A szakmai élet során nem ritka, hogy valamilyen eseményről emléklapot, oklevelet, elismerést szeretnénk kiállítani a résztvevőknek. Egy tanár részéről gyakori igény lehet, hogy kiemelkedő diákok számára azonos formátumú, de egyedi névvel ellátott iratot adjon ki. Vannak bizonyos szakmai tanfolyamok is, amelyek végén szokás adni valamilyen bizonyítványt arról, hogy az adott személy részt vett a képzésen.A Pages természetesen ennek megfelelő sablonnal is rendelkezik, a Mail Merge / Körlevél funkció pedig a nevétől teljesen eltérő célra is alkalmas, mégpedig hogy minden érintett nevét betöltse egy azokat listázó táblázatból vagy akár egy web alapú, a Contacts / Kontaktok alkalmazásba szinkronizált címtárból. Új dokumentum létrehozásakor a Certificates / Tanúsítványok kategóriából kell választanunk, amelyben háromféle stílus található: Technical Certificate / Műszaki tanúsítvány, Classic Certificate / Klasszikus tanúsítvány és Kids Certificate / Tanúsítvány gyerekeknek.

Az illusztráció a középső, klasszikus megjelenést alkalmazza.Ennek angol nyelvű helyfoglaló szövegeit egyszerűen az igényeinkre tudjuk szabni, illetve akár plusz szövegdoboz hozzáadásával módosítani, bővíteni is lehet. A betűtípust is tudjuk módosítani, ha az Apple által választott Snell Roundhand túlzottan díszesnek bizonyulna. A névhez azonban nem kell nyúlnunk.

Miután minden szövegdobozt lokalizáltunk, illetve átírtunk a megfelelő tartalomra, következik a Pages varázslata, vagyis a címsoron lévő, extrákat tartalmazó, három ponttal jelölt menü Mail Merge / Körlevél parancsa.

Innen behívhatunk a Contacts / Kontaktok alkalmazásban lévő listát, vagy táblázatot például a Numbers programból. Ezekhez mindössze az adatok ilyen jellegű előzetes gyűjtése szükséges, vagyis például egy képzésre jelentkezőkről legyen egy Numbers táblázat, vagy akár egy céges fiókon egy olyan címtár lista, amely az adott esemény résztvevőit gyűjti össze. A Numbers táblázatba ebben az esetben nem kell cím és más adat, de ha van, az sem gond, hiszen megadhatjuk, hogy melyik oszlopot olvassa be a Pages, így ha nagyon részletesen begyűjtöttük a nevet, címet, telefonszámot, email címet és más adatokat, akkor is be tudja olvasni a Pages a nevet, és nem kavarja össze, hogy a táblázatban más oszlopok is találhatóak más-más adatokkal.

A megfelelő névtárforrás megadását követően a Merge / Egyesítés gombra kell bökni, amely néhány másodperc alatt lezajlik, és a Pages létrehoz egy új fájlt, amelyre fel is ajánlja az átváltást. Az új fájl tartalmazza az összes névhez tartozó dokumentumot, amelyet már küldhetünk is a nyomtatóba, vagy természetesen megoszthatunk számos formában, és például egy másik helyen is elvégezhetjük a nyomtatást a szerkesztést követően. Mivel az efféle tanúsítványok, elismerések, oklevelek általában A4 méretűek, a nyomtató számára sem okozunk kihívást.©2011. MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2011. 07. 03-05.
Frissítve: 2016. május 3.; 2023. január 24. (iPadOS 16)