A MainStage az Apple zenei alkalmazása kifejezetten az élő fellépésekre alkotva, amely a Mac gépet képes nagy hatékonyságú és stabil több hangszeres feldolgozóvá és effektelő hardverré alakítani a koncertek közben. Használható billentyűs hangszerekkel, gitárral és más hangszerekkel is, illetve mikrofon is kapcsolható hozzá az effektusokkal ellátott vokális produkciók előadásához.

A szoftver alkalmas otthoni gyakorlásra és akár zenealkotásra is, hiszen megvásárlásával a Logic Pro számára is elérhető több tíz gigabyte-nyi hangminta és zenei tartalom tölthető le a gépre, illetve virtuális MIDI eszközként összekapcsolható más szoftverekkel, akár a Pro Tools alkalmazással, de a MainStage segítségével rögzített játék olyan szerkeszthető sávként juttatható el a Logic felületére, mintha abban történt volna a felvétel.

A MainStage is kiegészült az iPad készülékeken használható Logic Remote alkalmazással, amely segítségével az érintőkijelzős eszközről vezérelhetjük a szoftver bizonyos funkcióit vagy akár teljes működését is.

A MainStage szoftver egy teljesen önálló alkalmazás, amely a Logic Pro alkalmazástól függetlenül használható, mégis sok esetben együtt hivatkoznak, a kiegészítő alkalmazásaként utalnak rá a zenészek. Ennek oka, hogy a stúdió munka során már megszokott Logic Pro élményt viszi tovább a MainStage a színpadra, illetve a Logic Pro felületén alkotott zenei tartalmak, hangok, az ott használt hangszerek és effektusok, bővítmények mind-mind elérhetőek a MainStage felületén is.

A MainStage egyrészt a csatlakoztatott hangszerek élő effektelésében is segítőtárs, másrészt háttér sávokat képes biztosítani a fellépés közben az élő előadáshoz, vagyis olyan zenei tartalmakat, amelyek nem élőben keletkeznek, hanem egy szerkesztett mix részei. Ennek vezérlését egy könnyedén elérhető, akár a Logic Remote alkalmazásból is használható lebegő osztáspont segíti, amely révén a szoftver képes nyomon követni, hogy pontosan hol tart az előadás. A Multimappging funkció révén pedig több paraméter és szabályozó egyetlen helyen állítható, vagyis nem kell egyszerre több potméter módosításával próbálkoznunk, mert ez a több művelet összekapcsolható.

A szoftver kínálatában több virtuális hangszerlegenda is megtalálható, így a Hammond B3 orgona, a Hohner Clavinet D6 vagy a Fender Rhodes, illetve a Wurlitzer elektromos zongora. Az Apple emellett felvásárolta az Alchemy cég szintetizátor technológiáját, amely beépül a MainStage tudásába is. Az Alchemy bővítmény több mint 300 hangot és billentyűzetet tartalmaz. Rendkívül hatékony konfigurálhatósága révén garantáltan rátalálunk arra a tartalomra, amit keresünk, a szoftverben lévő többféle hang generáló motor pedig additív, spektrális, formáns, szemcsés és virtuális analóg módon is képes hangot alkotni. Emellett mintavevő (sampler) funkcióval is rendelkezik, illetőleg Sampler hangszereket is képes importálni. Az úttörő torzítási és újraszintetizálási funkciók lehetővé teszik a minták sokoldalú módokon történő kezelését és kombinálását. A szűrők, modulációs útvonalak, arpeggiációs lehetőségek és effektusok nagy száma pedig korlátlan kreatív tárházat kínál.
Bővebben az Alchemy bővítményről a MainStage programban…További szintetizátor legendák
A MainStage az Alchemy mellett számos nagy nevű, legendás analóg szintetizátor hangját képes digitálisan előállítani, amelyeket a klasszikus hardverek által megszokott felületen, az analóg világ eszköztárának digitális megjelenítésében tudunk szabályozni, beállítani, modulációs eszközökkel és burkolókkal ellátni, oldalsávokkal modulálni, stb. Ilyen legenda például az ES1, a rendkívül összetett módon használható ES2, az EFM1, az ES E, az ES M, az ES P, az EVOC 20 PolySynth - bár csak az utóbbi neve tartalmazza, természetesen mindegyik képes polifonikusan szólni, és MIDI-billentyűzet segítségével nem csak a számos előbeállítás által definiált hangjukat szólaltathatjuk meg, hanem a potméterek, kapcsolók, útvonal sémák módosításával teljesen egyéni hangokat is előállíthatunk a zenei produkciónknak megfelelően.

A program emellett kínál egy Retro Synth nevű önálló szintetizátor motort is, amellyel megannyi hang előállítható az analóg oszcillátorok hangélményének stílusában.Emellett a Vintage Mellotron, a Vintage Electric Piano, a Vintage Clac és a Vintage B3 Organ jóvoltából az 1960-as évektől megjelent elektronikus hangszerek kedvelt hangjait is reprodukálhatjuk élő fellépések során.

Ezeken túl az Apple saját fejlesztései, a Sculpture és az Ultrabeat is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel modern műfajok hangjait állíthatjuk elő rugalmasan és elképesztő mértékű testre szabhatósági paraméterekkel.Sokoldalú hanggenerálás gitárosok számára is
A MainStage-nek köszönhetően élőben játszhat az Amp Designer, a Bass Amp Designer és a Pedalboard összes nagyszerű hangjával, valamint kedvenc Audio Units gitáreffektusaival. Rendelkezésre áll egy teljes képernyős gitárhangoló, lábbal vezérelhető koppintási tempó és stompbox grafika is, amelyek minden egyes Patch kiválasztásával adaptívan változnak, illeszkedve a különböző Pedalboard stompboxok beállításaihoz. A zökkenőmentes Patch váltás lehetővé teszi, hogy a hangok és akkordok természetesen lecsengjenek, amikor váltás történik. A MainStage pedig a népszerű MIDI lábvezérlők széles skáláját támogatja, amelyek lehetővé teszik a Pedalboard, a wah, a forgóhangszóró effektek vagy bármely más effekt bővítmények használatát, kézi beavatkozás nélkül.Megoldások énekesek számára
A MainStage segítségével a fellépésre van mód koncentrálni. A lábpedálok segítségével a kezeink szabadok, a pedálok segítségével pedig könnyedén adhatóak hozzá az effektusok a vokális produkcióhoz. Amennyiben kedveli Logic Pro felületén készült hangfelvételek hangját és stílusát, ugyanezeket az effektusokat és hangszereket a MainStage felületén is elérheti és alkalmazhatja.

Gombok, faderek, potméterek és kapcsolók
A MainStage és a Smart Controls interfész kifejezetten élő előadásokhoz készült. Teljes képernyős, nagy kontrasztú és nagy felbontású nézetet kapunk a kezelőszervekről, így azok kiemelkednek, jól láthatóak a színpadon is. Emellett minden egyes vezérlő más-más paraméterhez kapcsolható minden Patch-en, ezáltal az adott előadás vagy dal esetén csak azok a kapcsolók és potméterek láthatóak, amelyeket az adott produkcióban alkalmazunk, vagyis nem jelenik meg felesleges látványelem a felületen.Ragyogóan egyszerű beállítás
A MainStage segítségével a színpad felépítése rendkívül hatékony. Elsőként az előadási sablonok széles skálája közül választhatunk, amelyek közül számos példány remek hangzású Patch-ekkel van előre feltöltve. Emellett a Patch Library felületén számos, a tökéleteshez közeli hangzás rendelkezésünkre áll minimális beavatkozási igénnyel. A Patch Library emellett hozzáférést biztosít a Logic Pro összes Patch-éhez. És ha bárhol és bármikor egy másik Mac géppel zajlik az előadás, nem kell mindent újraépíteni, csupán el kell menteni a produkciót, és a MainStage az összes szükséges fájlt egyetlen mappába helyezi, amelyet bárhová magunkkal vihetünk.

Széles körű hardver támogatás
A MainStage támogatja a potméterek, gombok, kapcsoldók és faderek iránti elkötelezettségünket. Szinte bármilyen külső MIDI-eszköz csatlakoztatható hozzá. A felület pedig egyszerű és célirányos: egy fizikai vezérlőt egyszerűen hozzárendelhetünk a képernyőn megjelenő vezérlőhöz, és ennek megfelelően használhatjuk a hardver és szoftver egységét. Amennyiben a hardvert cserélni kell valamilyen okból, az elmentett előbeállítás rendelkezésre áll, hogy az utódhardveren is alkalmazható legyen. Az iJoe.hu kínálatában számos zenei kiegészítő elérhető, így MIDI-billentyűzetek mellett az iRig Pads vezérlő is.

Az iJoe.hu MIDI kiegészítő ajánlata az IK Multimedia cégtől
iRig Keys termékcsalád…
iRig Keys I/O termékek…
UNO Synth szintetizátor…
UNO Synth Pro szintetizátor…
Uno Drum dobgép…
iRig Pads MIDI vezérlő…

A MainStage olyan hangszedő módokat is tartalmaz, amelyek révén a rögzített vezérlőgombok még inkább úgy viselkednek, mint a csúcskategóriás felszereléseken található végtelen kódológombok. Ha a fellépések során használt vezérlőfelületünk képes állapotinformációkat fogadni a szoftvertől, a MainStage MIDI üzeneteket küld, hogy a vezérlőkijelzők tökéletes szinkronban legyenek.

Core Audio Format @ MacMag.hu A fellépés rögzítése
A MainStage segítségével bármilyen áthaladó hangjel rögzíthető. Csupán az összes hangot egy kijelölt sztereó kimenetre kell irányítani, és kiválasztani a fájlformátumot – ez lehet szabványos AIFF, WAV vagy akár Apple CAF (Core Audio Format) szinte bármilyen hosszúságú előadás rögzítéséhez.

Minimális rendszerkövetelmények
macOS 12.3 vagy újabb
6 GB szabad tárhely a minimális telepítéshez
72 GB tárhely a teljes Sound Library telepítéshez

A MainStage megvásárlása a Mac App Store-ból…

A MacMag.hu írásai a MainStage egyes képességeiről:
MIDI eszközök feltérképezése…
Drum Kit Designer - egyéni dobszettek alkotása…
• Space Designer effektus és használata…
• Studio Horns - rézfúvósok és szaxofon MIDI-billentyűzet alapú vezérléssel, artikulációkkal…
• Studio Strings - vonós-húros hangszerek MIDI-billentyűzet alapú vezérléssel, artikulációkkal…
Amp Designer - tucatnyi erősítő, hangszóró és mintavételező mikrofon virtuális összeállítása elektromos gitár jelének feldolgozásához…
Bass Amp Designer - erősítő, hangszóró és mintavételező mikrofon virtuális összeállítása basszusgitár jelének feldolgozásához…
Pedalboard - számos legendás effektpedál virtuális gyűjteménye…
Ringshifter - gyűrűmodulációs effektus és használata…
EVOC 20 Polysynth vokóder és szintetizátor…
Playback bővítmény zenefájl bejátszására a háttérbe…
Quick Sampler hangszer saját felvételeink MIDI-billentyűzeten való játékára…
Retro Synth hangszer klasszikus szintetizátor hangzások felidézésére…
Vintage Electric Piano virtuális hangszer sokoldalú effektusokkal…
Vintage Clav virtuális hangszer a clavinet pontos leképezésével…
Legacy Instruments - régebbi verziók hangszerei kompatibilitás és erőforrás takarékosság érdekében…
Vintage Mellotron virtuális hangszer a szintetizátor elődjének tekinthető szalagos hangkeltési technikával…
Vintage B3 Organ - A hangszerek királynőjének inspirációjára alkotott Hammond B3 orgona virtuális leképezése…
Rotor Cabinet effektus bármely hangszer FX sávján a korabeli Leslie hangtechnika mintájára…
ChromaVerb visszaverődési effektus…
Delay Designer késési effektus akár 26 ismétlődéssel…

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: