Az Apple a macOS Lion rendszerben mutatta be a felhasználói fiókok egyszerűsítését célzó rendszerbeállítási paneljét, a Mail, Contacts & Calendars / Mail, kontaktok és naptárak nevűt, amelyet a macOS Mavericks rendszerben ésszerűsítve Internet Accounts / Internetes fiókok névvel illet. Az egységesített panel révén elég egyetlen helyen beállítani egy fiókot, és az összes, ahhoz hozzáférni képes program elérheti a beállításokat.

Megjegyzés: A cupertino-i fejlesztők már korábban is törekedtek arra, hogy egy-egy beállítást más program is elérhessen: a már megszűnt MobileMe például konfigurálta a Mail, Address Book és iCal alkalmazásainkat is. (Ezek a macOS Mountain Lion óta Mail, Contacts / Kontaktok, Calendar / Naptár.)

A macOS rendszer újabb változataiban az Apple még nagyobb hangsúlyt fektetett az alapvető alkalmazásokhoz tartozó kontók egységes helyen való beállításához, és bár a régi Mac felhasználók, akik csak frissítik a rendszerüket, élhetnek anélkül, hogy a System Preferences / Rendszerbeállítások program Internet Accounts / Internetes fiókok felületéhez valaha is hozzá kívánnának férni, az új felhasználók számára igen hasznos lehetőségeket gyűjtött ide a cég. Egyúttal az iCloud egyes szolgáltatásainak ki- és bekapcsolása is könnyedén végrehajtható ezen a felületen.A panel felépítése kiváló példája a macOS áttekinthető felületének: bal oldalon listában találhatók az egyes kontók, alatta a plusz jel, amellyel új kontót adhatunk a rendszerhez, és a mínusz, amellyel eltávolíthatunk, jobb oldalon pedig az éppen kiválasztott kontó leírása, illetve ha több szolgáltatás is elérhető - például iCloud vagy macOS Server fiók esetén -, az egyes szolgáltatások aktiválásának és deaktiválásának lehetősége található meg. (Az iCloud esetén a paraméterek alatt a szabad tárhely mennyiséget is mutatja a rendszer.)

Ha már régóta aktív Mac felhasználók vagyunk, akkor ezen a felületen az összes kontónk megtalálható: a Mail programban beállított összes postafiók, a Contacts / Kontaktok (korábbi Address Book) alkalmazásban hozzáadott címtár szerverek elérései, illetve a Calendar / Naptár alkalmazásban (korábbi iCal) lévő naptár szolgáltatások (macOS Server, Google). Itt szerepel az esetlegesen levelezésre nem használt, de az iChat program utódjában, a Messages / Üzenetek alkalmazásban megtalálható kontónk is. (Az Apple logikája az iCloud megjelenése óta az, hogy egy kontót használjunk az összes célra, tehát aki új felhasználó, annak célszerű az iCloudra építenie internetes kommunikációs tevékenységét és szinkron igényeit.)

Új kontót a plusz jelre kattintva tudunk hozzáadni a rendszerhez az ablak bal alsó sarkában. Ekkor jobb oldalon egy olyan felület jelenik meg, amelyen különféle elterjedt szolgáltatók, közösségi oldalak, videómegosztók találhatók - ezeket mind-mind kezelni képes a System Preferences / Rendszerbeállítások program.

iCloud kontó
Az iCloud esetén egy Apple ID megadása szükséges, amellyel rendelkezünk, ha már vásároltunk az iTunes-ból valamilyen tartalmat, akár egy iOS alkalmazást. Természetesen lehetőség van másik kontót is létrehozni, de ez nem praktikus, mivel a több kontó használata egyrészt a jelszavak elfelejtését eredményezheti, másrészt többféle tartalom különböző kontókkal vásárlása esetén az iTunes Store kényelmetlenné, nehézkessé válik - gépváltáskor minden kontóval ki kell jelentkezni, az új gépen be, stb.

Az Apple ID létrehozására és használatának jelentőségéről ez a cikkünk számol be nagyobb részletességgel:
../appleid/

Az iCloud belépést követően lehetőségünk van a levelezésen (Mail), a címtárunkon (Contacts / Kontaktok - magyarul kapcsolatok), naptárainkon és emlékeztetőnkön (Calendars and reminders / Naptárak és emlékeztetők) kívül a jegyzeteknek (Notes / Jegyzetek), a Safari egyes tartalmainak, a támogatott programok dokumentumainak (iWork, Preview, TextEdit) szinkronozálását aktiválni, bekapcsolni a fényképadatfolyam (Photo Stream / Fotóadatfolyam), az otthoni asztali géphez való hozzáférés (Back to My Mac / Vissza a Mac gépemhez), és az elvesztett Mac internet alapú keresését segítő Find My Mac / Mac keresése szolgáltatásokat.
A System Preferences iCloud panel tartalmáról, az iCloud funkcióiról egy külön cikkünk részletesebben számol be…A levelezés esetén az Apple Mail programja kerül beállításra, így ha másféle levelezőt használunk, arra nincsen hatással az itteni beállítás. A címtárunk esetén a Contacts / Kontaktok (korábbi Address Book) alkalmazásunk tartalmai kerülnek szinkronizálásra az iCloud, és az ahhoz esetlegesen hozzáférő egyéb eszközök - iPhone, iPod touch, iPad, másik Mac - között. Ugyanez a helyzet a naptárakkal és emlékeztetőkkel: a naptárakat a Calendar / Naptár, az emlékeztetőket pedig a macOS Mountain Lionban külön szervezett Reminders / Emlékeztetők alkalmazásból szinkronizálja a rendszer az iCloudra. A jegyzetek szinkronizálása során az eszközeinken létrehozott feljegyzések és a Mac-en korábban a Mailben jelen lévő, immáron szintén külön alkalmazásba szervezett Notes programmal alkotott rövid szöveges tartalmak kerülnek szinkronizálásra az eszközeink közt.

Bővebb említést érdemes a Safari, amely immáron nem csak a könyvjelzőket képes összehangolni a különféle eszközökön, hanem akár a megnyitott oldalakat is képes továbbadni más eszközökre: ha például a MacBook Airen dolgozunk hazafelé utazás közben, majd otthon bekapcsoljuk az iMac-et, akkor ezen szolgáltatás révén az iMac megnyitja azokat a weblapokat külön címkék alá gyűjtve, amelyek a MacBook Airen a lecsukás előtt nyitva voltak - e szolgáltatás természetesen internet kapcsolat mellett működik, de a Safari használata döntően internet kapcsolat mellett fordul elő.

A Photo Stream / Fotóadatfolyam szolgáltatás használatát külön cikkünk mutatja be:
../aperturephotostream/

A macOS Mountain Lion rendszertől kezdődően a Mac szembetűnő újdonsága a Documents & Data / Dokumentumok és adatok opció. Ez az egyébként hasznosnak is tekinthető szolgáltatás felelős azért az irritáló jelenségért, hogy a macOS több programja a megnyitáskor a felhasználó arcába dob egy iCloud ablakot, és mentésnél - figyelmen kívül hagyva az eredeti irat helyét, az előző mentés helyét, az internet kapcsolat meglétét, illetve a mentési ablakunk nézet beállításait - a rendszer erőszakosan az iCloud mentést erőlteti.

Az iCloud Documents & Data / Dokumentumok és adatok szolgáltatása egy olyan megoldás, amely az évek alatt bizonyára nagyon sokat fog változni. A megoldás ígéretes, hiszen létrehozott dokumentumaink a támogatott programokból a felhőbe kerülnek, és internet kapcsolat mellett bármikor elérhetjük őket bármely eszközről: ha például Pages-ben létrehozunk egy dokumentumot, és egy villamoson ülve eszünkbe jut valami jó gondolat, amit hozzá kellene írni, akkor elég csak előkapni az iPhone-t, elindítani rajta a Pages programot, és beleírni. Mikor legközelebb felnyitjuk a Mac-et, már a módosított dokumentummal dolgozhatunk tovább. A szolgáltatás tehát a maga nemében zseniális. Rugalmatlansága ugyanakkor, hogy egyes dokumentumokat csak az adott programmal érhetünk el: ha például az adott Pages dokumentumot a Mailben levelezés közben csatolmányként kívánjuk elküldeni, mindenképpen meg kell nyitni hozzá a Pages-t, hogy egyáltalán hozzáférjünk. Az iCloud dokumentumok mentése természetesen nem igényel folyamatos internet kapcsolatot, mivel a macOS Lion óta láthatatlan Library / Könyvtár mappában találhatóak meg programonként külön válogatva.Az iCloud alapú mentést és szinkronizálást csak azon fejlesztők építhetik be a programjukba, akik a Mac App Store-ban forgalmazzák a terméküket, tehát olyan programok esetén ez a szolgáltatás nem fog megjelenni, amelyet dobozból telepítettünk. A szolgáltatás némi visszássága, hogy az iCloud tárhely 5 GB, tehát az alapértelmezetté tett mentés nyomán hamar betelhet, főleg ha médiában gazdag dokumentumot hozunk létre.

Sajnos ha a Documents & Data / Dokumentumok és adatok szolgáltatás aktiválva van a System Preferences / Rendszerbeállítások Internet Accounts / Internetes fiókok felületén, akkor minden esetben az iCloud ablakot dobják be az induló alkalmazások (TextEdit, Preview, Pages, Numbers, Keynote), de ami még kellemetlenebb, hogy ha eddig lenyitva használtuk a mentési ablakot, hogy ne csak a fájlnevet és a rendszer által ajánlott gyakori mentési célpontok felnyíló menüjét lássuk, hanem a teljes fájlrendszerhez hozzáférjünk, akkor minden mentésnél összecsukódik a mentési ablak, és az iCloud lesz a kiválasztott mentési célpont. Ez különösen zavaró, ha csak alkalmanként szeretnénk élni a szinkron lehetőségével, és többnyire a Mac-re dolgoznánk.A klasszikus mentési ablakunkat csak úgy nyerhetjük vissza, ha kikapcsoljuk a dokumentumok és adatok szinkronizálását, tehát az Apple egyelőre eléggé félkész megoldást kínál azzal, hogy vagy minden alkalommal mérgelődünk, ha egy dokumentumot elmentünk, vagy egyáltalán nem használjuk ezt az egyébként remek szolgáltatást.

A Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre szolgáltatás révén nincsen szükségünk bonyolult hálózati beállításokra, ha el kívánjuk érni az otthoni asztali Mac gépünket távolról, és hozzáférni a rajta található adatokhoz. A gép akár alhat is - mindösszesen aktiválni kell, hogy hálózati hozzáférésre felébredjen. A szolgáltatás révén nem kell bonyolult port beállításokat végrehajtani, elegendő csupán az Apple ID-t használni, és távolról máris átjutunk akár az AirPort bázisunk hálózatán is.
A Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre szolgáltatásról külön cikkünk számol be…

(A dolog technika megoldása egyébként tartalmaz érdekességeket a megszállottaknak, mert a Mac alvás közben is képes fenntartani a WiFi kapcsolatot egy macOS 10.6 "Snow Leopard" rendszerben bevezetett DarkWake szolgáltatás révén, amely az új gépeken elérhető Power Nap képességnek is alapja. Ezt megelőzően csak Ethernet kábelen keresztül volt képes felébredni a Mac hálózati hozzáférésre.)

A Find My Mac / Mac keresése szolgáltatás révén a munkahelyen vagy kávézóban hagyott Mac-en van mód megtalálni. Ritka esetekben lopott Mac gépek megkeresésénél is segítséget nyújt, de sajnos csak internet alapú keresést tesz lehetővé, tehát a Mac-nek kapcsolódni kell az internetre, és körülbelül meg tudjuk határozni a helyét. (Ellentmondásos, hogy az Apple a Mac lopásokat nem akadályozza azzal, hogy például mindegyik Mac-be GPS modult épít, pedig napjainkban ezek már igen apró, az iPhone és iPad készülékekben is elférő egységek.)
Eszközeink keresésének lehetőségeiről egy külön cikkünk számol be…

Microsoft Exchange
Az új kontók hozzáadása listán a második helyen található a Microsoft Exchange, amelyet nevezhetünk akár a nagyvállalati környezetek alapértelmezett adat szinkronizáló és levelező megoldásának is. A Microsoft Exchange Server képes távolról elérhető levelezési, naptár, címtár és emlékeztető szolgáltatásokat biztosítani a Mac és az iOS eszközeink részére.

A Microsoft Exchange beállítása előtt néhány fontos információra szükségünk lesz:
• A cég Client Access Server (CAS) pontos és teljes domain elérése
• Az adminisztrátor által biztosított Exchange felhasználó név
• Az adminisztrátor által biztosított Exchange felhasználói jelszó

A Microsoft Exchange beállítása egyszerűbben megy, ha a cég használja az Exchange Autodiscover funkciót, amelyet a Mac támogat. Egyéb esetben manuálisan kell megadnunk minden adatot és beállítást - a támogatott szolgáltatások aktiválása, stb.

A Microsoft Exchange Server-hez való csatlakozás alapfeltétele, hogy a 443-as port nyitva legyen, és a szerveren az Exchange Web Services (EWS) aktív legyen. Ezek meglétéről a rendszergazda tud felvilágosítást adni.

Egyéb kontók beállításai
A System Preferences / Rendszerbeállítások program Internet Accounts / Internetes fiókok panelje ezen kívül alapból támogatást ad a Facebook (2012. őszétől), a Gmail, a Yahoo!, az Aol, a Twitter, a vimeo és a flickr oldalak felvételéhez. Ezek azért hasznosak, mert több programból is tudunk például a vimeo portálra videót feltölteni, és így nem kell minden programban külön belépni, hanem a rendszer kezeli a belépést. A kontóink megadásának jelentősége van a macOS Mountain Lion rendszerben sokfelé megjelenő Share / Megosztás gombok kapcsán is, mert ezen menükből úgy tudunk rögtön megosztani, ha a System Preferences / Rendszerbeállítások programban előzetesen megadtuk a kontó információkat.

A legalsó parancs az Add Other Account… / Másik fiók hozzáadása…, amely révén nem ezeknél a szolgáltatóknál lévő kontót adhatunk a rendszerhez - ez lehet kevésbé elterjedt levelező rendszer, csak Messages / Üzenetek programban használatos AIM kontó, de itt kell az macOS Server kontókat is hozzáadni a rendszerhez. Az macOS Server kontók sokféle szolgáltatásra képesek, amelyeket az iCloud kínál, ám cégen belül, nagyobb tárkapacitású céges szerverrel a háttérben: van naptár és emlékeztető szerver (CalDAV), címtár szerver (CardDAV, LDAP), csevegő szerver (Jabber alapon), levelező szerver, stb.Kontót törölni annak kiválasztása után a mínusz gombra kattintva tudunk.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2012. 08. 23.
Frissítve: 2014. IIII. 14. (macOS Mavericks; Retina); 2015. V. 18. (Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: