A Photos / Fotók alkalmazás második változatának egyik óriási újítása, hogy az Apple nem tartotta szükségesnek, hogy minden funkciót maga írjon meg, hanem lehetőséget adott arra, hogy a fejlesztők bővítményeket készítsenek a programhoz, illetve arra, hogy a rendszerben már telepített, a Mac App Store-ból származó, tehát ellenőrzött minőségű programok esetleges tudáselemeit a Photos / Fotók képes legyen kiaknázni, mintha belső funkció lenne.

A bővítményeket a System Preferences / Rendszerbeállítások program Extensions / Bővítmények panelén érjük el. Itt van lehetőségünk akár egyesével be- és kikapcsolni őket. A felületen a rendszer felsorolja azokat az alkalmazásokat és funkciókat, amelyekhez bővítmények érhetőek el. Itt felsorolva található a Photos / Fotók alkalmazás, amely alatt a rendszer Markup képessége is megjelenik - ez az a funkció, amely révén a Preview / Megtekintő programban alá tudunk írni egy PDF űrlapot, vagy ki tudunk húzni egy sort egy listából.Bővítmények a Pixelmator programból kölcsönözve
Az egyik legkorábbi bővítmény készítő a Pixelmator volt: ez a rendkívül népszerű grafikus szerkesztő alkalmazás azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sokoldalú képszerkesztő képességeit teljes mértékben az Apple irányelvei szerint alkotta meg, natívan aknázva ki az erőforrásokat, ahol lehet, ott a videókártyát használva a processzor helyett, és építve a többmagos processzorok képességeire. Nem meglepő, hogy a Pixelmator szinte azonnal kínált a Photos / Fotók számára elérhető bővítményeket, hogy anélkül tudjunk bizonyos képszerkesztő műveleteket elvégezni, hogy megnyitnánk a Pixelmator programot, kimásolnánk a képet, majd visszatennénk a fotógyűjteményünkbe. Mi több, a Photos / Fotók programban végzett szerkesztés nem destruktív, vagyis csak metaadatokat ment el a program arra vonatkozóan, hogy milyen szerkesztést végeztünk, és ez alapján tárolódik el a módosított kép.

A Pixelmator a Distort / Torzítás és a Retouch / Retusálás funkciókat kínálja a Photos / Fényképek felhasználók számára, ha megvásárolták az alkalmazást a Mac App Store-ból. Ezeket a System Preferences / Rendszerbeállítások program felületén kipipálva tudjuk aktiválni, és már igénybe is tudjuk venni a tudást a Photos / Fotók alkalmazásban.

Ezen kívül az Actions felületen a Repair Tool / Javító eszköz funkciót érhetjük el, azt tudja kölcsönözni a Photos / Fotók alkalmazás a Pixelmator nevű társától. A Repair Tool / Javító eszköz segítségével aprólékosabb és összetettebb retusálási műveleteket végezhetünk.

A bővítmények használata a Photos / Fotók felületén úgy történik, hogy a kiválasztott képet szerkesztjük: a legegyszerűbb mód a szerkesztő eszközök megnyitására a Return / Sortörés billentyű lenyomása, de a felső menüsoron lévő csúszógombokkal ábrázolt gombra kattintva vagy az Image / Kép menü Show Edit Tools / Szerkesztő eszközök megjelenítése paranccsal is elérhetőek.

Ezt a felületet megjelenítve az eszközök felsorolásának legalsó eleme, az Extensions / Bővítmények az, amely a rendszerben lévő bővítményeket megjeleníti. Itt található a Markup, amellyel például ráírhatunk a képre valamit kézzel, illetve a külső fejlesztők megoldásai, így a Pixelmator program bővítményei.

A menüből kiválasztva az adott szerkesztő eszközt eltűnnek a Photos / Fotók gyári szerkesztő eszközei, és átveszi helyüket a Pixelmator eszköztár kiválasztott néhány eleme, természetesen a Photos / Fotók alkalmazáshoz igazított megjelenéssel, illetve a beállítás lehetőségével.

A Pixelmator eszközök finomsága és nagysága állítható, vagyis például egy elmosó eszköz (Blur) esetén tudjuk szabályozni, hogy milyen erejű legyen a kép élességének tompítása, illetve hogy mekkora területű legyen az a kör, amely ezt végzi.

A bővítmények használata célirányos és egyszerű. Alapvetően a profi grafikus szerkesztőprogramokat idézi a működés, de könnyedén megérthető a logikája azok számára is, akik nem használtak még bonyolultabb képmanipuláló alkalmazást.

A Pixelmator e felületen elérhetővé teszi a Repair / Javítás funkciót, amely egy rendkívül összetett képességű megoldás: mintát vesz egy helyről, és annak paramétereit illeszti rá a képen sérült helyre. Például egy papíron lévő gyűrődést képes eltünteti úgy, hogy a sérült terület színe ne változzon meg annak ellenére, hogy a mintavételezés esetleg világosabb. A Repair / Javítás eszköz tehát elsősorban a forrás terület textúráját használja a javítás során. A retusálás során ilyesmivel szokták eltüntetni a kisebb bőrhibákat, apróbb ráncokat.

Ettől eltérő a Clone / Klónozás eszköz, amely ténylegesen kiragad egy darabkát a képből, és a célterületre illeszti. A retusálás során például ezzel szokás eltüntetni egy felhőt az égről, egy belógó személyt a fotóról, vagy éppen egy kávéfoltot az ing gallérjáról a fotón. Ennek használatánál ügyelnünk kell arra, hogy a minimális árnyalatnyi különbség és foltként fog megjelenni, hiszen a klónozó eszköz teljes mértékben a forrásanyag paramétereit illeszti a célterületre.

A retusálás mellett finom fényezési és színkezelési megoldások is elérhetőek a bővítmények révén. A Light / Fény eszközzel világosítani vagy sötétíteni tudjuk a kép egyes részleteit. Jó megoldás ez akkor, ha a hangsúlyt elvonja valamilyen háttérben lévő világosabb objektum, de szeretnénk annak jelentőségét enyhíteni, és kicsit sötétítünk rajta. A jó érzékkel és nem túlzásokba hajló módon használt fényesítéssel finoman terelni tudjuk a néző tekintetét a lényegesen elemek felé, és csökkenteni tudjuk a nem fontos részletek hangsúlyosságát.

A Color / Szín szabályozása révén az árnyalatokat szelídíthetjük. Egyes fényképezőgépek túlságosan élénk képet alkotnak, másoknál szürke fátyolosság jellemzi a képet. Ezeken a paramétereken is segíthetünk a színek telítettségének szabályozásával, a kép élénkségének módosításával.

Két összefüggő paraméter a Soften / Tompítás és a Sharpen / Élesítés. Ezekkel a kép bizonyos részeit finoman elmoshatjuk, míg az esetleg nem tökéletesen éles témát erősíthetjük. A funkció sokszor praktikus. Előfordul, hogy a háttérben valami teljesen jelentéktelen, ám feltűnő téma van. A profi fényképezőgépek az iPhone portré módjához hasonlóan képesek elmosni a hátteret, de az egyszerű gépek fotóján minden éles. E paramétert van lehetőségünk utólag szabályozni, és finoman vagy akár erőteljesen elmosni a hátteret, hogy az ne vonja el a figyelmet a témáról. Sok esetben az előtérben lévő téma részleteinek élesítése, akár egy él kihúzása képes vezérelni a néző figyelmét, így a Sharpen / Élesítés eszközzel sokat tehetünk a néző szempár irányítása érdekében. Nem szabad azonban egy mérsékelt határt túllépni, mert attól mesterségessé válik a kép.

A módosítások végeztével a Save Changes / Változások mentése gombra kattintva tudjuk véglegesíteni a módosításainkat. A Photos / Fotók alkalmazás nem destruktív, és a legdurvább kísérletezés után is lehetőségünk van több visszalépésre, vagy a Revert to Original / Visszatérés az eredetire gomb segítségével akár a módosítástól mentes, fényképezőről letöltött kép újbóli előhívására, és az összes módosítás figyelmen kívül hagyására.

Markup - Szabad jelölés és feliratozás
A képekkel kapcsolatos egyik alapvető igényünk, hogy feliratokat, jeleket helyezzünk rájuk. Lehet ez egyszerű kézi illusztráció arra vonatkozóan, hogy hová szeretnénk új szőnyeget tenni a szobánkról szóló fotón, valami szellemesnek szánt felirat egy képre, internetre feltöltött fotó azonosítását segítő vagy a szerzőjét megjelölni hivatott felirat, esetleg személyes természetű kézírás. A Photos / Fotók program a rendszerbe integrált, más alkalmazásokban is elérhető Markup / Jelölés képességet alkalmazza, amelyet a rutinosabb felhasználók a Preview / Megtekintő programból már ismerhetnek.A Markup / Jelölés révén egy egész eszköztár nyílik meg egyszerű vonalgrafika, intelligensen kiegyenesített vonalgrafika, alakzat elhelyezés, szöveg elhelyezés és egyenes vonalak húzásának lehetőségével. A normál, egérrel nem mindig jól sikerült kézírás mellett tehát gépelhetünk is feliratokat a képre.

A szerkesztés eszköztára széles körű: betűtípust, betűszínt, háttérszínt állíthatunk be a szövegnek, vagyis viszonylagos szabadág áll a rendelkezésünkre.

Az alakzatokkal is érdemes megismerkedni, ugyanis nem csak kör és téglalap szerkeszthető, hanem vannak kimondottan szövegbuborék típusok, amelyek segítik, hogy elmés vagy annak szánt feliratokat helyezzünk a képek szereplői mellé.Izgalmas lehetőség a nyilak mellett a nagyító alkalmazása: az illusztráción például a Kossuth múzeum és étteremhajó látható, amelyen azt próbáljuk megmutatni, hogy hol volt az asztalunk: az alakzatok alsó szekciójában találunk egy különleges jelzésű ikont, amely egy kör alakú nagyító lencse, és ezt a képre helyezve annak részletét felnagyítja, hogy jobban kiemelhető legyen a tartalom.

Emellett található egy téglalap alakú ikon, amely szintén a kiemelést célozza, de más módszerrel: úgy „világít meg” egy képrészletet, hogy a téglalapon kívüli részeket elsötétíti.A Markup / Jelölés bővítmény jóvoltából sokféle módon tehetünk jelzéseket és feliratokat egy-egy fényképre. A mókás megoldások mellett természetesen mélyen szakmai célokra is használhatjuk ezt a tudást, hiszen a megmutatott eszköztárral a kép egyes elemeit magyarázhatjuk, oktathatjuk is. Mindezt azzal a programmal, amely része minden újonnan vásárolt Mac eszköztárának.

Filters for Photos - Kreatív szűrők a fényképeinkhez
Az Apple a Photos / Fotók alkalmazás 2.0 változatával megnyitotta a lehetőséget a fejlesztők számára, hogy saját alkalmazásaik tudását vagy dedikált bővítményeket alkossanak. A Filters for Photos egy ilyen csomag, amelyet a sokféle fényképészeti szoftvert jegyző Macphun cég kínál ingyenesen a Mac felhasználók számára.

A bővítmény a System Preferences / Rendszerbeállítások program Extensions / Bővítmények felületén kapcsolható be, és ezt követően a Photos / Fotók alkalmazásban elérhetővé válik az Edit Photo / Fénykép szerkesztése felület alján lévő Extensions / Bővítmények pontban.

Ezt követően az ablak alján érjük el a különböző szűrőket. Ezek kiválasztásával azonnal alkalmazásra kerülnek a különböző effektusok, de a szerkesztő felületen lehetőségünk van finomhangolni a megjelenést.

A kiválasztott effektust az Apply majd a Save / Mentés gombbal tudjuk véglegesíteni.

Mint minden esetben, az így módosított kép bármikor visszaállítható az eredeti állapotára, az effektusokat metaadatként tárolja el a program.


Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
 Naptár létrehozása | • Képeslap alkotása | • Képes album szerkesztése
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: