Az Apple az iCloud szolgáltatás bemutatásával párhuzamban, annak részeként alkotta meg a Photo Stream / Fotóadatfolyam szolgáltatást, amely átjárást biztosít az eszközeink között kedvenc képeink számára vezetékek nélkül. A szolgáltatás igen ötletes, hiszen kedvenc képeink úgy kerülnek rá az eszközeinkre, hogy azokat nem kell külön a számítógéphez csatlakoztatni - internet kapcsolat révén az iPod touch, iPhone és iPad készülékeink, Apple TV szórakoztató központunk letöltik azokat a fotókat, amelyeket szeretnénk mindenhová magunkkal vinni, bemutatni, megtekinteni. A szolgáltatás visszafelé is működik, így például a 30-tűs iPad Camera Connection Kit, vagy az új Lightning USB Camera Adapter, illetve Lightning SD kártya adapter segítségével letöltött fotókat, vagy az iOS eszközökön készült képernyőfotókat is képes az iCloud akár az Aperture Library-be importálni konkrét kapcsolat nélkül.

A dolog igénye, hogy az Aperture szoftverünket legalább a 3.2-es verzióig frissítsük az macOS 10.7.2 vagy újabb rendszert futtató számítógépen, - és ha még nem tettük, meglévő MobileMe előfizetésünket iCloudra frissítsük -, vagy regisztráljunk egy teljesen új iCloud kontót ingyenesen az Apple-nél. Az 5 GB-os kontó tárhelyét kihasználva többféle szolgáltatást is igénybe tudunk venni, többek között a Photo Stream / Fotóadatfolyam lehetőséget. (A mobil eszközökön iOS 5-nek kell futnia, az Apple TV-n pedig legalább 4.4-es szoftvernek.)

Az Aperture szoftverben a Photo Stream ikon az eszköztár Share pontja alatt foglal helyet a felnyíló menüben. A Photo Stream / Fotóadatfolyam szolgáltatás másként közelíti meg a képmegosztást, mint a Facebook vagy a Flickr közösségi oldalak: az Apple szerint ugyanis nem feltétlenül megosztani akarjuk a képeinket, hanem szinkronban tartani az eszközök között. Az iCloud arra az igényre épít, hogy vannak a számítógépünkön kiválóan feldolgozott fotók, de nem akarjuk mindig felnyitni a MacBook Prónkat, hiszen ott van a táskánkban az iPad, vagy éppen a zsebünkben az iPhone/iPod touch, és a szinkronban tartott képeinket így bármikor meg tudjuk mutatni másoknak. A dolog nagyszerűsége abban rejlik, hogy ha egy kontóval bejelentkezünk minden eszközön, akkor mindenféle felhasználói beavatkozás nélkül tudjuk áttölteni a számunkra fontos képeket, és a letöltést követően akár internet kapcsolat nélkül is prezentálni azokat a célszemélyeknek.

Az Aperture-ben ehhez egy (vagy kettő) beállítást kell végrehajtani: a Photo Stream felület alatt ki kell pipálni az Enable Photo Stream opciót, amely révén aktiváljuk a szolgáltatást, illetve alatta eldönteni, hogy szeretnénk-e az Aperture Library-ben látni automatikusan az eszközökön keletkező új képeket (Automatic Import), illetve hogy kívánjuk-e az összes új képet önműködően megosztani a fényképadatfolyamon (Automatic Upload). Utóbbi két szolgáltatás hasznosságát mindenkinek magának kell eldönteni: az önműködő behozatal azért hasznos, mert nem kell az eszközök külön csatlakoztatásával vesződni, ha egy fotót készítünk például az iPhone-nal. Az önműködő megosztás akkor praktikus, ha valóban az Aperture minden új képét szeretnénk megosztani az eszközeink között - ez nem minden esetben hasznos.

(Kettő beállításra van szükség akkor, ha a System Preferences / Rendszerbeállítások program iCloud felületén nincsen hozzáadva a kontónk. Amennyiben nincsen, úgy az Aperture > Preferences… > Web felületen a plusz jelre kattintva kell hozzáadnunk. Erre utaltunk az előző bekezdés első mondatának zárójeles gondolatával.)

A Photo Stream szolgáltatás használata az Aperture gyakorlott felhasználói számára nem okoz meglepetést: ugyanúgy működik, mint minden más megosztás, azaz kiválasztjuk a megosztani kívánt képeket, majd a Photo Stream gombra kattintunk. Mivel itt csak képek kerülnek megosztásra, nincsen galéria elnevezési feladat. A forráslistában látható Photo Stream ikon melletti forgó nyíl mutatja a folyamat zajlását, és itt meg tudjuk nézni a későbbiek során is a megosztott tartalmakat, illetve a beállításaink szerint a más eszközök készült, az Aperture-be importált felvételeket.

A Photo Stream szolgáltatással kapcsolatosan érthető, de kellemetlen korlátozás, hogy csak egy Aperture Library-vel tud együttműködni, azaz olyan felhasználók számára, akik minden produkciót külön képtárban kezelnek, nincsen lehetőség arra, hogy innen-onnan válogassanak össze fényképeket.

A szolgáltatás az újdonságokra van kihegyezve, így alapból az utolsó harminc nap képeiből válogatna, de természetesen lehetőség van manuális válogatással bármely eltárolt kép megosztására az eszközeink között. Az iCloud maximálisan 1000 fényképet enged a Photo Stream / Fényképadatfolyam szolgáltatással megosztani, és legfeljebb 30 napig tárolja el ezeket. Amennyiben az Aperture-ből megosztott képet szeretnénk eltárolni például az iPod touch-unkon véglegesen, úgy a Photo Stream / Fényképadatfolyam albumból át kell mentenünk a Camera Roll / Filmtekercs albumba. Ennek módja egyszerű: a Photo Stream / Fényképadatfolyam felület alatt jobb felső sarokban lévő megosztás gombra kattintva megjelenik többek között a Save / Mentés gomb. Ha ekkor valamely fényképre bökünk, arra kék pipa kerül, és a Save / Mentés gombra bökve átkerül a Camera Roll / Filmtekercs albumba, tehát eltárolásra, végleges megőrzésre kerül a mobil eszközön.

A másik oldalon, azaz a mobil eszközön a Settings / Beállítások program iCloud felületén engedélyeznünk kell a Photo Stream / Fényképadatfolyam szolgáltatást, amelynek tartalmát a Photos / Fényképek alkalmazásban érhetjük el a Photo Stream / Fényképadatfolyam felület alatt.

©2011. MacMag.hu Birincsik József 2011. 10. 29.;
Frissítve: 2013. 07. 15.; 2013. 08. 01.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: