A Photos / Fotók alkalmazás - mint minden média kezelő - erősen épít az úgynevezett metaadatokra. A metaadat szó jelentése „adat az adaton túl”, és esetünkben az adat maga a fénykép, a fájl, a rajta túlmutató adatok között pedig sokféle egyéb információ található a keletkezés körülményeiről, a felbontásról, a fényképet készítő eszközről, esetlegesen a kép helyszínéről.

Ritka az az eset, amikor egy kép csak maga a kép. Mindig van valamilyen plusz adat - legalább a kép készítésének időpontja -, amely alapján további adataink állnak rendelkezésre. De például metaadat az is, hogy a kép mit ábrázol, ha megállapítjuk róla, hogy kék ég vagy rajta, beltéri vagy kültéri. Ezek mind-mind olyan metaadatok, amelyek alapján később a képet csoportokba tudjuk illeszteni, amelyek alapján akár évekkel később is megtaláljuk, és amelyek alapján elkülönülnek egyes képektől, míg egy csoportba kerülnek másokkal.A metaadatoknak alapvetően három fajtája van: a hardver metaadat olyan információ, amely a képet készítő eszközre vonatkozó, nem módosítható adat. Ilyen információ például, hogy a fotót egy iPhone 7 Plus készítette, amelyen önműködő fehéregyensúly és fókusz állítás volt aktív, ƒ2.8-as fényerővel fotózott 1/1140-ed záridővel, ISO 20 érzékenységgel, JPEG formátumban. Ezek olyan adatok, amelyek kötöttek, a hardver által meghatározott információk.

Vannak olyan információk, amelyeket már a képet feldolgozó szoftver azonosít, mint például a fájlnév, az esetlegesen eltárolt helyszín, a dátum és idő, hogy van-e a képen arc. Ezt a kategóriát nevezzük szoftver metaadatnak. Ilyen információ továbbá a Photos / Fotók program felületén a képeken is megjelenő kiírás arra vonatkozóan, hogy a Depth Effect / Mélységélesség effektus használatban volt a fotó készítésekor, a fotó nagy dinamikatartományú (HDR), vagy hogy a képarány okán panorámaképről van-e szó. Ezeket már a szoftver azonosítja és jeleníti meg - a HDR és a Depth Effect folyamatosan látható is a program felületén a képekre írva, míg a panorámákat a program egy intelligens albumba gyűjti.

A metaadat legrugalmasabb és leginkább testre szabhatóbb fajtája a felhasználói metaadat, amely minden olyan további adatot tartalmaz, amelyet az első két felsorolás nem. A felhasználói metaadat olyan információ a képről, amelyet a felhasználó ad meg utólag saját kritériumai, esetlegesen szubjektív megítélése alapján. A fénykép elnevezése, leírása, értékelése, kedvencnek jelölése a kicsiny szívecskével, kulcsszavakkal ellátása, a rajta lévő arcok megjelölése és megnevezése - ezek mind-mind felhasználói metaadatok, amelyek alapján az idő elteltével is széles körű adatokat kapunk egy-egy fényképről, illetve amelyek révén újszerű gyűjtési lehetőségeink nyílnak a Photos / Fotók alkalmazás intelligens albumai jóvoltából.

Megjegyzés: Létezik többféle metaadat rögzítési megoldás, mint például az EXIF vagy az Aperture által is használt IPTC. Ezek átfedést jelentenek a metaadatok fajtái és egymás között is, és úgy tartalmaznak hardveres és szoftveres információkat, mint ahogyan felhasználó által utólag megadott infókat. Az EXIF adatokat gyakorta összemossák a hardver metaadattal, noha tartalmaz szoftveres metaadatokat is. Az IPTC főként felhasználói adatok eltárolását célozza, ezzel egészítve ki széles körű információkkal a fotókat.A Photos / Fotók alkalmazás felületén a kis i betűvel jelölt gombra kattintva tudjuk elérni az Info palettát. Ez részletes adatokat közöl a kép készítéséről, és ha GPS egységgel rendelkező készülékkel fotóztunk, akkor a kép helyét is eltárolja. Az iPhone modellek szerencsére ilyenek, így a világ legnépszerűbb digitális fényképezőgépe azt az alapvető információt is belementi a képbe, hogy az pontosan hol készült. Ennek köszönhetően el is helyezi a fotót a térképen.

Az Info ablak leolvasható adatai
Egyes metaadatok kötöttek a képek kapcsán, azokat leolvasni tudjuk, de nincsen lehetőségünk módosítani őket. Ilyen például a fájlnév, és alap esetben a dátum is. Mindkettőhöz hozzá tartozik, hogy ezek ugyan nem az Info ablakban, de módosíthatóak: a fájlnevet a Finder felületén tudjuk átírni, míg a dátum módosítására maga a Photos / Fotók program ad lehetőséget arra az eshetőségre, ha netán rosszul lett volna beállítva a fényképezőgép dátuma, és téves adatokat mentett a képbe.
A dátum helyesbítéséről egy külön cikkünk számol be…

Nem módosítható, csak olvasható adat ugyanakkor a fényképező modell azonosítója, a kép felbontása és mérete, a fehéregyensúly és az önműködő fókusz használata, az ISO érték, a fókusztávolság, a fényerő, a záridő és a fájlformátum. Ezeket egy külön szekcióban jeleníti meg az Info ablak.

Az Info ablak megadható és módosítható adatai
Természetesen egy sor olyan paraméter van, amellyel kiegészíthetjük a fényképhez kötődő metaadatokat, ezzel könnyebbé téve a későbbi kereshetőséget, illetve értékes információkat adva a fotóhoz, ha például megosztani szándékozzuk azt.

Az Add a Title / Cím hozzáadása felületre begépelhetünk egy frappáns rövid címet, amely alapján könnyen azonosítani tudjuk a képet. Hasonló felület a Description / Leírás, amelyre akár hosszabb adattartalmat is gépelhetünk.

Tipp: A Photos / Fotók program felületén több képet is kiválaszthatunk, és szerkeszthetünk. Több képnek is lehet ugyanaz a címe, amely praktikus például egy fotósorozat esetén. Ehhez egyszerűen ki kell választanunk több képet a program felületén, és az Info palettát megnyitni. A cím szerkesztésére ekkor is lehetőségünk van, noha ilyenkor természetesen egy egyszerűbb felületet látunk, amely csak a képek közös adatait jeleníti meg.

A Photos / Fotók alkalmazás épít a kulcsszavak használatára, amelyekből gyakorlatilag akármennyit létrehozhatunk, és amelyek alapján később könnyedén tudjuk összeállítani képek egy gyűjteményét. A kulcsszavakat egyszerűen szóközzel elválasztva van lehetőségünk beírni, és a Photos / Fotók tárolja az adatot későbbi felhasználási célra - ha egy kulcsszót létrehoztunk, később elegendő elkezdeni begépelni, és a program rögtön felajánlja a teljes szót.

Megjegyzés: A kulcsszavak kezelését és az általuk való keresést és okos albumok szervezését egy különálló írás taglalja. Az Info paletta kapcsán elegendő tudnunk arról, hogy szabadon hozzáadhatjuk a képekhez ezeket az egyszavas információ darabkákat abból a célból, hogy többlet adattal láthassuk el az adott fényképeinket.A fényképekkel kapcsolatosan az egyik legizgalmasabb terület az arcok felismerése: a Photos / Fotók alkalmazás képes arra, hogy a fényképeket elemezve megtalálja az arcokat. Ezeket a legelején el kell neveznünk, és később az elemzések folytán már könnyedén megtalálhatóvá válnak az arcok a fényképeken, és a program maga ajánlja fel, hogy hozzáadjuk-e az adott fényképhez a korábbi arcra vonatkozó információt.

Az Info palettán az Add Faces / Arcok hozzáadása felülere kattintva tudunk megjelölni egy-egy arcot a képen.

Amennyiben még nem volt sosem megadva archoz kapcsolódó név, vagy egy ismeretlen arcot fedez fel a program, akkor az arcképet övező kör alakú keret alatt az unnamed / névtelen felirat jelenik meg. A Photos / Fotók igen jól azonosítja az arcokat, nem csak megtalálja őket, de a korábbi Apple alkalmazásoknál sokkal hatékonyabban képes felismerni ugyanazt az arcot féloldalról, mosolyogva, lefelé hajolva, stb.

Az arc kiválasztását követően lehetőségünk van elnevezni - ehhez először a Contacts / Kontaktok (címtár) alkalmazásból veszi kölcsön a nevet a Photos / Fotók, de nyilván nem feltétlenül szeretnénk családnévvel együtt megjelölni egy ismerősünket, hiszen a keresztnevéből is tudjuk, hogy kiről van szó. Ennek megfelelően átírhatjuk az önműködően kiegészített arc azonosítást a keresztnévre, és ezt követően az adott archoz a megadott keresztnév társul, plusz kereshetőséget kínálva a program képei közt.

Az arcképek azonosításáról, keresési alapjairól és lehetőségeiről egy különálló, részletesebb írás számol be…

Végül pedig megadhatjuk egy fényképhez kapcsolódóan annak pontos helyét, amennyiben a fényképezőgép ezt az adatot nem rögzítette volna.

Az iPhone alapú fényképezés roppant kényelmes. A készülék mindig nálunk van, és nem csak remek képeket készít, de sok-sok hasznos metaadat is bekerül a fényképbe, így például a készítés pontos helye. Az iPhone GPS képességgel rendelkezik, amely alapján megtalálja a pontos helyszínünket. (Illetve GLONASS képességgel, ha éppen Oroszországban készítünk fotókat.)

A helyszínt az Info paletta alján egy kicsiny térkép mutatja, amely azonban nagyítható, pontosítható és a programban egy képet kiválasztva további képek megjelenítésének alapja is lehet a Places / Helyszínek felület jóvoltából. Ez a felület akkor jelenik meg, ha egy kép meg van nyitva, és felfelé görgetünk. Ekkor az esetleges arcképek alatt a helyszín is megjelenik, hogy hozzáférjünk az adott helyszínen vagy annak közelében készült képekhez.

Természetesen sokféle olyan digitális fényképezőgép van a piacon, amely egyáltalán nem tárolja el a kép helyét. Ez némileg kiábrándító, hiszen a fényképezőgépek gyártói kimondottan lusták ezen a téren. Amikor az Aperture fotós alkalmazás 2006-ben elkezdte a helyszínek megjelenítését támogatni, azt lehetett gondolni, hogy 1-2 éven belül minden fényképezőgépben lesz helymeghatározási képesség, és még ma is ott tartunk, hogy a legtöbb fényképezőben nincsen ilyen tudás, amelyikben van, azok egy része is csak WiFi alapú helymeghatározást támogat, amely mondjuk a Pilis völgyeiben járva nem annyira nyújt érdemi támpontokat. Ezen fényképezőgépek számára utólagosan kell megadni a fotók pontos vagy hozzávetőleges helyét, amelyhez a Photos / Fotók alkalmazás a Maps / Térképek program tudását használja fel.
A Maps / Térképek alkalmazásról bővebben…

A Photos / Fotók intelligens képelemzése
A legmélyebb metaadat az, amelyet maguk a képpontok írnak le: maga a kép tartalma, amely sokat elmond a képről anélkül, hogy szavakat írnánk hozzá kommentárként.

A Photos / Fotók az első olyan Apple alkalmazás, amely intelligensen „megnézi” a képeket, és sok esetben tudja, hogy mi van a fotón.

Van úgy, hogy emlékszünk egy bizonyos napfelkeltés képre, de amikor keressük nem tudjuk pontosan, hogy melyik eseményben kell keresnünk. Előfordul, hogy megmutatnánk egy képet egy látványos hídról, de hiába keressük Kunszentmártonon, valójában Békésszentandráson fényképeztük… 

A Photos / Fotók alkalmazásunk megoldja a problémát, mert képes bizonyos kategóriák alapján elemezni a képek tartalmát, és e tartalmak szerint sokkal könnyebb keresést tesz lehetővé, mint bármilyen eddigi képkezelő alkalmazásunk. A program intelligens képessége igényel némi angol tudást - a funkció nem működik magyar szavakkal. Ha azonban a fenti képlet alapján egy hidat keresünk, és elkezdjük begépelni, hogy „Bridge”, akkor bizony az összes olyan fényképünkből megjelenik egy válogatás, amely hidat tartalmaz. Az elemzés persze tévedhet - mint az illusztráción is látszik, az M4 metró Fővám téri gyönyörű állomásának beton gerendáit éppúgy hídnak véli a program, mint a Várkert oszlopsorának összekötését.Nehéz lenne megmondani, hogy a Photos / Fotók elemzéseként pontosan hányféle kategória szerint vizsgálja a képeinket, de az tény, hogy eltárolja azt a metaadatot, hogy körülbelül mi van a fotón. Az Apple hivatalos fejlesztői tájékoztatása szerint a program 4432 különböző objektum jelenlétét vizsgálja meg villámgyorsan a képeken, amelyek alapján a kategóriákba illeszti a fotókat. Emellett hétféle arckifejezést is vizsgál, amely alapján tudja azt is, hogy egy képen mosolyognak vagy csüggednek az emberek.

Érdemes lehet a keresőmezőbe kezdőbetűket begépelni, és máris láthatjuk, hogy szinte minden betűnél jópár opciót felajánl a program. Úgy találunk vízre és szőlőskertre találatokat, mint az égboltra és a vasútállomásra, a ruházatra vagy a fagylaltra. Ha gyermekünk barátainak képeit szeretnénk egy helyen látni például egy családi hétvége képeinek gyors prezentálására, az i betű gépelésével az Infant szót leljük meg, és az összes olyan fotót, amelyen gyermek szerepel.A Photos / Fotók alkalmazás tehát magán a fájlon kívül elképesztő mennyiségű további adatot gyűjt be, illetve lehetővé teszi a személyes adatokkal, megjegyzésekkel való ellátását is a képeknek. A program segítségével a téma ismerete alapján néhány pillanat alatt megtaláljuk a keresett fotót akkor is, ha óriási gyűjteményt szedtünk össze az elmúlt években.

Megjegyzés: A Photos / Fotók alkalmazás előnye több rivális gyártó termékeivel, például Windows operációs rendszerre elérhető megoldásokkal szemben, hogy nem tölti fel egy szerverre a képeket elemzésre, hanem mindent helyben végez el, így a képeink nem jutnak idegenekhez, a saját Mac gépünk processzora birkózik meg a képek elemzésével.

Kedvenc képeink
Végül pedig lehetőségünk van a legszubjektívebb módon kiemelni egy-egy képet a többi közül: a Touch Bar felületen vagy a Photos / Fotók alkalmazás tetején lévő szívecske gomb segítségével kedvencnek jelölhetünk egy fotót, amely ezáltal bekerül a Favorites / Kedvencek gyűjteménybe, ahol rendkívül gyorsan hozzáférhetünk.


Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
 Naptár létrehozása | • Képeslap alkotása | • Képes album szerkesztése
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: