A Mac gépekkel kapcsolatosan vannak olyan indítóparancsok, amelyeket minden felhasználónak érdemes ismernie, sokszor segíthet, ha netán valami baj van a géppel, vagy ha villámgyorsan akarunk például fájlokat mozgatni Thunderbolt, USB-C vagy FireWire kapuval szerelt Mac gépek között. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba külön választva a hasznos és a speciális parancsok körét:

Hasznos billentyűparancsok bárki számára

Alt nyomva tartása: A bekapcsoláskor az Alt nyomva tartásával választhatunk több indítólemez közül - például külső Thunderbolt, USB-C, USB vagy FireWire lemez, ExpressCard-ban lévő SSD, telepítő lemez vagy a gyári lemez. Itt kell megjelennie a gépben lévő rendszerlemeznek, valamint a Target Disk / Céllemez módban csatlakoztatott egyéb lemezeknek is. Ha itt nem talál lemezt a gépünk, akkor vélhetőleg megsérült vagy elromlott a rendszerlemez, vagy sok esetben 2009-2012 közti MacBook Pro modellek esetén meghibásodhat a lemezt az alaplaphoz csatlakoztató SATA kábel.Command + R: A Mac az úgynevezett Recovery HD / Visszaállító partíció nevű területről indul, azaz a telepítő felület jelenik meg, amely révén például javítást végezhetünk a rendszerlemezen, vagy újratelepíthetjük a gépet. Emellett törölhetjük a felhasználói fiók jelszavát is.
A macOS telepítő alkalmazásokról bővebben külön cikkünk szól…Command + Alt + P + R két indításkor egymás után: A rendszer alapvető hardver beállításait tartalmazó NVRAM (non volatile random access memory) kerül törlésre, visszaállításra gyári állapotba. Az NVRAM olyan memória, amelynek tartalma nem veszik el a kikapcsoláskor, hanem megőrzi azt. (Az NVRAM neve a PowerPC rendszereknél PRAM, paraméter memória volt, ám a PRAM számítástechnikai jelentése időközben megváltozott, így az Apple is áttért az NVRAM megnevezésre az Intel rendszereknél. A billentyűparancs azonban megmaradt.)D nyomva tartása: A régebbi gép az Apple Hardware Test programot, az újabb gép az Apple Diagnostics nevű programot tölti be. Ez áttekinti a Mac hardver elemeit, megmutatja egyes hibajelenségeket. A hardverteszt alkalmas például memória hibák, lemez csatlakoztatási problémák meghatározására. Sokszor azonban a hiba forrása megakadályozza a hiba megfelelő diagnosztizálását is.T nyomva tartása: A gép Target Disk / Céllemez módban indul el, amennyiben FireWire csatlakozó található rajta. Ezzel az eszköz hozzákapcsolható egy másik FireWire-ös Mac-hez, és külső lemezként használható. Akár egy másik Mac-et is indíthatunk a rajta lévő rendszer segítségével például adatmentéshez.
Bővebben a FireWire alapú Target Disk / Céllemez módról…
Költözködés egyik Mac-ről másikra a Target Disk / Céllemez mód segítségével…Shift nyomva tartása: A rendszer mindenféle kiegészítő nélkül fog elindulni. Praktikus szűrése az inkompatibilis bővítményeknek, és megoldása az általuk okozott hibáknak, ha a rendszer valamely hibás bővítmény miatt nem indul el. (A Mac úgynevezett Safe Bootot hajt végre.)Különleges billentyűparancsok rendszergazdák számára

Command + Alt + R: Internet alapú visszaállítás indítása. Ez hasonlatos a Command + R parancs használatához azzal a különbséggel, hogy olyan lemezeknél is igénybe tudjuk venni, amelyeket frissen építettünk be a Mac gépbe, és nincsen még rajtuk Recovery HD / Visszaállító partíció. Ilyenkor relatíve nagy sávszélességre van szükségünk, hiszen több mint 3 GB adat töltődik le az internetről.X nyomva tartása: Amennyiben egy adathordozón a Mac mellett másik partíció is található, úgy az X nyomva tartásával mindenképp a macOS fog betöltődni. Az X gomb utal arra, hogy az Apple korábban Mac OS X néven illette a rendszerét. Az X gomb nyomva tartása révén a Boot Camp alatti, esetlegesen alapértelmezetté tett vagy utoljára használt Windows rendszer helyett választhatjuk a macOS betöltődését a bekapcsoláskor.Alt + D nyomva tartása: A régebbi gép az Apple Hardware Test programot, az újabb gép az Apple Diagnostics nevű programot tölti be internetkapcsolat segítségével az internetről. Ez áttekinti a Mac hardver elemeit, megmutatja egyes hibajelenségeket. A hardverteszt alkalmas például memória hibák, lemez csatlakoztatási problémák meghatározására. Sokszor azonban a hiba forrása megakadályozza a hiba megfelelő diagnosztizálását is. Az internetről betöltve lefuttathatjuk a hardvertesztet olyan gépen is, amely valamiért képtelen elindítani a programot, mert hibás a meghajtója vagy a meghajtójának a kábele.N nyomva tartása indításkor: A rendszer NetBoot kiszolgálóról próbál indulni (hálózati rendszer, macOS Serverről)C nyomva tartása: Az optikai meghajtóval még rendelkező, vagy Apple USB SuperDrive csatlakoztatásával üzemelő gép indító CD-ről/DVD-ről fog indulni, például egy telepítőlemezről. A gombot az indítóhangot követően kell nyomva tartani, és a gép ekkor próbál az optikai lemezről indulni.
Apple USB SuperDrive külső optikai meghajtó az Apple-től…

Ez a megoldás akkor is, ha például egy DiskWarrior lemezről kívánjuk elindítani a gépet, hogy annak merevlemezét karbantartsa.
A DiskWarrior lemezkezelő alkalmazás…

Lemezkiadó gomb, F12 vagy az egérgomb nyomva tartása: A gép kiadja a benne lévő optikai lemezt (CD-t vagy DVD-t)Command + V nyomva tartása: Úgynevezett részletező módban indul el a rendszer (Verbose Mode), amely minden indítási információt kiír, amelyet a rendszer lefuttat az indulási folyamat során.
Bővebben a részletező módról az Apple Műszaki Támogatás oldalán…Command + S nyomva tartása: A gép úgynevezett Single-User Mode-ban indul el, amely bizonyos hibaelhárításoknál hasznos, de olyanoknak ajánlott, akik a parancssorban otthonosan mozognak. A Single-User Mode-ból a reboot parancs begépelésével léphetünk ki.
Bővebben az egyfelhasználós módról az Apple Műszaki Támogatás oldalán…Alt + N nyomva tartása: NetBoot szerverről indítás az alapértelmezett rendszerről.
Bővebben a NetInstall lemezkép létrehozásáról a NetBoot használatához…Az indítóparancsokat minden esetben az indítóhang után kell alkalmazni.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2010. március 28.
Frissítve: 2016. június 29. (Retina, macOS Sierra)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: