekhez parancs, amellyel egy intelligens albumot hozunk létre, ahol a kedvencnek jelölt emlékeink gyűlnek össze. Itt kevesebb emlék van eltárolva, mint a Memories / Emlékek felületen, ennek köszönhetően áttekinthetőbb, és hosszú távon könnyebben kezelhető lesz.

Végezetül egy bemutató videó, amelyet teljes egészében önállóan válogatott a Photos / Fotók alkalmazás© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József (2018. január 16.)
Frissítve: 2022. november 18.


Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
Live Photos / Élő fényképek effektusok | • Virágfotózás iPhone segítségével
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás
Photos képtár külső tárolón | • Fényképeink nyomtatása


 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: