A digitális fényképezés világában gyakorta hangzik el a RAW kifejezés, ez a cikk pedig bemutatni hivatott, hogy mi is ez a formátum, miben különbözik más formátumoktól, mik az előnyei és milyen lehetőségeket nyit meg a kreatív hobbifotósok és a profik számára.

A raw szó annyit jelent, hogy nyers, feldolgozatlan, amely a fényképezés világában arra utal, hogy a RAW formátumú képeket a digitális fényképezőgép minimálisan dolgozza fel, és nem alakítja meghatározott szín tereket leíró, tömörített formátummá. A digitális képrögzítő eszközök ugyanis rendelkeznek valamilyen karakterisztikával, amelyet a rögzített kép utólagos szoftveres feldolgozásával érnek el. A RAW formátumban rögzítés esetén ez elmarad. Ennek az az előnye, hogy a képeken olyan módosításokat, javításokat lehet eszközölni, amelyek a legjobb eredményt érhetik el, hiszen a fénykép nyers állapotában mintha a fotó készítésének körülményeit változtatnánk. (A RAW képeket emiatt szokás digitális negatívnak is nevezni, amely azonban nem pontos megjelölés, inkább csak arra utal, hogy a kép még nincsen kidolgozva - ahogyan az analóg világ a véglegesítést nevezi.)

A digitális fényképezés hihetetlen népszerűsége révén a digitális fényképezőgépek ára folyamatosan csökkent, és az ezredforduló körül még megfizethetetlen digitális tükörreflexes (dSLR; digital single-lens reflex) fényképezőgépek ára is kedvező szintre mérséklődött, miközben a minőségük és képességeik folyamatosan fejlődtek, javultak.

A digitális fényképezőgépek kezdetben kizárólag tömörített JPEG formátumban rögzítettek (.jpg, .jpeg), illetve a jobb modelleknél megjelent a TIFF formátum, amely tömörítetlen, ebből kifolyólag a mérete is nagyobb. A kétezres évek közepén kezdtek elterjedni azok a fényképezőgépek, amelyek támogatni kezdték az új, tömörítetlen, és a fényképező szoftverei által érintetlen RAW formátumot, amely teljes mértékű felhasználói szabadságot biztosít. Az Apple fotószoftvere, a macOS és iOS rendszerek alatt egyaránt elérhető Photos / Fotók széles körű támogatást nyújt a RAW formátumhoz.A RAW formátum előnye a JPEG formátummal szemben, hogy teljes mértékű szerkesztést tesz lehetővé a fényképpel kapcsolatban, hiszen nem történik meg a JPEG formátumra jellemző tömörítés, amely a rögzített színkép adattartalmát csökkenti, ezáltal elérve a kisebb fájl méretet nagyjából azonos minőségben. Ez azt is jelenti, hogy a RAW formátum általában lényegesen nagyobb méretű, mint a JPEG (általában a TIFF formátumú képeknél is nagyobb).

A profi fotósok körében igencsak kedvelt RAW formátum emiatt felveti a nagyobb tárhely igényét is, hiszen ha sok képpel dolgozunk, annak számottevő mérete is keletkezik. A RAW több utómunkát is igényel, hiszen egy RAW fájl önmagában nem publikálható: nem tudjuk nyomtatni, nem lehet weben publikálni, vagyis a feldolgozását követően konvertálnunk kell egy hagyományos, színkódolt formátumba, mint a TIFF (ennek szintén igen nagy a mérete), a PNG vagy a JPEG (utóbbi tömörített formátum, ezáltal a mérete ideálisan kicsi).

A RAW formátumnak nem csak előnyei, hanem bizonyos hátrányai is vannak. Ilyen például, hogy mivel fényképezőgép specifikus, így egy-egy új modell megjelenésekor akár hónapokat kell várni, hogy a Mac képes legyen megnyitni. Az Apple hagyományosan 2 havonta frissíti a RAW támogatását úgynevezett Digital Camera RAW Compatibility Update formájában.

A RAW használata esetén fontos, hogy a számítógép kijelzője, illetve a feldolgozó szoftverünk színprofilja megfelelően legyen beállítva. A szoftver szükségszerűen végrehajt egy színkezelést, saját színkarakterisztikáját húzza rá a képre, amely nem mindig tetszik. A jól kalibrált szoftveres háttér azonban kiváló végeredményekhez segít hozzá.
A System Preferences / Rendszerbeállítások Displays / Kijelzők panele a kalibrálási opciókkal…
A színkezelésről bővebb cikkünk számol be…
A ColorSync témakör kis színelmélettel…

iPhone - Kezünkben a piac egyik legkiválóbb RAW fényképezőgépe
Az iPhone készülékek az évek alatt egyik leglátványosabban fejlesztett komponense a digitális fényképezőgép volt. Az Apple az iOS 10 rendszerben tette lehetővé, hogy ne csak a klasszikus tömörített és szoftveresen kezelt JPEG formátumban, hanem a hardver saját nyers formátumában is tudjunk képeket rögzíteni.

Az iPhone modellek hátoldali, iSight márkanévvel is illetett kamerái képesek arra, hogy a maguk 12 megapixeles, 4032 x 3024 képpontban rögzítő kameráival RAW formátumban fényképezzenek. A legújabb készülékek immáron 48 megapixeles képek készítésére is alkalmasak.

Az így elkészült RAW nyersképet akár az iOS eszközön futó Photos / Fotók alkalmazásban, akár több külső fejlesztő alkalmazásában, akár a Mac-re áttöltve feldolgozhatjuk.
Az iOS által támogatott, RAW formátum rögzítésére alkalmas eszközök…

Szoftverek
Az Apple a Photos / Fotók nevű alkalmazását kínálja a RAW formátum megjelenítésére a macOS és az iOS felhasználóknak.

További bővebb eszköztárat kínál az Adobe Photoshop és Adobe Lightroom szoftver, amelyek külön megvásárolható alkalmazások a Mac felhasználók számára.

Megosztás
A RAW fényképeink megosztása nehézkes, csak azok részére van erre lehetőség, akik rendelkeznek RAW formátumot olvasó programmal. (Ez minden Mac-en adott.) Akadály azonban a nagy méret. Ezen felül a RAW formátum internetre sem publikálható, hiszen csak kevés böngész tudja olvasni a formátumot, és a méret itt is problémát jelent. Az internetes megosztásra a legideálisabb formátum a PNG vagy a JPEG, utóbbit minden böngésző képes megfelelően kezelni, és a mérete is elég kicsi ahhoz, hogy közzé tudjuk tenni.

Az Apple szoftverei képesek bejelentkezni és képet feltölteni olyan weblapokra, mint a Flickr képmegosztó, ahol profi és hobbifotósok osztják meg egymással a képeiket, és véleményezik azokat.

A RAW formátum a kiváló szerkesztési opciói ellenére nem kínál nagyobb nyomtatási méreteket, hiszen a fájlméret nincsen közvetlen összefüggésben a kép méretét meghatározó felbontásával. Ebben a táblázatban látható, hogy mely képméret milyen maximális méretű nyomatnál kínál kielégítő minőséget:

 4 megapixel :: 20 x 25 cm
 5 megapixel :: 23 x 30,5 cm
 6 megapixel :: 28 x 36 cm
 8 megapixel :: 30,5 x 41 cm
10 megapixel :: 41 x 51 cm
12 megapixel :: 46 x 61 cm

(Megapixel = millió képpont; arra utal, hogy a digitális fényképezőgép egy fotót hány darab képponttal ír le. A nagyobb szám nagyobb méretű képet jelent. A minőséggel ez a számérték általában nincsen összefüggéssel, csak a kép méretével.)

A RAW formátum alapvetően a profi fényképészek számára bír kiemelkedő jelentőséggel, de a digitális tükörreflexes gépek árának csökkenése és a profi szerkesztő programok használatának egyszerűsödése és lehetőségeinek bővülése révén a kísérletező kedvű hobbi fényképészek számára is izgalmas terület lehet.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2010. április 4. Forrás: Apple Sales Training
Frissítve: 2016. július 4.; 2022. november 19.

  

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: