A macOS operációs rendszer egyik alapvető felülete a színpaletta, amely minden Cocoa és Swift programnyelven írt programban elérhető, vagy fejlesztőként meghívható objektum, azonos megjelenésű és funkciójú, így találkozhatunk vele a TextEdit / Szövegszerkesztő, Pages, Numbers, Mail, Final Cut Pro vagy Photos / Fotók programban is. A paletta a színek azonosítására, rögzítésére, eltárolására és későbbi alkalmazására szolgál, a segítségével tudunk szöveg színt változtatni vagy beállítani egy dokumentum vagy más objektum háttérszínét.

A Colors / Színek paletta a rendszerben a Command ⌘ + Shift + C billentyűparanccsal hívható elő, és alkalmazásoktól függően az Edit / Szerkesztés vagy a Format / Formátum menü Font / Betűtípus almenüjében lakik: onnan Show Colors / Színek megjelenítése (Command ⌘ + Shift + C) paranccsal érhető el, de vannak olyan programok, amelynek eszköztárában is van Colors / Színek gomb. Megjelenését tekintve paletta, tehát egy programhoz kötődik, ha a program a háttérbe kerül, akkor eltűnik.

A színpaletta leggyakoribb használata egy bizonyos szín rögzítése és újra alkalmazása egy másik kontextusban: például egy weblapon látunk egy színt, amely tetszetős, és azt szeretnénk pontosan ugyanúgy alkalmazni a saját dokumentumunkban például a Pages programban. Ilyenkor a szín paletta megjelenésével egy annak bal felső részén lévő nagyítóját használva meg tudjuk találni a számunkra vonzó színt, egy kattintással azt a palettán megjeleníteni, és utána például kijelölt szövegre alkalmazni. (Ha a Pages-ben ki van jelölve egy szöveg, és a Colors / Színek paletta nagyítójával kiválasztunk egy színt, akkor a szöveg színe arra fog változni.)

A nagyító melletti sáv mutatja a kiválasztott színt, amelyet egérrel megfogva a paletta alján lévő négyzet alakú rekeszekben el tudunk tárolni: egyszerűen egérrel behúzva rögzül az adott szín, amelyet később más programokban is el tudunk érni, illetve későbbi dokumentumaink során is tudunk használni anélkül, hogy a nagyítós mozzanatot végrehajtanánk.A színpalettán ezen kívül tudunk színeket kikeverni igényeink szerint: a kör alakú szivárvány, illetve a paletta tetején lévő eszköztáron kiválasztható csúszógombos felület az RGB színskálára épül (piros, zöld, kék), tartalmazza ezek áttűnéseit, illetve az oldalsó fényerő sáv segédletével tudjuk sötétíteni a feketéig az árnyalatokat. (A Color Wheel és a Color Sliders ugyanazt a funkciót biztosítja, de az előző esetén teljesen szabadkézi műveletről van szó, míg az utóbbi esetén szám és százalék értékeket is tudunk beírni egy pontos szín leképezéshez.) Ezzel a kijelzőn megjeleníthető összes színhez hozzá tudunk férni, és garantáltan találunk igényeinknek megfelelőt a dokumentumaink számára.

(Hasonló funkcióra szolgál a Colors / Színek paletta negyedik eleme, amely egy színkép ábrázolás alapján ad lehetőséget színek kiválasztására akár egyedi kép felhasználásával is. Itt szintén szabadkézi választásra van lehetőség, és alapból a kreatív programokra jellemző szín panelre emlékeztető megjelenést kínál.)

A Colors / Színek paletta egyik nagyszerű vonása, hogy képes eltárolni a színeket, amelyeket értékesnek találunk, így azokat nem kell újra és újra előállítani vagy megkeresni. A színeket a paletta aljára lehúzva azokat rögzíthetjük későbbi felhasználásra is, míg a színgyűjtemény létrehozásával akár több gépre is átörökíthetjük. Ha például több kolléga is dolgozik egy bizonyos produkción, és ott kötött színeket használunk, akkor a Colors / Színek paletta eszköztárának harmadik eleme (Colors palettes), a kevésbé találóan színpalettáknak nevezett felület képes arra, hogy a gyári színösszeállítások (Web Safe Colors, Developer, Apple) mellé saját színlistát is elmentsünk, és ott rögzítsük a számunkra tetszetős és másik gépen is használni kívánt színeket. Ehhez a fogaskerékkel jelölt felnyíló menü New… (új) parancsát kell választanunk, és máris létrehoztunk egy új színtárat, amelybe a paletta alján eltárolt színeinket bele tudjuk húzni. Ezzel a "Home": Library: Colors mappában létrejön az adott színlista, amelyet más gépekre is át tudunk másolni. Így könnyedén tudjuk elküldeni kollégáknak az általunk kedvelt vagy éppen elvárt színeket.

A színpaletta utolsó felülete a zsírkréták (crayons) listája, amely a Mac OS Classic felhasználók számára lehet ismerős például az AppleWorks programokból. Az Apple alapvetően a régebbi programok felhasználóinak megszokása okán rakta a palettára ezt a színválasztási lehetőséget.

Kapcsolódó cikk:
Digital Color Meter - az macOS színmérő alkalmazása…

©2004. MacMag.hu
Frissítve: 2010. november 16.
HU & 10.7 : 2011. 06. 08.
Yosemite, Retina: 2015. 03. 16.; 2023. március 6. (macOS Ventura)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: