A számítógépekkel kapcsolatos lehető legrosszabb élmény, amikor értékes, esetleg nélkülözhetetlen adatokat tartalmazó adathordozó váratlanul elérhetetlenné válik. A lemezek többféle hibát képesek produkálni: vagy egyszerűen elhalnak, vagy hardveres eredetből kifolyólag a látszólag normális működés ellenére elérhetetlenné válnak, nem tudjuk őket felcsatolni, még ha látja is őket a rendszer, és sem a Disk Utility / Lemezkezelő, sem pedig a DiskWarrior nem tud mit kezdeni a hibával. Ez a rémálomba illő esemény általában teljesen váratlanul üt be, de hagyományosan olyankor, amikor véletlenül 3 napig nem készítettünk biztonsági mentést, vagy a visszaállításnál a Time Machine hibát ír ki.Kifejezetten ilyen szituációkra alkotta meg a Prosoft Engineering, Inc. zseniális szoftverét, a Data Rescue-t, amely univerzális alkalmazás, így PowerPC és Intel alapon egyaránt kiválóan működik. Az alapvető ingyenes programmal is el tudjuk végezni a legégetőbb műveleteket, de a fizetős termékkel, amely 99 dollárba kerül, sokoldalúbban dolgozhatunk, mentési képeket tudunk tárolni, hogy akkor folytassuk az adatok másolását, ha beszereztünk egy új adathordozót, amelyre az adatmennyiség elfér. Nem megyünk sokra azzal, ha egy program megmutatja a haldokló 8 TB-os lemezünk tartalmát, de a MacBook Pro 512 GB-os tárhelyére nem lehet lemteni azt.

A Data Rescue egyébként kiválóan tud letörölt fényképező memóriakártyákról is képeket visszamenteni, és a haldokló lemezek mellett képes visszahozni véletlenül letörölt anyagokat is bármely meghajtóról. Célszerű neki mindenképpen két partíció, hogy az egyikről menteni, a másikra pedig írni tudjon. (Ez természetesen úgy is működik, hogy egy külső lemezről a rendszerlemezre dolgozik a program.)Megjegyzés: A szilárdtest meghajtók hardveresen végeznek törlést annak érdekében, hogy teljesítményüket fenntartsák. Az SSD-k esetén a letörölt anyagok többnyire nem nyerhetők vissza, csak akkor, ha a lehető leggyorsabban elkezdjük a mentést a nem módosított tárhelyről. Sok esetben azonban csak a fájlneveket tudjuk visszaállítani, de azok tartalmát már nem.

A Data Rescue négyféle funkciót kínál: a Quick Scan villámgyorsan átnézi a törölt vagy sérült lemezt, és ad egy listát a legjobban látható tartalmakról. A Deep Scan többszörösen fésül át minden byte-ot, és az eltérő időben törölt anyagokat is megjeleníti. A Deleted File Scan kimondottan a törölt anyagokra koncentrál, amely praktikus például memóriakártyák esetén. A Clone funkció egy az egyben lemásolja a hibás lemezt, hogy hardverhiba esetén többé ne a rossz lemezt terheljük, hanem az adatokat biztos helyre mentve próbáljuk meg a jó lemezről a helyreállításukat.A fájlokat a Data Rescue a korábban megadott (working volume) meghajtóra helyezi, és a hibás lemez nevével látja el a mappát, amelyben az átmentett adatokat elrakja.

A Data Rescue igen kiforrott célszoftver, és bár kissé húzós az ára, valóban lehet rá számítani egy kellemetlen szituációban, amikor a legértékesebb adataink vannak veszélyben.© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2007. április 9.
Frissítve: 2016. június 29.; 2021. június 15.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: