Pages kiadványszerkesztő         Numbers táblázatkezelő         Keynote prezentációkészítő
 


A Keynote az Apple prezentációkészítő alkalmazása a korábban iWork fantázianévvel csomagolt irodai gyűjteményben, a Microsoft PowerPoint programjának egy elegáns alternatívája, amely kiváló lehetőségeket kínál a látványos, meggyőző bemutatók, prezentációk, előadások elkészítéséhez a Mac-en. Előre elkészített, kiváló ízlés által alkotott témái, stílusai remek alapanyagot kínálnak a munkához, kreatív eszköztára inspirálóan hat a nagy ötletek hatásos előadásához, publikálási lehetőségei pedig széles körben teszik felhasználhatóvá a vele készült tartalmakat. A Keynote az előadó dolgát is megkönnyíti a több képernyős módjával, amely révén az előadó képernyőn csak az előadás, míg az előadó számítógépén jegyzetek, feljegyzések, kiegészítő gondolatok is megjeleníthetők a folyamat segítésére. Az Apple a Keynote iOS változatának közreműködésével az előadás távvezérlését is lehetővé teszi akár egy iPhone vagy egy iPod touch segítségével WiFi kapcsolaton keresztül.

Egyszerűen az első lépéstől a sikerig

A Keynote prezentációprogram első lépésként lehetőséget ad arra, hogy közel 50 igényes téma közül válasszuk ki azt, amelynek vonalán szeretnénk elindulni a mondanivalónk kiteljesítésében. A témákat az Apple tervezte, saját betűcsaládokkal egészülnek ki, és egyfajta előzetes vázlatot kínálnak ahhoz, hogy miként is fog megjelenni a végtermék. A legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig bármelyik lehetőséget ad arra, hogy ne a PC-s előadók szokásos sötétkék alapú, rikító sárga feliratokban gazdag prezentációinak stílusában fejezzük ki a gondolatainkat. A Keynote közvetlenül hozzáfér az iLife alkalmazásokhoz, így zenei alapot tudunk igénybe venni a Music / Zene alkalmazásból, fényképeket a Photos / Fényképek programból vagy a Photo Booth alkalmazásból, videókat az iMovie-ból vagy a Movies / Filmek mappából, zenei produkciókat a GarageBand kínálatából és a gyári sablonokat teljes egészében testreszabhatjuk.

A program klasszikus, kivetítőre optimalizált 4:3 képarányú (1024x768-as felbontású), illetve a kijelzőkre és újabb technológiás megjelenítőkre, nagy képernyős televíziókra optimalizált 16:9 képarányú (1080p felbontású) prezentáció formátumokat tesz lehetővé attól függően, hogy kivetítőre vagy inkább monitorra szánjuk a terméket. A szerkesztést kiváló eszközökkel segíti az Apple, mint például a három dimenziós grafikonok, amelyek segítenek a mennyiségeket és méreteket kifejezően ábrázolni, kiemelni egy-egy részletet, és a szokásos sík ábrák helyett felhívni magukra a figyelmet a megjelenésükkel. A grafikonok természetesen automatikusan rajzolódnak ki, miután egy-egy értéket megadunk, majd választhatunk megjelenési stílust - márvány, fa, fém, sima szín -, és igényünk szerint forgathatjuk a grafikonokat. A Keynote látványos három dimenziós átmenetekre is képes, így a gondolati elemek összefűzésének ez a módja is vonzó eleme lehet az előadásnak. Az átmenetek mellett a szövegek is animálhatók, így a bevillanás helyett többféle betűmegjelenési és eltűnési megoldás vehető igénybe.A Keynote egyik fantasztikus képessége a Magic Move, azaz varázs mozgás nevű megoldás, amelynek lényege, hogy a program képes lekövetni egy-egy egérrel általunk végrehajtott objektum mozgatást, vagy objektumok megadott kezdeti és végső állapotát, és a köztük lévő átmenetet animálni. Az Apple ezt egy összekevert kártyahalommal illusztrálta, ahol minden kártyalap egy objektum, és a program kiszámolja a kártyák szétszórásától az elrendezésig tartó animációt.
Bővebben a Keynote program Magic Move funkciójáról…

Telefonos segítség

A Keynote program mobil változata az iOS rendszerekre Wi-Fi kapcsolaton keresztül képes arra, hogy a prezentációt tartalmazó és megjelenítő számítógépet irányítsa: lépésről lépésre haladni tudjon, és mutassa az előadói jegyzeteket az iPad, iPhone vagy akár egy iPod touch kijelzőjén. A Keynote macOS és iOS változatai kiválóan együttműködnek egymással a vezérlés terén éppúgy, mint az egyik rendszeren létrehozott tartalom másik rendszeren való folytatása és feldolgozása kapcsán.

Bővebben a Keynote iOS alkalmazás távvezérlő funkciójáról…

Grafikus szerkesztés

A Keynote programhoz igen jól fejlett képszerkesztési mechanizmus tartozik, amelynek része egyrészt a maszkolás: a képnek azt a részét használhatjuk fel, amelyiket szeretnénk megjeleníteni, vagyis ha egy képnek csak a középső részét szeretnénk a dokumentumban látni, akkor külön program nélkül tudjuk maszkolni, és a többi részt láthatatlanná tenni. A maszkoknak többféle alakja lehet, kör, szív, rombusz… - csak az igényeink szabnak határt a lehetőségeknek.

Ha egy kép hátterét szeretnénk a háttérszínhez igazítani, könnyedén el tudunk tüntetni egy színt az Instant Alpha / Azonnali áttetszőség szolgáltatás jóvoltából, amely egy árnyalatot képes teljes egészében kivonni a képből. Ha például egy megsárgult képeslap vagy újságcikk részét képezi a dokumentum képi világának, akkor a sárgulást fehér színre cserélhetjük a sárga árnyalat eltávolításával.Munkáink a felhőben - minden eszközünkön

A Keynote alkalmazás egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem eszközhöz kötött - még csak nem is platformhoz, hiszen a Mac-en megkezdett munkát a villamosmegállóban várakozva az iPhone segítségével is folytathatjuk, de szükség esetén egy PC-n az iCloud kontóra bejelentkezve az Apple webes eszközeivel is belejavíthatunk a munkába, így nem fordul elő, hogy egy utólag észlelt elírás benne marad a végső produkcióban.

Az Apple komoly fejlesztési kapacitásokat fordított az iCloud Drive kialakítására, amelynek lényege, hogy az Apple szerverein tárolódnak az irataink, és amely eszközön azokat megnyitjuk, arra letöltődnek. Így nem kell manuálisan minden dokumentumot minden eszközre átmásolni, egyszerűen csak a mentésnél az iCloud Drive helyet kell választanunk, és az így mentett iratok elérhetőek lesznek minden eszközünkön.

Az iCloud Drive használata révén a Keynote arra is képes, hogy például a TextEdit / Szövegszerkesztő alkalmazással létrehozott iratokból nyissunk meg szöveget a prezentációkhoz, vagy a Preview / Megtekintő alkalmazásban elmentett képekből adjunk hozzá a produkcióhoz.

Csapatjátékos

A Keynote - mint az iWork csomag többi tagja - együttműködik a Microsoft Office párhuzamos alkalmazásával, esetünkben a PowerPoint prezentáció készítővel, legyen az Windows-os vagy Mac-es PowerPoint. Ennek jegyében képes megnyitni és menteni PPS és PPT formátumú dokumentumokat

A végeredmény mindenkié

A Keynote többféleképpen alkalmas arra, hogy a munkánk végeredményét megosszuk másokkal: a legegyszerűbb megoldás a levélben való elküldés például a Mail alkalmazásunk segítségével, amely a Share / Megosztás menüből elérhető Send a copy via Mail / Másolat küldése a Mail programmal paranccsal érhető el, és itt lehetőségünk van PDF, Keynote vagy PowerPoint formátumban átküldeni az anyagot. Lehetőség van továbbá QuickTime formátumban is kimenteni az anyagot, amely akkor praktikus, ha nem akarjuk elveszteni a mozgó animációkat, a MOV formátum ugyanis ezeket is képes eltárolni és megjeleníteni. Ez egy másik módja lehet az iPhone-ra, iPodokra való áttöltésnek, hiszen a QuickTime formátum eléggé szabadon méretezhető ahhoz, hogy igényeink szerint alakítsuk attól függően, hogy milyen eszközön kívüljuk visszajátszani.

Az iCloud Drive területén tárolt prezentációk esetén módunk van arra is, hogy elküldjük a prezentáció elérését az ismerőseinknek, kollégáinknak, akik aztán az iCloud területéről meg tudják nyitni a dokumentumot, és akár a Keynote programban, akár saját prezentációkészítőjükben meg tudják azt nyitni. Itt fontos paraméter, hogy a dokumentum szerkeszthetőségét szeretnénk-e fenntartani, vagy csak megnézésre kívánjuk átküldeni az iratot.
A Keynote alkalmazás iOS eszközökre…
A MacMag.hu cikke a Keynote iOS alkalmazás használatáról az iPaden…További lehetőség a publikálásra a HTML, azaz weblap létrehozás, amely révén a honlapunkra is feltölthetjük a prezentációnkat böngészőben megtekinthető módon. Ennek mérete azonban eléggé nagy lesz, ami miatt csak a nagy sávszélességgel rendelkező felhasználókat érhetjük el.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: